|

Irak’ta hileli seçim

Irak meclis seçimlerine hile karıştı. 8 bin Türkmen seçmenin bulunduğu Uzunköprü’de Türk adaylara sadece 9 oy çıktı. Elektronik sayım oyunları, Türkmenler ve Araplar tarafından protesto ediliyor. Cumartesi gecesi katılım oranının yüzde 35 olduğu açıklanırken, pazar günü bu oran yüzde 44’e çıkarıldı. Irak meclisi eski milletvekili Feyha Bayatlı, “Gerçek katılım oranı bağımsız kaynaklarca yüzde 19 olarak tespit edildi. Seçimin iptal edilme ihtimali var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:21 - 14/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Irak resmi makamları tarafından Cumartesi gecesi yapılan açıklamada katılım oranının yüzde 35 olduğu belirtilirken Pazar günü bu oran yüzde 44’e çıkarıldı. Bayatlı, gerçek katılım oranının bazı bağımsız kaynaklar tarafından yüzde 19 olarak tespit edildiğini ve seçimin iptal edilme ihtimalinin olduğunu söyledi.
Irak resmi makamları tarafından Cumartesi gecesi yapılan açıklamada katılım oranının yüzde 35 olduğu belirtilirken Pazar günü bu oran yüzde 44’e çıkarıldı. Bayatlı, gerçek katılım oranının bazı bağımsız kaynaklar tarafından yüzde 19 olarak tespit edildiğini ve seçimin iptal edilme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Katılım oranının yüzde 44. 52 olduğu Irak parlamento seçimlerine hile karıştı. Elektronik kodlama sistemi ile yapılan sayımlarda yaşanan skandallar tüm bölgelerde büyük tepkilere sebep oldu.

Ülke genelinde seçim süreci ve sonrasında ortaya çıkan tablo Türkmen ve Araplar tarafından Yüksek Seçim Kurulları önünde toplanan kalabalıklar tarafından protesto ediliyor.

Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Riyaz Bedran, 24 milyon seçmeni olan Irak’ta 10 milyon seçmenin sandığa gittiğini açıkladı. DEAŞ ve Peşmerge baskısı nedeni ile ülke dışına göçe mecbur bırakılan 4 milyon mülteciden sadece 179 bin kişinin bu seçimlerde oy kullandığı bildirildi.

TÜRKMENLER AYAKLANDI

Irak’ın Türkmen nüfus ağırlıklı illerinden Kerkük’te ortaya çıkan tablo Türkmenleri ayaklandırdı. Cumartesi akşam saatlerinde meydanlarda toplanarak protesto eylemi başlatan Türkmenler, 25 Eylül Korsan Referandumu’nun intikamının sandık yolu ile alınmaya çalışıldığını belirtiyor.


Seçim süreci ve sonuçlarını Yeni Şafak’a değerlendiren Irak Eski Milletvekili Feyha Bayatlı, “Uzunköprü’de 8 bin Türkmen seçmen olmasına rağmen, Türk adaylara sadece 9 oy çıktı. Yoğun itirazlar sonucu bu sayı 300’e çıkarıldı, Kerkük’te ise Kürtler 8 milletvekilliği kazanırken sandık hileleri nedeni ile Türkmenler sadece 2 sandalye kazandı” diye konuştu.

Bayatlı, “Bu görülmemiş bir skandal. Süleymaniye, Kerkük, Musul, Selahaddin gibi seçim bölgelerinde Türkmenlerin oyu çalınarak- Talabani ve Barzani’nin listesine yazıldı” dedi. Türkmen ve Arab bölgelerinde korsan seçmen kütükleri basıldığını ve tüm görevlilerin baskı altına alındığını kaydeden Bayatlı, “Dakuk’ta tek bir Hıristiyan yaşamamasına rağmen Hıristiyan adaylara buradan 166 oy çıkıyor” dedi. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü de, Irak Türkmen cephesinin önceki gece Kerkük Valisi ise görüşerek tarafsız bir komisyon ile oyların tekrar sayılmasını talep ettiğini belirtti.

SORUNLU SÜREÇ

El Nuceyfi’nin listesinden seçime katılan Musul Milletvekili adaylarından Hakim Hasan ülke genelinde sancılı bir seçim yaşandığını belirtti. Hasan, Kürtler ve El Fetih ( Haşdi Şabi) lehine sonuçlar çıkması adına seçimin seyrinin değiştirilmeye çalışıldığını kaydetti. Bab El Arab listesi başkanı Vasfi el Asi mevcut sonuçları tanımadıklarını ilan etti. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi de şaibelere karyı resti çekti. Salihi, “‘Hileli seçimlerdeki Türkmen oyunu kolay kolay kimseye kaptırmayacağız’’ dedi. Arap milletvekili Muhammet Timim ise oylarının çalınmasına asla izin vermeyeceklerini belirterek ‘’Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde kentte sivil itaatsizliğe kadar gideceğiz’’ dedi.

#Irak
#Musul
#Feyha Bayatlı
6 yıl önce