|

EÇENLER SAVAŞI DAĞLARA ÇEKECEK

ÇEÇEN savaşçılar, Grozni ve Urus-Martan'ı günlerdir bombalayan Rus güçlerine ağır kayıplar verdirecek bir kara savaşı hazırlığında. Mücahitler, gerilla taktikleriyle, savaşı dağlara çekmeye çalışıyor.

.
00:00 - 6/12/1999 Pazartesi
Güncelleme: 13:06 - 26/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
EÇENLER SAVAŞI DAĞLARA ÇEKECEK
EÇENLER SAVAŞI DAĞLARA ÇEKECEK

NAZRAN- Rus güçleri Çeçen kent ve kasabalarını bombardıman altında tutarken, Çeçenlerin artan bir şekilde gerilla taktiklerine yöneldiği belirtiliyor. Başkent Grozni ve Çeçen savaşçıların kalesi Argun ve Urus-Martan'ı günlerdir bombalayan Rus güçleri, ağır kayıplar vereceği ve 1994-1996 Çeçenistan savaşındaki kanlı görüntülerin tekrarlanacağı bir kara savaşı için hazırlıksız görünüyor. Rus askerî sözcüsü Albay Gennadi Alyokhin, Çeçen mücahitlerin Grozni ve Urus-Martan'ı zaptedilemez kalelere dönüştürmek için çalışmalar yaptıklarını, bu yerlere Rus güçlerinin girmesi halinde ağır kayıplar vereceklerini söyledi. Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov da, Çeçen savaşçıların çatışmaları "Ruslar için uygun olmayan yerlere" taşıyacağını söyledi. Mashadov, önceki gün Çeçen televizyonuna yaptığı açıklamada, "Gerilla savaşı taktiklerini kullanarak savaşacağız. Kentler ve kasabalardan büyük ölçüde çekilerek Rus askerlerini dağlara çekeceğiz" dedi.

Grozni'deki mücahitlere takviye geliyor

Bu arada, Rus güçleri dün de Grozni'nin dış kesimlerini bombaladı. Interfaks ajansının haberinde, hedeflenen yerlerin mühimmat depoları, mücahitlerin komuta merkezleri ve iletişim merkezleri olduğu belirtiliyor. Günler süren ağır bombardımandan sonra Rus askerleri Grozni yakınındaki Argun kentinin kuzeydeki dış kesimlerinin kontrolünü ele geçirdi. Ancak Rus güçlerinin Argun'daki ilerlemeleri, Çeçen savaşçıların yerleştirdikleri mayınlar yüzünden güçlükle karşılaşıyor. Önceki gün Argun'un kuzeyindeki çatışmada iki Çeçen'in öldürüldüğü belirtiliyor. Çeçen kaynakları, Rus güçlerin Grozni'ye giden yolları kontrol altına almalarına karşın, mücahitlere gıda ve mühimmat akışının devam ettiğini, Grozni'ye girişi tamamıyla kapatmanın imkansız olduğunu belirtiyor. Bu arada, Itar-Tass'a göre, Rus bölge komutanı General Viktor Kazantsev, sivillerin ayrılmasını sağlamak için ordunun bugün Grozni'den bir yol açmayı planladığını söyledi.


24 yıl önce