|

Kosova sınır anlaşmasına Arnavutluk'ta protesto

1 Eylül'de Kosova Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesi planlanan Kosova ile Karadağ sınırının yeniden düzenlenmesine ilişkin antlaşma Arnavutluk'ta protesto edildi. Kosova Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular antlaşmaya tepki gösterdi.

Yeni Şafak
17:10 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:16 - 29/08/2016 Pazartesi
AA

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da toplanan çok sayıda kişi, 1 Eylül'de Kosova Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesi planlanan Kosova ile Karadağ sınırının yeniden düzenlenmesine ilişkin antlaşmayı protesto etti.



Kosova'nın Tiran Büyükelçiliği binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri, akademisyen, öğrenci ve vatandaşlardan oluşan kalabalık, Kosova'nın Karadağ ile sınırlarını yeniden düzenleme antlaşmasına tepki gösterdi.



Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden Brislida Gjikondi, alanda yaptığı konuşmada, antlaşmayla kilometrelerce Arnavutluk toprağının kaybedileceğini belirterek, topraklarının Karadağ'a "bedava" verileceğini savundu.



Antlaşmanın perşembe günü Meclis Genel Kurulunda onaylanmaması çağrısında bulunan Gjikondi, "İki yüzlülük ve diplomasiyi iktidardakilere bırakalım. Hatta onu kendimizden de koruyalım." dedi.



Gösteriler kapsamında toplanan kalabalığın ellerinde ''Bedavaya verecek toprağımız yok'', ''İhanet öldürülmeden Arnavutluk birleştirilemez'', ''Şehitlerin ihtişamı'' ve ''Kosova satılık değildir'' yazılı dövizler açarken, kalabalık Kosova'nın antlaşma konusundaki "suskun" tavrına da tepki gösterdi.



Kosova ile Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda yapılan müzakere süreci kapsamında, 25 Ağustos 2015'te Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulması ve Karadağ-Kosova sınırının yeniden düzenlenmesine ilişkin antlaşma konularında uzlaşı sağlandı.



Kosova'da da antlaşmaya karşı çıkan muhalefet de uzun süre meclis çalışmalarını boykot etti.









#Arnavutluk
#Kosova
#Kosova-Karadağ sınırların yeniden belirlenmesi anlaşması
#Kosova'nın Tiran Büyükelçiliği
8 yıl önce