|

Barzani'ye ağır darbe

Türkiye ve İran başta olmak üzere birçok ülke Barzani’ye nakit akışını durdurup ödemeleri Irak hükümetine yapmaya başladı. Bu da Erbil için önemli bir gelir kaybı oldu. Ticaret hacmi 8 milyar doları bulan Habur ile İran’daki sınır kapıları el değiştirdiğinde ise IKBY’ye ağır darbe inecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 03:45 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Barzani'ye ağır darbe
Barzani'ye ağır darbe

Kuzey Irak’ta Mesud Barzani’nin korsan referandumu sonrası Bağdat, yaptırım kararlarını ardı ardına uygulamaya koyuyor. Cuma günü itibariyle Erbil ve Süleymaniye’ye yönelik uluslararası uçuşlar durduruldu. Uçakların tüm uçuş kodları Bağdat’ın elinde ve Irak Hava Kuvvetleri’ne de olası yasağı delecek adımlara karşı müdahale emri verildi. Havayollarına yönelik atılan bu adım, en büyük darbeyi Erbil’in ithalatına vurdu. Barzani ise bu doğrultuda Kerkük ve Bağdat’a oradan uluslararası limanlara ulaşmanın yollarını arıyor.

NAKİT AKIŞI KESİLİYOR

Bağdat’ın çağrısıyla başta Türkiye ve İran olmak üzere bütün ülkeler IKBY’ye devlet nezdinde yapılan nakit akışını Irak Merkezi Hükümeti’ne yönlendirdi. Bu da Erbil için önemli bir gelir kaybı oldu. Yine bir sonraki adım olan sınır kapılarının kontrolünün de ele geçirilmesiyle birlikte IKBY, ekonomik açıdan hayli zor duruma düşecek. 1993’ten buyana Irak kuzeyindeki sınır kapılarını elinde tutan Barzani, 2013’ten itibaren bu kapılardaki ticaret hacminin milyar dolarlara ulaşmasıyla birlikte önemli bir gelir kaynağı elde etmişti. Sadece Habur Sınır Kapısı’ndaki ticaret hacmi bir süre önce 11 milyar dolar seviyesine kadar yükselmişken, bugün bu rakamın 8 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

ASIL DARBE SİYASİ OLACAK

Referandumda halka ‘refah’ vadeden Barzani, ambargolarla birlikte kısa sürede ekonomik açıdan zor duruma düşecek. Sınır kapılarının kontrolünün devralınması hamlesinin ardından da siyasi tedbirlerin devreye sokulması bekleniyor. Bu kapsamda tartışmalı bölgeler gündeme gelecek. Kerkük ve Musul’dan çıkması istenecek. Böylelikle Barzani, Amerikan desteğini arkasına almak suretiyle yıllarca siyasi nüfuz ve nüfus hileleriyle elde ettiği bütün kazançları kuşatma sonrası bir bir kaybetmiş olacak. Bu durum kulislerde, “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu” atasözüyle dillendiriliyor. 


Sinek avlıyorlar

Askeri ve diplomatik seferler dışında hiçbir uçağın inmediği apronlar iyice ıssızlaştı. Havalimanı çalışanlarına sinek avlatan ambargo sonrası Barzani yönetimi hem Bağdat hem de Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunarak “Uçuş yasağını kaldırın” dedi. Ancak Erbil’in bu çağrısı dünyanın hiçbir başkentinde karşılık bulmadı. Bu arada Irak Yüksek Mahkemesi, sözde ‘bağımsızlık’ referandumu sorumlularına karşı ülkenin birliğini bozma ve ülke güvenliğini tehlike oluşturması suçlamasıyla soruşturma başlattı.

#Barzani
#Kuzey Irak
#Erbil
#Süleymaniye
7 yıl önce