Füzelere karşı acil önlem şart

Resul Ekrem Şahan
Resul Ekrem Şahan
04:002/08/2025, Cumartesi
G: 2/08/2025, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Milli İstihbarat Akademisi (MİA), İsrail ile İran arasında 13-24 Haziran 2025 tarihleri arasında yaşanan ve kamuoyunda "12 Gün Savaşı" olarak anılan çatışmayı ele alan "12 Gün Savaşı ve Türkiye için Dersler" başlıklı rapor yayınladı.

TÜRKİYE’NİN BEKASI İÇİN ELZEM

MİA’nın hazırladığı çalışmada, haziran ayında patlak veren ve bölge dengelerini derinden sarsan İsrail-İran savaşının, yalnızca bölge ülkeleri için değil, Türkiye için de stratejik dersler içerdiği ifade edildi. Türk Hava Kuvvetleri’nin hem insanlı hem insansız sistemler açısından envanter bütünleşmesini ve teknolojik modernizasyonunu hızla tamamlaması gerektiği vurgulandı. “Hava hakimiyeti, artık kara sınırlarından bile önemli hâle gelmiştir” ifadesiyle dikkat çeken raporda, çok katmanlı ve geniş alanı kapsayan bir hava savunma mimarisinin Türkiye’nin bekası için elzem olduğunun altı çizildi.

SAVUNMA DESTEKLENMELİ

Raporda ayrıca, İsrail’in sahip olduğu yüksek teknoloji ve güçlü ittifaklara rağmen, İran’ın fırlattığı hipersonik füzeleri tamamen durduramaması da Türkiye için ayrı bir uyarı niteliği taşıyor. “Bu durum, hipersonik füzelere karşı savunma sistemleri geliştirilmesinde Türkiye’nin ön alıcı bir politika izlemesini zorunlu kılmaktadır” denilen değerlendirmede, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının ve savunma sanayii yatırımlarının daha güçlü şekilde desteklenmesi gerektiği ifade edildi. İnsansız hava sistemlerindeki başarının önemli bir avantaj olduğu hatırlatılan raporda, bu kabiliyetlerin insanlı sistemlerle entegre şekilde çok alanlı harekât konseptiyle kullanmak olduğu vurgulandı.



#MİA
#savunma sanayi
#Orta Doğu