|

O kampı kapatın!

Türkiye, ‘BM kampı’ adı altında PKK’nın eğitim üssüne dönüşen Mahmur’un kapatılmasını istiyor. Bol miktarda cephaneliğin bulunduğu kamp, Sincar’la birlikte en önemli terör bölgesi durumunda.

Kıymet Sezer
04:00 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:05 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kamp, PKK'nın göç ettirdiği kişilerin 1998'de Mahmur'a geçmesiyle, Birleşmiş Milletler ve dönemin Irak hükümeti gözetiminde kuruldu.
Kamp, PKK'nın göç ettirdiği kişilerin 1998'de Mahmur'a geçmesiyle, Birleşmiş Milletler ve dönemin Irak hükümeti gözetiminde kuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'te bir araya geldiği ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde 'PKK ile mücadele' başlığı altında Mahmur ve Sincar konusunu gündeme getirdi. Erdoğan'ın ABD'ye, "PKK elebaşıları ve Kandil konusunda samimiyseniz, Mahmur Kampı'nı kapatın, Sincar'ı da boşaltın" mesajı verdiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sözde insani amaçlarla kurulan ve içerisinde 13 bin kişinin yaşadığı iddia edilen Mahmur, terör örgütü tarafından uzun yıllardır 'eğitim merkezi' olarak kullanılıyor. PKK tarafından silah ve mühimmat deposu olarak kullanıldığı da istihbarat raporlarına yansımış olan Mahmur Kampı, 'insani yardım' niteliğini tamamen kaybetmiş durumda ve kampta BM varlığı da neredeyse kalmadı. Türkiye bir yandan Musul ve Erbil'in güneyinde, sınıra 160 kilometre mesafedeki Mahmur'un kapatılmasını isterken bir yandan da Irak'tan Suriye'ye uzanan terör hattının kavşak noktası Sincar'ın terörden arındırılmasını bekliyor.

MAHMUR VE SİNCAR ŞART

Ankara, ikinci Kandil yapılmak istenen Sincar'dan PKK'yı temizlemek için gerektiğinde operasyon kartını devreye sokacak. Türkiye her fırsatta "Irak yapmayacaksa biz yaparız" mesajını veriyor. Suriye PKK'sı için ikmal yolu durumundaki Sincar, ABD için de gerçek anlamda bir samimiyet testi olacak. Bu noktada Ovaköy kapısının kurulması ve ticari yolun bölgeyi zenginleştirerek terör olaylarını sıfırlaması konusunda çağrıda bulunan Türkiye, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 30-40 kilometre derinliğindeki alanda terörist varlığına müdahale edeceğini vurguluyor.

Bölgede terör örgütünün tamamen çökertilmesi için Sincar ve Mahmur'un kontrol altına alınması şart. PKK'ya yönelik operasyonları Bağdat yönetimiyle uyum içinde gerçekleştiren Türkiye, Mahmur ve Sincar için adımlarını da Irak'ı bilgilendirerek atacak. Mahmur Kampı'nın önce temizliği, ardından kapatılması için BM nezdindeki girişimler sürüyor. Ankara, orada gerçekten insani durum nedeniyle kalanlar varsa bu konuda desteğe hazır olduğunu da ilgililere iletiyor.


Terör üssü oldu

Mahmur Kampı, Irak'ın Musul kentine bağlı, Erbil'e yaklaşık 65 kilometre mesafede. Kamp, PKK'nın göç ettirdiği kişilerin 1998'de Mahmur'a geçmesiyle, Birleşmiş Milletler ve dönemin Irak hükümeti gözetiminde kuruldu. DAEŞ saldırıları sırasında sivilleri koruma bahanesiyle Mahmur'daki etkinliğini artıran PKK, DAEŞ bölgeden atıldıktan sonra buraya tamamen yerleşti. PKK'nın, Türk jetlerinden büyük hasar gören eğitim kamplarını da buraya kaydırdığı belirtiliyor.

#Mahmur Kampı
#PKK
#Terör üssü
5 yıl önce