|

Kerkük’te IKBY bayrakları indi

Kerkük’te bir süredir yaşanan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) fitilini ateşlediği bayrak krizi sona erdi. Bağdat yönetiminin verdiği iki günlük sürenin ardından bayraklar indirildi. 8 Ocak Salı gecesi Kerkük’te sokaklara inen Talabani taraftarları, şehirde korsan bayraklar asmıştı.

Fatih Özer
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:14 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
8 Ocak Salı gecesi Kerkük'te sokaklara inen Talabani taraftarları, şehir geneline korsan bayraklar asmıştı.
8 Ocak Salı gecesi Kerkük'te sokaklara inen Talabani taraftarları, şehir geneline korsan bayraklar asmıştı.

Kerkük'te Talabani ailesinin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) fitilini ateşlediği bayrak krizi dün sona erdi. Irak merkezi hükümetine bağlı Terörle Mücadele Polis Gücü’nün verdiği 24 saatlik sürenin ardından IKBY astığı bayrakları indirdi. KYB'den yapılan açıklamada, 8 Ocak'ta asılan tüm bayrakların indirildiği, sadece politbüro ve teşkilat binasındakilerin kaldığı belirtildi. Ancak peşmergenin Kerkük tahriki bununla bitmedi.


PEŞMERGE TOPLANIYOR

KYB, Çimçimal bölgesinde ‘Kerkük Kurtuluş Gücü’ adı altında gönüllü peşmerge toplamaya başladı. Gönüllülere “Kerkük’e girdiğimizde ABD askerleri de bizimle birlikte savaşacak” denildi. Mesut Barzani’ye bağlı peşmergeler ise Kerkük’e dönme hazırlığı yapıyor. Peşmerge Sorumlusu Nuri Heme Ali, “Kerkük’e dönüşle ilgili yakın zamanda değişiklikler yaşanacak. Peşmergenin konuşlanacağı bölgeler de belirlendi. İki bölükten daha fazla Peşmerge gücü belirlenen bölgelere yerleşecek” dedi.



HATADAN DÖNÜLDÜ

Kerkük’teki Türkmenler ise gelişmeleri provokasyon olarak görüyor. Yaşanan bayrak krizinin arkasında kaos planları olduğunu söyleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşat Salihi, “İki günün ardından hatadan dönüldü. Kerkük’te yapılan yanlışlıklara asla izin vermeyiz. Kerkük başta olmak üzere Türkmen bölgelerinde hiçbir zaman emrivaki siyaset yapılamaz” ifadesini kullandı. Irak Türkmen Cephesi Kerkük Teşkilat Sorumlusu Mehmet Seman ise “Eğer bayraklar indirilmese, terörle mücadele ekipleri zorla indirecekti” dedi.



KAOS TUTMADI

Bayrak krizinin sistematik şekilde planlandığını söyleyen eski Kerkük Milletvekili Hasan Turan ise şöyle konuştu: “Bu yaptıkları Irak anayasasına ve kanunlara son derece aykırı. Anayasada Kerkük, Kuzey Irak’ın bir parçası değildir. Biz her zaman söylüyoruz. Bu krizin aynısı 2017 Mart ayında da yaşandı. O dönem mecliste bir karar alınarak 'Bütün kamu dairelerine IKBY bayrakları asılsın' denildi. Yine benzer bir durumu referandumda da yaşadık. Kerkük kaosa sürüklenmek istendi, fakat bunda başarılı olamadılar.”

#Kerkük
#KYB
#Talabani
#Bayrak
5 yıl önce