|

Japonya'nın yeni Başbakanı Noda

Japonya'da iktidardaki Demokrat Parti'nin milletvekilleri, başbakanlık görevi için maliye bakanı Yoşihiko Noda'yı seçti.

00:00 - 29/08/2011 Pazartesi
Güncelleme: 12:13 - 29/08/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Japonya'nın yeni Başbakanı Noda
Japonya'nın yeni Başbakanı Noda

54 yaşındaki Noda, ticaret bakanı Banri Kaieda'ya karşı yarıştığı seçimi, ikinci tuda kazandı. 'Maliyenin şahinlerinden' olarak tanımlanan Noda'nın ülke yönetimini ele alması, Japonya'nın borç yükünden endişe duyan yatırımcıları rahatlatabilecek bir gelişme olabilir.


Bununla birlikte 'muhafazakar' olarak tanımlanan Noda için oylama sürerken yükseliş eğilimindeki Tokyo Borsası endeksi, seçim sonrası hafif bir düşüş gösterdi ama günü 0,61 artışla kapattı.


Noda'yı bekleyen daha pek çok büyük sorun var. Bunların başında deprem ve tsunami ile yıkılan geniş bölgeleri yeniden imar etmek, Fukuşima nükleer santralında durumu kontrol altına almak ve durağan ekonomiyi canlandırmak geliyor.


Selefinin aksine Noda, nükleer enerjiye sırt çevirmemek gerektiğini düşünüyor.


Seçim için aslında Ticaret Bakanı Kaieda daha şanslı görünüyordu.


Ancak ilk turda hiç bir aday yeterli oy alamayınca, 395 milletvekilinden 143'ünün oyunu alan Kaieda ve 102 oy toplayan Noda arasında ikinci tura gidildi.


215'e 177 oyla biten seçimde, sonucu büyük olasılıkla üçüncü sıradaki eski dışişleri bakanı Seiji Maehara yandaşlarının Noda'yı tercih etmesi belirledi.


Noda, Japonya'nın son beş yıldaki altıncı başbakanı oldu. Seleflerinin bir yılın altında kalan iktidar sürelerini aşıp aşamayacağı şimdiden merak konusu.


Kendisini kayalıklarda yaşayan, iri, bıyıklı bir tatlısu balığı olan çopraya benzeten Noda, bu görüntüsü ile geniş bir halk desteği bulmayı beklemediğini, ancak bu tür balıkların süs balıklarına göre başka meziyetleri olduğunu söyledi.


Noda'nın başbakanlığı yarın Demokrat Parti denetimindeki parlamentoda yapılacak oylama ile resmiyet kazanacak.


Japonya'da Başbakan Naoto Kan, liderlik sergileyemediği eleştirileri ardından geçen Cuma istifasını açıklamıştı.


BBC

13 yıl önce