|

İki bölge arası 25 km’ye indi

TSK'nın atış desteğini alan ÖSO'nun, Suriye-Türkiye sınırına komşu Cerablus ve Azez’deki operasyonlarında bir hafta geride kaldı. ÖSO, iki bölge arasındaki 400 kilometrekarelik alanı teröristlerden kurtararak Türkiye sınırının güneyinde 24 kilometre derinliğe indi. Böylelikle Azez-Cerablus arası 52 kilometre olan kopukluk 25 kilometreye düştü.

Yeni Şafak
04:00 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 05:57 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattında süren harekatta teröristlerin elindeki 400 kilometrekareden fazla toprağı kurtardı. ÖSO'nun 23 Ağustos'ta Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırındaki Azez ve Cerablus bölgesinde IŞİD'e karşı başlattığı harekat ilk haftasını dolduruyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri, “Fırat Kalkanı Harekatı" çerçevesinde ÖSO'nun Cerablus bölgesindeki terörist unsurlara yönelik kurtarma operasyonlarına destek veriyor.



38 KÖY KURTARILDI


ÖSO şu ana kadar 38 köyü DAEŞ ve PYD/PKK teröristlerinden kurtardı. Operasyonların şu ana kadar elde edilen sonucuna göre ÖSO güçleri büyük bölümü DAEŞ, bir kısmı da PYD'den olmak üzere 400 kilometrekareden fazla toprağı terör örgütlerinden kurtarmış oldu. Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus'tan başlatılan harekatta en güneyde Fırat Nehri'nin kolu Sacu Çayı'na ulaşıldı. Böylece harekatta 24 kilometre derinlik yakalandı.



MESAFE YARIYA DÜŞTÜ


Muhalif güçler Türkiye-Suriye sınırında Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus'un yanı sıra, Kilis ilinin karşısına denk düşen Çobanbey ilçesinde de ilerleme kaydetti. 38 köyden Hattabat, Molla Yakup ve Karsanlı bu ilçede kurtarıldı. Böylece Azez-Çobanbey ilçelerinden Cerablus'a kadar DAEŞ varlığı nedeniyle olan kopukluk, 52 kilometreden 25 kilometreye geriledi. Muhalifler, kurtarma harekatında rotalarını Azez-Çobanbey ile Cerablus hattı içinde DAEŞ'te olan diğer bölgelere çevirdi.





ABD'YE ÖSO'LU MESAJ


ABD savaş uçakları ve özel kuvvetler desteğiyle Fırat Nehri'nin batısındaki Münbiç ilçesini 12 Ağustos 2016'da DAEŞ'ten alan PYD/PKK operasyonu için Washington yönetiminin verdiği söz havada kalmıştı. Terör örgütünün bazı Arap savaşçıları yanına alarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında düzenlediği operasyon için ABD, Türk hükümetine, bu güçlerin Sacu Çayı'nın üzerine çıkmayacağı güvencesini vermişti. ABD, Münbiç'in alınmasıyla PYD/PKK'lıların nehrin doğusuna döneceğini de garanti etmişti.



Otobüslerle ÖSO sevkiyatı


Operasyonların sürdüğü Suriye'nin Cerablus kentine akşam saatlerinde 4 otobüsle takviye ÖSO birliği sevk edildi. Suriye sınırının terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla başlatılan harekatın 7. gününde Cerablus ve güneyinde yer yer çatışmalar devam ederken, akşam saatlerinde güvenlik güçleri kontrolünde onlarca ÖSO askeri 4 otobüs ile Suriye'ye sevk edildi. Otobüsler


güvenlik güçleri kontrolünde Soylu bölgesinden gelerek Karkamış Gümrük Kapısı'ndan Suriye'ye sevk edildi.





Suriye sınırına tank gönderildi


Suriye'nin Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında sınırın Türkiye tarafındaki birliklere askeri zırhlı araç takviyesi yapılıyor. Bu arada Suriye topraklarında IŞİD tarafından yerleştirilen patlayıcılar, TSK'nın özel birlikleri tarafından kontrollü şekilde etkisiz hale getirildi. Bazı bölgelerde yükselen dumanlar, sınır hattından da görüldü.



IŞİD tünelleri kapatılıyor


Terör örgütü IŞİD'in, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlamasının ardından Cerablus'tan kaçarken kullandıkları tüneller bulundu. Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı güçler, patlayıcıyla tuzaklanma ihtimaline karşı tünelleri tamamen kapatacak. Tüneller, ilçeye bakan bir tepenin olduğu alandan başlıyor ve Cerablus'un dışına kadar uzanıyor. Teröristler tünelleri, özellikle insansız hava


araçları tarafından görüntülenmemek ve muhtemel hava harekatlarından korunmak için kullanmış.



#TSK
#Cerablus
#ÖSO
#IŞİD
8 yıl önce