|

Husilerden BM'ye görüşme talebi

Yemen'de Husi yöneticilerden İmad, BM Genel Sekreteri Ban ile mümkün olan en kısa sürede görüşmek istediklerini söyledi

Yeni Şafak
20:10 - 24/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:40 - 24/06/2015 Çarşamba
AA

Yemen'deki Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) Siyasi Konseyi üyelerinden Ali el-İmad, Yemen krizinin çözümü konusunda, görüşlerini iletmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile en kısa zamanda görüşmek istediklerini belirtti.



Cenevre'deki toplantılar sırasında kendisiyle görüşemediklerini aktaran İmad, resmi Facebook hesabında, Ban'a göndermek üzere yazdığı mektubu yayımladı.



Mektubunda, "Cenevre konferansında sistematik olarak sizinle görüşmemiz engellendi" ifadesini kullanan İmad, Genel Sekreter Ban Ki-mun ile Yemen müzakerelerine katılan grup olarak yeniden görüşmeyi talep ettiklerini kaydetti.



İmad görüşmelerde ise kapsamlı ve devamlı ateşkes, Yemen halkına yönelik ablukanın her türlüsünün kaldırılması, şartsız bir şekilde tüm ihtiyaçların girişinin sağlanması, gıda ve sağlık malzemeleriyle, petrol ürünlerinin girişine izin verilmesi gibi temel konularda ilerleme kaydettiklerini vurguladı.



İmad sözlerini şöyle sürdürdü:



"Kapsamlı barış için tüm siyasi oluşumların, tarafların ana şehirlerden çekilmesi, El-Kaide unsurlarının yayılması ve hakimiyetine engel olunması gibi konuların belirlenen zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmesi, siyasi sürecin yeniden canlandırılması için çalışması gerekmektedir."



BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed, geçen hafta yaptığı açıklamada, Cenevre'de sürdürülen müzakerelerde ateşkese çok yaklaştıklarını ancak bir anlaşmaya varılamadığını söylemişti.

#Husiler
#Şii Ensarullah Hareketi
#Yemen
9 yıl önce