|

Kim dur diyecek

Esed rejimi, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma’ya kimyasal silahla saldırdı. Helikopterler, tahliye sırasında sivillerin üzerine Sarin gazı attı. Çoğu çocuk en az 80 kişi öldü. Bazı kaynaklar ölü sayısının 200 olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:09 - 9/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Esed Duma'da bebekleri vurdu
Esed Duma'da bebekleri vurdu

Esed rejimi, Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma’ya kimyasal silahla saldırdı. Duma’da sivillerin tahliyesi sırasında yapılan hava saldırısında çoğu çocuk 80 sivil hayatını kaybetti. SMDK Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Saldırı, Türkiye Rusya ve İran ittifakı ile devam eden siyasal çözüm sürecini sabote amacı taşıyor” dedi.

Suriye’de Esed rejimi sivillere yine kimyasal silahla saldırdı. Esad rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 80 sivil öldü, yüzlerce sivil gazdan etkilendi. Yerel kaynaklar Suriye ordusunun helikopterden varil bombasıyla Sarin gazı attığı, bu nedenle en az 200 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Saldırıya ilişkin bölgeden gelen görüntülerde, çoğu gözü açık ölen sivillerde kanama olmadığı, ağız ve burun kısımlarında boğulmadan kaynaklı beyaz köpük bulunduğu dikkati çekti.

TAHLİYE SIRASINDA VURDULAR

Yeni Şafak’a konuşan Gutalı aktivist Gıyaseddin Şeyh İbrahim, bölgeden tahliyelerin devam ettiği süreçte gerçekleşen kimyasal saldırı Guta bölgesinde tek bir canlı kalmasın mesajıdır” dedi. Her türden vahşete rağmen bir çok sivilin evini terk etmek istemediğini kaydeden Şeyh İbrahim son kimyasal saldırı da hayatını kaybedenlerin yüzde 68’nin çocuk ve kadınlardan oluştuğunu belirtti.

SON KAFİLE ÇIKMAYA HAZIRLANIYORDU

Doğu Guta Sivil Savunma Birliği Sözcüsü Siraç Mahmud, Duma’ya yapılan kimyasal saldırının sivillerin tahliyesi esnasında gerçekleştiğini söyledi. Saldırıdan etkilenen sivil sayısını bin 200 olarak açıklayan Siraç Mahmud ölü sayısının ise 100’den fazla olduğunu açıkladı. Halen enkaz altında ulaşılamayan bir çok ölü ve yaralı olduğunu belirten Siraç Mahmud, Duma’da saldırının gerçekleştiği dakikalarda kuşatma bölgesinden çıkacak bir kafilenin de son hazırlıklarını yaptığı bilgisini verdi.

TOPLU KATLİAM KORKUSU

Halen Duma’da 130 bin sivilin olduğunu kaydeden Muhammed, son 3 günde artan bombardımanların devam etmesi durumunda tam bir toplu katliama maruz kalacaklarını duyurdu. Esed rejiminin 5 yıldır kuşatma altında tuttuğu Şam’ın doğu banliyölerinden Duma’da elektrik, internet ulaşımı tamamen kesildiği için bölgeden bilgi alınamıyor. Suriye İnsan Hakları Ağı tarafından hazırlanan raporda Guta’yı hedef alan kimyasal saldırılarda katledilen sivil sayısının bin 700 olduğu açıklandı. Yine aynı raporda 8 bin 904 kişinin de yaralandığı bilgisine yer verildi.


Uyan kızım yüzünü göreyim!

Saldırıya ilişkin bölgeden yürek parçalayan görüntüler geliyor. Saldırı sonrası kaydedilen bir görüntüde katledilen kızının başında ağlayan bir baba, “Kızım beni affet. Bak sana ne aldım bak. Hadi kalk uyan, yüzünü göreyim. Kalk kızım ‘bana çikolata getir’ deyiver yeniden” diye ağıt yakıyor.


