|

Musevi lejyonunun babası Myron öldü

Filistin'de Osmanlı'ya karşı savaşan "Develi Musevi Tugayları"nın üyeleri arasında İsrail eski Başbakanı Ben Gurion da vardı.

.
00:00 - 27/06/2000 Salı
Güncelleme: 15:23 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Musevi lejyonunun babası Myron öldü
Musevi lejyonunun babası Myron öldü

Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin'de İngilizler'in yanında yer alan ve Osmanlılar'a karşı savaşan "Develi Musevi Tugayları"nın kurucusu olarak bilinen Joshua Myron, 102 yaşında New York'ta öldü. New York Times gazetesinin haberine göre, Myron'un en yakın arkadaşı olan Vladimir Jabotinski adlı Rus gazeteci, Birinci Dünya Savaşı'nı Osmanlılar'ın kaybedeceğini farkedince, Museviler'in galip gelecek tarafı desteklemesinin kendi yararlarına olacağı görüşünü ortaya attı ve bu amaçla "Musevi lejyonu"nu oluşturdu. Gazeteye göre, İngilizler, Ortadoğu ve Avrupa'dan topladıkları Museviler'i, develerle bir cepheden diğerine taşımaya başladı. Bu aşamada devreye giren Myron, taşıma işini üstlendi ve "Develi Tugayları" oluşturdu.

Gazete, bu birliklerin, İngilizler'in savaşı kazanmasında önemli rol oynadığını yazdı. Develi Tugaylar'ın tanınmış üyeleri arasında İsrail eski Başbakanlarından David Ben Gurion da bulunuyor. New York Times, savaştan sonra ABD'ye göç etmeye karar veren Myron'a İngilizler'in pasaport vermediğini, Myron'un da bu nedenle ABD'ye "Türk olarak geldiğini" kaydetti. Myron'un İsrail devletinin kuruluşu aşamasında ülkesine para ve silah yolladığı belirtildi.

24 yıl önce