|

İşgal saldırılarında 21'inci gün: Rusya ses tonunu değiştirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 21'inci gününe girdi. Rus birlikleri ilerleyişini sürdürürken, iki ülke arasındaki müzakere görüşmeleri de devam ediyor. Dün çevrim içi olarak gerçekleştirilen görüşmede ufak da olsa umut veren bir adım atıldı. Ukrayna, Rusya’nın olumlu manada ses tonunu değiştirdiğini açıkladı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

17:17 - 16/03/2022 mercredi
Güncelleme: 07:13 - 17/03/2022 jeudi
Yeni Şafak
​İşgal saldırılarında 21'inci gün
​İşgal saldırılarında 21'inci gün

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 21'inci gününde devam ediyor. İki ülke arasındaki müzakere görüşmelerinde beşinci tur dün yapıldı.

Altıncı tur görüşmenin bugün gerçekleştirilmesi beklenirken, Ukrayna tarafından olumlu bir açıklama geldi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı,
"Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir"
açıklamasında bulundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

07:14
: Ukrayna: Melitopol Belediye Başkanı Fedorov, esir alınan 9 Rus askerine karşılık serbest bırakıldı


22.16:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüştü.

20.47:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski telefonda görüştü
20.23:
Ukrayna'nın Mariupol Belediye Meclisi, Rus uçaklarının şehirde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığını bildirdi.
20.09:
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımları yapacaklarını bildirdi.
18.35:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Ukrayna' gündemli toplantının ardından açıklamalarda bulundu. NATO'nun tatbikatlarının daha sık gerçekleşeceğini belirten Stoltenberg, "NATO'ya katılıp katılmamak Ukrayna'nın kararı" ifadelerini kullandı. Putin'in Ukrayna'yı hafife aldığını söyleyen Stoltenberg, "Rus ordusu gücünün yüzde 40'ını kaybetti." dedi.
17.30:
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 726 sivilin hayatını kaybettiğini, 1174 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 63 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
17.16:
İsviçre Federal Hükümeti, Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımları genişleterek, 200'den fazla Rus iş insanı, oligark ve kuruluşu yaptırım listesine aldı.
17.00:
Rusya Devlet Başkanı
Putin
, "Harekat planlandığı gibi gidiyor. Askeri hareket dışında başka bir seçeneğimiz yoktu, Ukrayna çok yakında nükleer bir silaha sahip olabilirdi. Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok, yapmamız gerekeni yaptık dedi. Batılı güçlerin asıl amacının Rusya karşıtlığı yapmak olduğunu belirten Putin, "Batı bize yönelik yaptırımlarla beceriksizliğini kanıtladı. Yaptırımlar tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdi, dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak" ifadelerini kullandı.
16.30:
Ukrayna Cumhurbaşkanı
Volodimir Zelenski,
ABD Kongresi'ne canlı olarak bağlandı. Rusya'nın saldırıları karşısında bir an bile pes etmeyi düşünmediklerini söyleyen Zelenski "Bizi düşünürken aklınıza 11 Eylül gelsin 11 Eylül'ü hatırlayın. Kötülüğün sizi ve topraklarınızı savaş alanına dönüştürmesini izlediniz, havadan saldırılar gerçekleşti. Biz de aynı şeyleri her gün yaşıyoruz." dedi.
14.32:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da İsveç gibi tarafsız devlet oluşturulması fikrine sıcak baktıklarını belirterek, “Bunun bir uzlaşma seçeneği olacağına inanıyoruz.” dedi.
13.43:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus güçlerin Mariupol'da yaklaşık 400 sivili rehin tuttuğunu duyurdu
13.29:
Rusya'nın devam eden saldırıları sonrası Lviv’e gelen Belaruslu savaşçılar, Ukrayna cephesinde mücadeleye katılmak için Kiev treniyle şehirden ayrıldı.
12.14:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun bazı alanlarda Rus ordusuna karşı taarruza geçtiğini açıkladı.

12.02:
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaşın başlamasından bu yana 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.
11.58:
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Savunma Bakanları Toplantısı öncesi basın toplantısı düzenledi. Austin, Ukrayna’da meşru bir hükümetin olduğunu belirterek NATO ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini belirtti.



11.45:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Mevcut kriz önemli bir an. Dünya düzenini belirleyecek" dedi. Lavrov ayrıca "Ukrayna ile barış görüşmeleri zor ama uzlaşma konusunda umut var" diye belirtti.
10.14:
Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin mevzilerini çok namlulu roketatar sistemiyle vurdu.

10.00:
Mariupol Bölge Valisi Pavlo Kyrylenko, Rus askerlerinin kentteki bir hastaneyi ele geçirdiğini, çevre evlerdeki Ukraynalıları, doktor ve hastalar olmak üzere yaklaşık 500 kişiyi binada rehin tuttuğunu öne sürdü. Bölge Valisi, rehinelerin Rusya tarafından canlı kalkan olarak kullanılacağını belirtti.

09.48:
Rusya, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait zırhlı araçları ve tankları imha etti.
08.00:
Rus birlikleri ellerini havaya kaldıran sivilleri vurdu.
07.30:
Ukrayna Parlamentosu, 26 Mart’ta son bulacak sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzatma kararı aldı.
07.00
Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna’nın Odessa kentinin bombalandığını duyurdu.
06.40:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine saldıran Rusya Federasyonu için bu savaşın utanç ve ağır sonuçlarla sona ereceğini söyledi.
06.35:
ABD Senatosu, Putin'e savaş suçu soruşturması açılmasını öngören tasarıyı onayladı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'in öncülüğünde 20'den fazla senatörün imzasıyla Senato Genel Kuruluna getirilen tasarı, Putin'i savaş suçlusu olarak tanımlamasıyla dikkati çekti.
06.16:
Ukrayna, 4. Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Gerashchenko, 46 yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü öldüğünü söyledi.

  • Mityaev'in Mariupol'de öldürüldüğü açıklandı. Gerashchenko, Mityaev'in 150. motorlu tüfek tümeni komuta ettiğini ve Suriye'de savaştığını söyledi.

02.08:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, ülkesinde temaslarda bulunmasıyla ilgili, "Bu, büyük, cesur, doğru ve samimi bir adımdır." dedi.
00.03:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinde temaslarda bulunan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'yı kabul etti.


#Ukrayna
#Rusya
#Savaş
il y a 2 ans