|

Kakılmış Sarko'nun akıl hocası Bush

Nicolas Sarkozy son dönemde dünya gündemin-de oldukça öne çıkan bir devlet adamı oldu. Arap Baharı'nda ön almak istedi, Avro krizinde Avrupa Birliği'ne yeni bir şekil verme hareketinin önünde yer aldı. Sarko son günlerde ise Türkiye'de Başbakan'ın gündemini de oluşturacak şekilde gündeme gelmeye başladı.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 19/12/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:17 - 19/12/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Kakılmış Sarko'nun akıl hocası Bush
Kakılmış Sarko'nun akıl hocası Bush

Amerika'da yayınlanan The New Yorker gazetesinin 12 Aralık tarihli sayısında Philip Gourevitch Paris Mektubu köşesinde "Nicolas Sarkozy ve Fransa Avrupa Krizinde Ayakta Kalabilir mi?" başlığı ile Sarkozy'nin otobiyografisini de mercek altına alan uzun bir yazı yazdı. İşte Sarkozy'nin sosyal ve siyasi geçmişi ile ilgili yazıdan bazı ilginç detaylar:

* Amerika eski başkanı George W. Bush' hayranlığından dolayı kendisine "Amerikan Sarko" lakabını taktılar. "Bu lakabı bir hakaret sayıyorlar ama ben bir iltifat addediyorum."

* Başkan seçildikten bir sene sonra 2007 Mayıs'ında, süper zenginlerle yoldaşlıktan aldığı zevki açıkça belli etmesi yanında sansasyonel bir şekilde boşanması ve sansasyonel evliliği kendisine Şaşaa Seven Başkan lakabı takılmasına neden oldu. Popülaritesi iyice düştü, düşmeye de devam ediyor.

* Devlet garantili banka borçları ile ilgili bir AB liderleri toplantısında kendisine bir şeyler söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron'a " Çeneni kapatmak için iyi bir fırsatı teptin" dedi. Birkaç yıl önce Papa ile birlikte iken Blackberry telefonu ile uğraşırken görüldü.

* Fransa'nın kendisi borca batmış durumda. Sarkozy finansal kaldıraç eksikliğini telafi etmeye çalışıyor ve başka kabul edilebilir alternatifi olmadığı hususunda Alman Şansölyesi Angela Merkel'in dikkatini çekiyor.

* Annesi Yunan Yahudi ve Fransız Katolik asıllı Andree Mallah idi. Babası ile 1950 de evlendi. 1959 da Sarkozy dört yaşında ilken boşandılar.

* Sarkozy der ki: " şu an beni oluşturan ne varsa bunlar çocukluk dönemimde maruz kaldığım aşağılamaların bir ürünüdür. Kısa boylu olması ve ebeveyninin boşanması kendisine zor gelirdi. Çocukluğunda babasını az görmekten ve anne evinde hiçbir zaman yeterli para bulunmamasından yakınırdı.

* 1995 de Chirac başkanlık yarışına girdiğinde Sarkozy Balladur'u destekledi. Chirac kazanınca onu hain olarak niteleyip hükümet dışında bıraktı.

* 2005 yılında Paris varoşlarında isyan ateşi çıktığında İçişleri bakanı olan Sarkozy "ayak takımını caddelerden tazyikli suyla temizleyeceğini" açıkladı.

* Sarkozy'ye göre sorunların tedavisi çalışmakta: Fransız politikacılar içerisinde en sıkı çalışanın Sarkozy olduğunu herkes bilir.

* 2007 yılı ortalarında Sarkozy başkan seçildiğinde Fransız medyasına göre eşi Cecilia'yı Libya Bulgar hemşirelerin sorununu çözmek üzere gönderdiğini haber verdi. Bulgar hemşireler serbest bırakılınca Fransız işadamları Libya'ya aktı. Libya'ya füze satıldı, Libya'dan petrol ve gaz alındı.

* Chirac'ın Balladur dönemi komisyonların ödemesini durdurması ile Karachigate skandalı patlak verdi. Sarkozy'nin Pakistan'a denizaltı satmak için verilen kirli bağlantılardan haberi olmaması inanılmaz olarak niteleniyor.

* Le Monde gazetesi Sarkozy lehine gazeteciler üzerinde sürekli casusluk yapmakla suçladığı devlet güvenlik güçlerinin Bettencourt soruşturmasını ele alan muhabirinin telefonunu dinlediğine dair kesin delil ortaya koydu.


12 yıl önce