|

Libya elektriksiz kaldı

Libya'nın farklı kentlerinde günde yaklaşık 10 saatlik elektrik kesintisi yaşanırken bazı bölgelerdeki kesintilerin 30 saate ulaştığı belirtiliyor.

Yeni Şafak
14:13 - 12/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:16 - 12/02/2015 Perşembe
AA

Hükümete bağlı Libya Elektrik Şirketi Sözcüsü Eşred el-Merimi, ülkede yaşanan elektrik krizine işaret ederek, "Elektrik üretimi için gerekli gazın yetersiz olması nedeniyle günde 5 bin megawatt olan elektrik üretiminde bin 800 megawattlık bir açık söz konusu" dedi.


Başkent Trablus'un yakınlarındaki bazı bölgelerde ise 30 saati bulan elektrik kesintilerinin yaşandığı ifade edildi. Bölge sakinleri, Pazartesi gününden bu yana yaklaşık 30 saat aralıksız elektrik kesintilerine maruz kaldıklarını dile getirdi.


Libya Elektrik Şirketi yayımladığı yazılı açıklamada, elektrik sarfiyatında ciddi bir artış gözlemlenirken sık sık ortaya çıkan arızalar nedeniyle üretilen enerjinin transferi sırasında sıkıntı yaşandığı kaydedildi. Açıklamada, maruz kalınan sıkıntının çözümü için ilgili kurumların, elektrik üretiminde kullanılan gaz kaynaklarının yeniden aktifleştirilmesi talep edildi.


 Çatışmalarda hasar gören elektrik santralleri

Öte yandan ülkenin özellikle doğu kesimindeki elektrik santrallerinde ise bölgede silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle hasar meydana geliyor. Çatışmalarda kullanılan roketlerin elektrik santralleri ve kulelerine isabet ettiği ifade ediliyor.


Libya Elektrik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali el-Mahmudi, daha önce yaptığı açıklamada, ülkenin doğu ve batı kesimlerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle elektrik santrallerinin zarar gördüğünü belirterek, "Elektrik ve enerji sektörünün çatışmalardan kaynaklı sorunlar nedeniyle yaklaşık 118 milyon Libya Dinarı (LYD) (91 milyon Amerikan Doları) (USD) zarar ettiğini" ifade etmişti.


Hükümet kaynaklarının yayınladığı rapora göre, elektrik üretimine destek için senede yaklaşık 800 milyon LYD'lik (662 milyon USD) bütçe ayrılıyor.


Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.


Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkent'teki MGK'nın desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisinin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin son yayımladığı Libya raporunda, ülkede 200 binden fazla savaşçının bulunduğu ve artan şiddet olayları, mevcut siyasi kriz ve insan hakları ihlallerinden endişe duyulduğunu ifade etmişti.

#libya
#libya elektrik kesintisi
#libya çatışma
9 yıl önce