|

Ezidilerin gözü operasyonda

Türkiye'nin Cerablus ve El Bab'dan sonra Afrin'e yönelik gerçekleştirdiği operasyon Sincar'daki Ezidiler için umut oldu. Ezidiler, Türkiye’nin merkezi Irak hükümeti ile yapması beklenen askeri operasyonu dört gözle bekliyorlar.

Yeni Şafak ve
10:30 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 22/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ezidiler Türkiye’nin merkezi Irak hükümeti ile yapması beklenen askeri operasyonu eve dönüş için iple çekiyor.
Ezidiler Türkiye’nin merkezi Irak hükümeti ile yapması beklenen askeri operasyonu eve dönüş için iple çekiyor.

Türkiye’nin Cerablus, El Bab ve Afrin’i terörden arındırdıktan sonra yönünü Münbiç ve Sincar gibi bölgelere çevirmesi DEAŞ ve PKK/PYD baskısı nedeniyle evlerinden olan 300 bin Ezidi için umut oldu. Sincar’da güvenlik sağlandığında dönmek isteyen Ezidiler, şimdi Türkiye’nin merkezi Irak hükümeti ile yapması beklenen askeri operasyonu dört gözle bekliyorlar.

Afrin’in kontrol altına alındığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir gece ansızın Sincar'a da girebiliriz" sinyalini verdi.

Sincar ikinci Kandil

Irak’ta bulunan Sincar’ın 9 Haziran 2014’te DEAŞ terör örgütü tarafından işgali sonrasında burada yaşayan Ezidiler ve Türkmenler yerinden edildi. Sonrasındaki süreçte ise ABD, DEAŞ’la mücadele bahanesiyle PKK/ PYD’ye, destek vererek, terör örgütünü Sincar’a yerleştirdi. Sincar’a yuvalanan bölücü örgüt burayı ikinci Kandil’e çevirdi.

DEAŞ ve PKK/PYD’nin doğdukları topraklardan ettiği çoğunluğu Ezidilerden oluşan halk şimdi güvenlik sağlandığında Sincar’a dönmek istiyor. Ezidiler, şimdi Türkiye’nin merkezi Irak hükümeti ile yapması beklenen askeri operasyonu eve dönüş için iple çekiyor.

  • 300 bin Sincar'lı evinden oldu
  • DEAŞ ve PKK/PYD baskısı ve zulmünden kaçan 3,2 milyon Iraklı yerinden edildi. Türkiye’de 172 bin Iraklı bulunuyor. Sincar bölgesinde ise çoğunluğu Ezilerden oluşan 300 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
Irak'a bin 196 insani yardım tırı

Türkiye, Irak’ta evlerinden edilmiş tüm insanlara dil, din, etnik köken ayrımı gözetmeksizin bulundukları bölgelerde yerinde insani yardım etti. Bugüne kadar bin 196 insani yardım tırı AFAD koordinasyonunda Irak’a gönderildi. Türkiye, Zaho ve Duhok’ta geçici barınma merkezleri kurarak 28 binden fazla Ezidinin barınması sağlandı. Yalnızca Ezidiler için AFAD’ın kurduğu Duhok kampının finansal maliyeti 52 milyon TL civarında bulunuyor. AFAD Midyat Barınma Merkezi’nde Sincar bölgesinden gelen bin 269 Ezidi kalıyor. 200’ün üzerinde Ezidi bebek Türkiye’de dünyaya geldi.

4 yıldır sürekli yardım ediliyor

Irak'a bugüne kadar AFAD, yardım tırları dışında çadırlar, konteynerler, gıda kolileri, battaniyeler, yataklar, içme suyu, çocuk bezleri, ilaçlardan oluşan binlerce ton ağırlığında yardım ulaştırdı. AFAD ekipleri, Zaho ve Duhok’ta Ezidilere 4 yıldan beri sürekli yardım ediyor.


#Sincar
#TSK
#Ezidiler
6 yıl önce