|

Brüksel mesaisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki NATO liderler zirvesi öncesi kurmaylarıyla değerlendirme toplantıları yapıyor. Pazartesi yapılacak zirve için “Meseleleri muhataplarla ele alacağız, herhangi bir geri duruş asla olmayacak” mesajı veren Erdoğan’ın Biden ile görüşmesinde kritik başlıklar masada olacak. Erdoğan, Biden’a Suriye’de PKK’ya verilen destekten duyulan rahatsızlığı da iletecek.

Osman Özgan
00:00 - 11/06/2021 Cuma
Güncelleme: 02:54 - 11/06/2021 Cuma
Yeni Şafak
Joe Biden - Cumhurbaşkanı Erdoğan
Joe Biden - Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Haziran Pazartesi günü yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Belçika’nın başkenti Brüksel’e gidecek. Kabine toplantısını iptal eden Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için hummalı bir çalışma yürütüyor.

  • Zirvede gündeme getirilecek konularla ilgili kurmaylarıyla değerlendirmelerde bulunan Erdoğan’ın, ittifakın 2030 vizyonu belgesi konusunda Türkiye’nin bakışının yanı sıra, Suriye’deki durum, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Libya’nın geleceği ile Karadeniz’deki Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin önemli mesajlar vermesi bekleniyor.
    NATO üyelerinden Türkiye’nin egemenlik haklarına ve güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterilmesi konusundaki kararlığa vurgu yapacak olan Erdoğan, terörle mücadele ve insani krizlere etkin müdahale konusunda iş birliği çağrılarını bir kez daha dile getirecek.

BİDEN GÖRÜŞMESİNE 5 KRİTİK DOSYA

Erdoğan bir yandan da ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere Almanya, İngiltere, Yunanistan ve Litvanya liderlerinin de aralarında bulunduğu birçok devlet başkanıyla yapacağı görüşmelere hazırlanıyor.
Özellikle zirvenin de en kritik teması olacak Biden görüşmesiyle ilgili kapsamlı dosyaların hazırlandığı belirtiliyor.
Biden’la ilk yüz yüze görüşmesini yapacak Erdoğan’ın ajandasında 5 kritik konu başlığının yer alması bekleniyor.

TERÖRE DESTEĞİ KESİN DİYECEK

  • Terörle kesintisiz mücadelede iş birliğinin önemini vurgulayacak olan Erdoğan, ABD’nin bütçesinden terör örgütü PYD/YPG’ye 850 milyon dolar yardım yapma kararı ile silahlandırılmasından ve ABD’nin açık desteğinden duyulan rahatsızlığı iletecek ve terör örgütlerine verilen desteğin kesilmesini yineleyecek.
    Bu çerçevede YPG’ye verilen ancak PKK’dan ele geçirilen silahlara ilişkin bilgilerin de aktarılması beklentiler arasında.

BIDEN’IN SÖZDE SOYKIRIM AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Biden’ın, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesi de görüşmenin diğer önemli başlığı olacak.
“Buyursun gelsinler belgeleri incelesinler. Acaba ABD arşivinde ne kadar belge var. Biz hodri meydan diyoruz”
diyen Erdoğan’ın, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye’nin arşivlerin açılması dahil tezlerini Bıden’in yüzüne karşı tekrarlaması bekleniyor.
  • Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin gönderdiği kolilerce belgeye rağmen ABD yargısının FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda adım atmaması konusundaki mesajını da Biden’a iletecek.
    Yine ABD ile S-400 gerilimi ile Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması da masadaki diğer önemli başlık olacak.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Suriye, Libya, Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgede birçok alanda iş birliği vurgusu yapacak olan Erdoğan ile Biden görüşmesinde, iki ülke ilişkileri de değerlendirilecek.
Trump döneminde 100 milyar dolara çıkarılan Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacmi hedefi kapsamında atılacak adımlar ele alınacak.
Bu kapsamda, hedeflere ulaşmak için neler yapılması gerektiği kritik görüşmede konuşulacak.

Diplomasi için fırsat

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Haziran’daki görüşmenin “yüz yüze diplomasi için bir fırsat” olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden’ın 14 Haziran’da Brüksel’de yapacakları ikili görüşmeden beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine Psaki,
“Bu ilişki, yapıcı bir şekilde birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiğini hissettiğimiz alanların ve fırsatların olduğu, aynı zamanda ciddi anlaşmazlıklar yaşadığımız alanların da olduğu bir NATO ortağıyla olan ilişki. Bu, Başkan Biden’ın, ilk yurt dışı ziyaretinde ikili görüşmeyi öncelik edinmenin önemli olduğunu hissettiği yüz yüze diplomasiye sahip olmak için bir fırsat”
dedi. Psaki, görüşmede masada hangi konuların olacağı sorusuna ise “Küresel toplumu etkileyen bölgesel güvenlik konuları, Kovid-19 ve ekonomi konular dahilinde olacaktır” yanıtını verdi.

Pentagon’la Kabil görüşmesi

  • ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD’nin çekilmesinden sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliği için Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını söyledi. Kirby,
    “Türk liderlerle onların havaalanına güvenlik sağlama planları hakkında devam eden görüşmelerimiz var. Açıkçası bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vermesi gereken bir karar ve buna saygı duyuyoruz ama tabii ki bazı ön görüşmelerimiz oldu ve daha önce de genel anlamda söylediğimiz gibi havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD’nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil’de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak”
    diye konuştu.

Cengiz Aytmatov ortak değerimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Cengiz Aytmatov Uluslararası 4. Issık-Göl Forumu’nda konuştu. Aytmatov’un Türk dünyası için ifade ettiği anlama değinen Erdoğan,
“Yazarlarımız, şairlerimiz ve fikir adamlarımız yeniden diriliş ve yükseliş için bize yol gösteriyor. Büyük şairimiz Yahya Kemal Türkçe için ‘ses bayrağımız’ diyor. Cengiz Aytmatov, işte bu bayrağı Türkistan coğrafyasının kutup yıldızı olarak tüm dünyada parıldayan, kalpleri buluşturan, gönülleri kuşatan bir sancak haline getiren değerlerimizin başında geliyor. Eserleriyle tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi gelecek nesillere aktaran Aytmatov işte bu geleneğin yakın tarihteki en güçlü temsilcilerinden biridir”
dedi. Erdoğan, “Aytmatov, dünya edebiyatının en iyi kalemlerindendir. Aytmatov’u tüm dünyanın ve tabii en başta da bizim ortak değerimiz olarak görüyoruz. Hem dünya edebiyatına hem de siyasi tarihe kazandırdığı en dikkat çekici kavramlardan biri mankurtluk’tur. Kişinin daha önce sahip ve ait olduğu her şeye yabancılaşmasıdır. Kendisini rahmetle yad ediyorum” diye konuştu.
#Brüksel
#NATO
#Recep Tayyip Erdoğan
#Biden
#Suriye
#PKK
3 yıl önce