|

Kumanova karıştı

Makedonya’da bir gencin polis tarafından öldürülme olayını örtmekle suçlanan hükümete yönelik gösteriler sürerken, Kumanova'daki Arnavut mahallelerine yapılan baskında kan aktı. Çatışmalarda 8'i polis 22 kişi öldü. Muhalefet, hükümetin dikkati başka yöne çekmeye çalıştığını savundu.

Yeni Şafak
04:00 - 11/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 10/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Balkanlar'da tansiyon yükseldi. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde polisin birçok şehirde silah kaçakçılarına yönelik operasyonlarında Boşnak nüfusu kasten hedef aldığı tartışması devam ederken bu kez Makedonya karıştı. Bir gencin polis tarafından öldürüldüğü olayın polis tarafından gizlendiği iddiası ile patlak veren olaylar sonrası gerilim iyice yükseldi. Başkent Üsküp'te hükümeti istifaya çağıran protestoların devam ettiği sırada emniyet güçleri Arnavut nüfusun yoğun olduğu Kumanova kentinde “silah kaçakçılığı yapıldığı” iddiasıyla evlere baskın düzenledi. Operasyonların gerçekleştiği Tode Mendol Mahallesi'nde halk büyük panik içinde kaçmaya çalışırken, aralıksız süren çatışmalarda en az 8 polis ile 14 silahlı kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.


ZAMANLAMA TARTIŞMASI

Kumanova baskınlarının, Başbakan Nikola Gruevski ve İçişleri Bakanı Gordana Jankuloska'nın istifasını isteyen gösterilerin hemen sonrasında ve 17 Mayıs'ta planlanan büyük gösterinin öncesinde yaşanması soru işaretlerini beraberinde getirdi. Gruevski ve Jankuloska'nın, 2011'de Martin Neşkovski isimli gencin polis tarafından öldürülmesini örtbas eden ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından binlerce gösterici Üsküp'te sokağa dökülmüştü. Ses kaydını yayımlayan anamuhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği'nin Genel Başkanı Zoran Zaev, hükümetin halkın dikkatini krizden şiddet olaylarına çevirmeye çalıştığını öne sürdü. Makedonyalı eski milletvekili Mersel Biljali da, Kumanovo olaylarının hükümet tarafından sahnelendiğini ileri sürdü. Kumanova'da nüfusun yüzde 38'i Arnavutlardan oluşuyor.



Kosova tepkili


Arnavut nüfusu rahatsız eden operasyonlara komşulardan tepki gecikmedi. Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, “Makedonya'nın refahı ve demokratik istikrarına hizmet etmeyen gerginliğe son verilmeli” açıklamasını yaptı. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da Makedonya güvenlik güçlerinin Kumanova'daki Arnavut evlerine, karadan ve havadan operasyon düzenlenmesini kınadı. Yahyaga, tarafların silahlardan uzak durmalarını isteyerek Kumanova'daki olayları yakından izlediklerini ve gerektiğinde Kosova Ulusal Konseyi'ni toplayacağını bildirdi. Makedonya İçişleri Bakanı Yankullovska'nın açıklamasında, çatışmalarda 5 Arnavut'un öldürülmesinden söz etmemesi de Kosova'da tepkiyle karşılandı.



Sırbistan'dan 'destek'


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Makedon mevkidaşı Nikola Gruevski'ye gönderdiği mesajda, “Sırbistan olarak Makedonya'nın ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasına neden olacak her türlü hareketi kınadıklarını” ifade etti. Vuçiç ayrıca, çatışmada hayatını kaybeden Makedonyalı emniyet mensupları için başsağlığı diledi.



#Makedonya
#Balkanlar
#Kosova
9 yıl önce