|

"Bakü ve Ankara'nın dış politikası paraleldir"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin yükselen bir ivmeyle geliştiğini söyledi. İki ülke ilişlerini değerlendiren Azerbaycan Dışişleri Bakanı, Bakü ve Ankara''nın her alanda bir birine destek çıktığının altını çizdi.

Cihan
00:00 - 31/12/2012 الإثنين
Güncelleme: 10:34 - 31/12/2012 الإثنين
Yeni Şafak
"Bakü ve Ankara'nın dış politikası paraleldir"
"Bakü ve Ankara'nın dış politikası paraleldir"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin tarihi temellere dayandığını hatırlatarak '''Biz bu gün gururla Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler en yüksek seviyededir, diyebiliyoruz. Türkiye –Azerbaycan ilişkileri her alanda gelişerek, devam etmektedir. Ülkelerimizin bölgede gerçekleştirdikleri ortak ve büyük projeler, hem devlet olarak hem de millet olarak bizleri birbirimize daha da yakınlaştırıyor. Bu gelişmelerin iki ülkenin de menfaatleriyle örtüşüyor olması bizleri ayrıca memnun ediyor'''

Elmar Memmedyarov, iki ülkenin bölgede ve uluslar arası arenada, birbirlerine destek verdiğini ve dış siyaset anlamında koordineli hareket ettiğini bildirdi. Bakan Memmedyarov, ilişkilerin gelişmesinde en önemli desteği siyasi irade ortaya koyabilen iki ülke liderlerinden aldıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı iki ülke arasında geliştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin(YDSK) 2010 yılında kurulduğunu hatırlatarak, söz konusu kurumda alınan kararların hayata geçirilmesinin ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi adına tarafların öncelikleri olması gerektiğini vurguladı.

TANAP İŞBİRLİĞİMİZİN POTANSİYELİNİ GÖSTERİYOR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile ortak olarak geliştirdikleri Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi''nin(TANAP) iki ülke işbirliğinin potansiyelini gösterme adına çok önemli bir örnek olduğunu söyledi. Memmedyarov, enerjinin, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin omurgasını oluşturduğunu ifade etti. Memmedyarov '''Bizim beraber gerçekleştirdiğimiz büyük projelerden olan Bakü –Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü -Tiflis -Erzurum Doğal gaz Boru Hattı, global seviyede kendisini ispatlamış ve dünya enerji haritasına yeni renk katmıştır.

TANAP AVRUPA''NIN ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Bakan Memmedyarov, TANAP''ın Avrupa''nın enerji güvenliğinin sağlanması ve güvenilir enerji kaynağı olması açısından da büyük önem taşıdığını aktardı. Memmedyarov '''Doğu- Batı enerji koridorunda gerçekleşen ve gerçekleşecek bütün projeler bölgemizde güvenliğin, barışın ve ekonomik refahın temini konusunda bizlere katkı sağlayacaktır''' dedi.

Memmedyarov Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin, artık büyük ölçekli karşılıklı yatırımlarla daha üst seviyeye yükseldiğini bildirdi. Geçtiğimiz yıl iki ülke liderlerinin katılımıyla İzmir Aliağa''da temeli atılan rafineriyi hatırlatan Memmedyarov '''Azerbaycan, Petkim ve TANAP projelerine, tahminen 15 ila 20 milyar dolar arasında değişen bir yatırım yapacak. Görüldüğü gibi ülkemiz Türkiye ekonomisine aktif bir şekilde yatırım yapmaktadır. Bu yatırımlarda iyi olan işbirliğimizi daha da güçlü kılacaktır'''dedi.

٪d سنوات قبل