El-Arabiya hazırladı Jerusalem Post pişirdi

Sernur Yassıkaya
04:00, 20/04/2019, Cumartesi
Yeni Şafak
El-Arabiya hazırladı Jerusalem Post pişirdi
Jerusalem Post'un Türkiye'yi hedef alan haberi

Ortadoğu’nun yeni müttefikleri S. Arabistan, BAE, Mısır ve İsrail, Türkiye ve Katar’ı hedef alan yalan haberde de ortak hareket etti. Suudi yönetimine yakın El Arabiya, “Sudanlı yetkililer Katar Dışişleri Bakanı’yla görüşmeyi reddetti” başlığıyla kurgu haber servis etti. Mısır’da EgyptToday ve BAE sermayeli 7DNews haberi hemen yaydı. İsrail sağına yakın Jerusalem Post da yalanı, “Katar ve Türkiye, Libya ile Sudan’da güç kaybediyor” yorumuyla verdi.

Sudan’daki askeri darbe üzerinden, Türkiye’yi ve Katar’ı hedef alan kurgu bir haberin servis edilme ve belirli kaynaklarca paylaşılması, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail arasında kurulan ittifakı ifşa etti. 17 Nisan çarşamba günü, Suudi Arabistan Kraliyet ailesine yakın, MBC grubunun sahip olduğu, Dubai merkezli El Arabiya televizyonunun internet sitesinde dikkat çekici bir haber yayınlandı. “Sudanlı yetkililer Katar Dışişleri Bakanı’nın başında olduğu heyetle görüşmeyi reddetti” başlıklı kurgu bir haber dolaşıma sokuldu. Sudan’da adı verilmeyen bir kaynağa dayandırılan yalan haberde Katar Dışişleri Bakanı Abdulrahman el-Sani’nin başında bulunduğu heyetin, Sudan’ın başkenti Hartum’a gelmesine rağmen diplomatik protokol gerekçe gösterilerek görüşme taleplerinin reddedildiği ve Doha’ya geri döndükleri iddia ediliyordu. Ne var ki bölge kaynaklarından alınan bilgiye göre Katar Dışişleri Bakanı el-Sani’nin Sudan’a ne böyle bir ziyareti ne de talebi olmuştu.

ZAMANLAMASI MANİDAR


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/20/01/51/resized_738c3-f65a4c17mansetc.jpg
  • El-Arabiya tarafından dolaşıma sokulan kurgu haberin zamanlaması ilk olarak dikkat çekti. Salı günü, Riyad’da BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında yapılan üçlü zirve sonrası, Sudan’a ortak bir heyet gönderilmişti. Haber tam da BAE-Suud ortak heyeti Sudan’da temaslara başlamışken el-Arabiya tarafından dolaşıma sokuldu. Haberin alt metni, BAE ve Suud, Sudan’da kabul görürken, Katar reddediliyor, mesajını vermek için kurgulanmıştı.

İKİNCİ AYAK MISIR


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/20/01/51/resized_707de-2710a026mansetc.jpg

Bölge kaynaklarınca doğrulanmayan haber BAE ve Suud’un, Kızıldeniz’in öteki yakasındaki müttefikleri Mısır’ın medyası tarafından da kopyalanarak hızla dolaşıma sokuldu. EgyptToday adlı internet sitesi, El-Arabiya’nın kurgu haberini, “Sudanlı yetkililerin reddettiği Katar Dışişleri Bakanı Doha’ya geri döndü” başlığıyla okuyucusuna sundu.

LONDRA GÖRÜNÜMLÜ ABU DABİ


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/20/01/52/resized_8f66a-ca87c920mansetc.jpg

Mısır’dan sonra kurgu haberin bir başka durağı Londra oldu. Londra merkezli ama BAE sermayeli 7DNews adlı internet sitesi, el-Arabiya’nın haberini “Sudan’ın yeni yöneticileri Katar Dışişleri Bakanı’nı kabul etmedi” başlığını kullanarak aslında Körfez’in, Sudan’daki darbeden muradını da açık etti. BAE, Hartum’daki darbe yönetiminin Katar ve Türkiye ile olan bağları kesmesini talep ediyordu.

İSRAİL’DE SONUÇLANDI

BAE, Mısır ve Londra’da servis edilerek olgunlaştırılan haber bir gün sonra, 18 Aralık’ta İsrail sağına yakın Jerusalem Post gazetesi tarafından pişirilerek tüm dünyanın gündemine getirildi. İsrail gazetesi, el-Arabiya’dan aldığı pası bir el artırarak, “Katar ve Türkiye, Libya ile Sudan’da güç kaybediyor” başlığıyla Türkiye’nin Sudan’daki darbeye yönelik haklı çekincelerini çarpıtarak, Katar heyetiyle ilgili kurgu haberiyle birleştirme yoluna gitti. Haberde, Türkiye’nin Sudan’da yenileme projesi yürüttüğü stratejik Sevakin adasının özellikle adının geçirilmesi de dikkat çekti.

THE INDEPENDENT’IN LİBYA ÇARPITMASI

Jerusalem Post, Türkiye’nin hedef alındığı haberinde, İngiltere merkezli Suud sermayeli The Independent gazetesinin Türkiye’yi hedef alan çarpıtma haberini de kaynak olarak kullandı. The Independent’ın çarpıtma haberinde, General Halife Hafter’in Trablus’u hedef alan saldırısı, “Türkiye’nin Libya’daki şüpheli faaliyetleri”ne karşı yapılıyor iddiasıyla okuyucuya sunuluyor ve meşrulaştırılmak isteniyordu.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026