|

Barzani’den Başika ve doğalgaz ziyareti

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani yarın Türkiye'ye geliyor.

Yeni Şafak
06:00 - 8/12/2015 Salı
Güncelleme: 03:48 - 8/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Barzani ile görüşmelerde Musul yakınındaki Başika bölgesinde Irak askeri ve Peşmergelere eğitim veren Türk askeri ve Türkiye'nin oradaki amaçları ele alınacak. Irak'ın, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda Türkiye'nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağı vurgusu yinelenecek. Türiye'nin bölgedeki enerji durumu ile birlikte, Irak'la ilgili tüm konular masaya yatırılacak.



TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU


Geçtiğimiz hafta cuma günü Türkiye'ye gelmesi planlanan Barzani yarın Türkiye'ye geliyor. Barzani'nin Türkiye'ye gelmesinin son yaşanan gelişmelerle ilgisi olmadığı bildirildi. Barzani ile görüşmede, Irak'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına en çok önem veren ülkenin Türkiye olduğu ve Irak'ın endişelerini gidermeden de ilave bir intikal yapılmayacağı bir kez daha yinelenecek. IŞİD'le mücadele, ABD'nin hava operasyonları, Türkiye'nin Peşmerge'ye verdiği eğitimlerde son durum da görüşmelerde masaya yatırılacak.



DOĞALGAZ GÜVENCESİ


Rusya ile yaşanan gerginlikte Türkiye'ye en büyük destek Katar ve Irak'tan geldi. Katar'ın Ankara Büyükelçisi El-Şafi “İstediğiniz kadar LNG veririz” derken, Barzani, zengin doğalgaz rezervlerini Türkiye'nin hizmetine sunacaklarını belirtmişti. Barzani ile yapılacak görüşmede önemli gündem maddelerinden biri de enerji olacak. Kürtlerle Bağdat arasında taşınan Irak petrolünün de toplantıda ele alınacağı belirtiliyor.


#Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi
#Barzani
#Türk askeri
8 yıl önce