|

Obama'nın en uzun 40 dakikası

Washington
00:00 - 10/05/2011 Salı
Güncelleme: 22:38 - 9/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Obama'nın en uzun 40 dakikası
Obama'nın en uzun 40 dakikası

Amerikan CBS televizyon kanalındaki programa El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili bilgiler veren ABD Başkanı Barack Obama, “Belki de Sasha'nın 3 ay süren menenjit hastalığı hariç, hayatımın en uzun 40 dakikasıydı' ifadesini kullandı. Operasyon öncesi Amerikan kuvvetlerinin 2 başarısız girişimini de düşündüğünü kabul eden Obama, “Beyaz Saray'da pek az kişi biliyordu. Danışmanlarımın çoğu bilmiyordu” dedi. Operasyonu naklen izleyen Obama, “Bana Geronimo öldü dediler. Geronimo, Bin Ladin'e verilen kod adıydı” ifadesini kullandı. İran İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi ise, Pakistan'da öldürüldüğü belirtilen Bin Ladin'in aslında çok önceden bir hastalıktan öldüğünü ileri sürdü.

BİN LADİN'İN EVİ YIKILACAK

ABD'nin gerçekleştirdiği operasyonun ardından hedef tahtasına konulan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, “İddia edildiği gibi teröristlere gizli ve açık destek vermiyoruz, eğer böyle olsaydı son yıllarda 30 bin kişiyi teröre kurban vermezdik' diye konuştu. İçişleri Bakanı Rahman Malik ise, “15 dakika sonra operasyondan haberdardım ancak operasyonun amacının bu olduğunu düşünmüyordum” dedi. Öte yandan Pakistan hükümeti, Bin Ladin'in Abodabad'da öldürüldüğü evi yıkmaya hazırlanırken, çok sayıda yabancı gazeteciden kenti terk etmesi istendi. Pakistan medyasında yayımlanan haberlere göre hükümet, El Kaide liderinin evinin ziyaretçi akınına uğramaması ve zamanla kutsal bir mekana dönüştürülmemesi amacıyla evi yıkmaya hazırlanıyor.


'Öldürün emri' böyle verildi!

Obama ile General Ed Wilson arasındaki sıradışı mesajlaşma, “Tarihi operasyonun emri böyle mi verildi” sorusunu akıllara getirdi. 29 Nisan'da Cape Canaveral Havalanı'na inen Obama, kendisini karşılayan Wilson ile tokalaşırken elindeki küçük bir kağıt parçasını gizlice uzatıyor. Vakit kaybetmeden kağıdı gizlice cebine koyan Wilson da Obama'ya başka bir kağıt veriyor. Bu sahne, “Obama'nın Bin Ladin'in öldürülmesi emrini verdiği an” olarak nitelendirildiyor.

13 yıl önce