Sürece sabotaj

Suriye’de bağımsız kuruluşlar tarafından tespit edilen 215 saldırıya imza atan Esed rejiminin Uluslararası toplum tarafından cesaretlendirildiğini söyleyen SMDK Başkanı Abdurrahman Mustafa, BM bu konuda onlarca karar aldı ve hiçbir adım atmadığı için Esed kimyasal katliamlara devam ediyor’ dedi. Esed’in 7 Nisan’da Duma’da gerçekleştirdiği saldırının Astana’da başlayan ve Soçi, İstanbul görüşmeleri ile devam eden siyasi müzakere süreçlerini sabote amacı taşıdığına vurgu yapan Abdurrahman Mustafa, Şam yönetiminin alenen savaş suçu işlemeye devam ettiğini söyledi. Uluslararası toplum daha ne zaman harekete geçecek diye soran SMDK Başkanı, 1 milyon kurban verdik daha ne kadar seyirci kalınacak’ diye konuştu. Abdurrahman Mustafa, BM’nin işlevini tamamen yitirdiğini ve formel bir kurum olarak faaliyet yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Gerekçesi olamaz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Duma’daki kimyasal saldırıya dair “En az 70 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıları en sert biçimde kınıyoruz” dedi. Kalın, Suriye’nin Duma şehrinde gerçekleştirilen kimyasal saldırıya ilişkin, “Suriye rejimi, ülkenin farklı bölgelerinde ve farklı zamanlarda yaşanan saldırılar için hesap vermelidir” değerlendirmesinde bulundu. Kalın, “Benzer savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların engellenmesi hususunda Suriye rejimi üzerinde etkisi olan ülkeler başta olmak üzere, tüm uluslararası toplumun gerekli adımları atma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu saldırıların hiçbir şekilde ve hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılması ve kabul edilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı da, Suriye Duma’daki kimyasal saldırıyı şiddetle kınadı. Bakanlık saldırının sorumlusu olarak Şam yönetimini işaret etti. Dışişleri Bakanlığı, Doğu Guta’nın Duma yerleşkesinde düzenlenen kimyasal saldırıya ilişkin bir açıklama yayımladı.


Hayvan Esed büyük bedel ödeceyek

Suriye’deki kimyasal saldırı iddiası sonrası Esad için “hayvan” diyen Trump, yaşananlardan Rusya ve İran’ı sorumlu tuttu. Rusya ise en az 80 kişinin ölümüne neden olduğu öne sürülen kimyasal saldırı iddiasını yalanladı. Duma’daki saldırının ardından Twitter’dan açıklama yapan Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in büyük bedel ödeyeceğini söyledi. Trump, Esad için “hayvan” ifadesini kullanırken Rusya ve İran’ı da Şam yönetimine verdikleri destek için kimyasal saldırıda sorumluluk sahibi olmakla suçladı. Trump, “Kadınlar, çocuklar dahil olmak üzere anlamsız kimyasal saldırı sonrası çok kişi öldü. Baskı altındaki bölge kitlenmiş ve Suriye ordusu tarafından çevrilmiş, bu da dış dünyayla bağını koparıyor. Başkan (Vladimir) Putin, Rusya ve İran hayvan Esad’i destekledikleri için sorumlular. Büyük bedel ödenecek” değerlendirmesinde bulundu. Bölgedeki kuşatmanın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten Trump, “Anlamsız bir şekilde yeni bir insanlık dramı. Hastalık!” yazdı.

Güvenlik konseyi acil toplansın

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Duma’da kimyasal silah kullanımından “derin endişe” duyduğunu belirterek, bu “iğrenç” saldırıya ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını istedi. Fransa önderliğinde ABD, İngiltere, Kuveyt, İsveç, Polonya, Peru, Hollanda ve Fildişi Sahili, BM Güvenlik Konseyi’ni acil olarak toplantıya çağırdı. Saldırıyı kınayan AB ise uluslararası topluma saldırıya cevap verilmesi için hızla harekete geçme çağrısı yaptı.

Karşılıksız kalmasın

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, bu vahşetten ve insanlık suçu saldırıdan dolayı Suriye yönetimini şiddetle kınadıklarını söyledi. Bozdağ şunları söyledi: “Bu saldırısıyla Suriye rejimi, kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmeler ve uluslararası hukuk ile BM Güvenlik Konseyi kararlarını bir kez daha hiçe saymıştır, çiğnemiştir. Daha önceki saldırının karşılıksız kalması, rejimi bu saldırı için cesaretlendirmiştir. Suriye yönetiminin bundan önceki kimyasal saldırısı karşılıksız bırakıldı. Umarız Suriye yönetiminin bu seferki kimyasal saldırısı karşılıksız bırakılmaz. Aksi takdirde uluslararası sözleşmelerin de uluslararası hukukun da uluslararası örgütlerin de bir anlamı kalmaz.”

  • 215 kez saldırdı
  • Suriye’de kimyasal silah stoklarını imha ettiğini iddia eden Beşşar Esed rejimi, bu silahları kullanmaya devam ediyor. İç savaşın başlamasıyla rejim güçleri, 215 kez kimyasal silaha başvurdu. Suriye’de Beşşar Esed rejimi, ABD-Rusya anlaşmasıyla stoklarını imha etme güvencesi vermesine rağmen kimyasal silah saldırılarına devam etti. Esed güçlerinin muhaliflerin kontrolündeki Duma ilçesini kimyasal silahla hedef alması, akıllara 2013 yılındaki Doğu Guta, 2017’deki Han Şeyhun kimyasal silah saldırılarını getirdi. Rejim güçleri 2016 yılının son aylarında Halep il merkezinin doğu mahallelerindeki sivilleri bölgeden çıkarmak için kimyasal silah saldırılarına başvurmuştu.







#​Esed
#Doğu Guta
#Duma
6 yıl önce