|

Ovaköy’ü sabote ediyorlar

Türkiye’nin Irak ile ticaretinde Barzani’yi bypass edecek Ovaköy Sınır Kapısı, ABD-PKK-Barzani üçlüsünün engellemeleri yüzünden hala açılamadı. Projeye özellikle Irak’ın Maliye Bakanı Fuad Hüseyin karşı çıkıyor. Hüseyin, Barzani liderliğindeki KDP’nin mensubu.

Talha Menteş
04:00 - 22/03/2019 Cuma
Güncelleme: 02:13 - 22/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fuad Hüseyin
Fuad Hüseyin

Irak’la ticarette Barzani yönetiminin kontrolündeki Habur’a ek olarak Ovaköy’de ikinci bir sınır kapısı açma projesi bir türlü hayata geçirilemedi. İlk olarak Saddam Hüseyin döneminde gündeme gelen proje, ABD’nin karşı çıkması nedeniyle akim kalmıştı. Zaman zaman gündeme gelen proje son olarak 2017’de Kuzey Irak’ta yapılan korsan referandum sonrası yeniden raftan inmişti. Ağustos 2018’te dönemin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Ankara ziyaretinde ele alınan en önemli konu başlığı Ovaköy olmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İbadi, bürokratlara bu konuda çalışılması talimatı vermişti. Ancak aradan geçen uzun süreye rağmen mesafe alınamadı. Projeyi Bağdat desteklerken Erbil merkezli Kuzey Irak’taki özerk yönetimi karşı çıkıyor. Gümrüklerden sorumlu Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin de Ovaköy yolundaki en büyük engellerden birisi. Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi mensubu olan Hüseyin, Ovaköy’ün açılması durumunda Kürt yönetiminin gelir kaynaklarının önemli oranda azalacağını düşünüyor.


GÜVENLİK SORUNU VAR

  • Projeye ABD de karşı çıkıyor. Washington hem müttefiki PKK’nın hem de Erbil’in aleyhine olacağını düşündüğü projeye karşı Bağdat’a baskı yapıyor. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ise Ovaköy hattı ile ilgili rapor hazırlanması için komisyon kurdurdu. Hattın önündeki engellerden biri de güvenlik. Çünkü Ovaköy-Telafer-Musul üzerinden Bağdat’a gidecek güzergâhın önemli bir bölümü teröristlerin kontrolü altında. Bağdat’ın hakimiyet alanı dışındaki kuzey bölgede IKBY Peşmergeleri, DEAŞ ve PKK varlık gösteriyor. Barzani ise yeni bir ticaret hattı kurulmasın diye Irak kuzeyinde asayişi gevşek tutuyor.

BARZANİ KARIŞTIRIYOR

Ovaköy Sınır Kapısı’nın güvenlik nedeniyle açılamadığını söyleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) yöneticisi Mehmet Seman, “Suriye ile Ovaköy arasında bir sınır kapısı daha var; o kapı YPG’nin elinde. Öncelikle o bölgenin terör unsurlarından temizlenmesi gerekir. Bir de Ovaköy’ün hayata geçmesiyle IKBY ekonomik açıdan büyük zararlar göreceğinden Barzani de bölgeyi bilerek karıştırıyor” dedi. Irak Büyükelçisi Fatih Yıldız da Ovaköy Sınır Kapısı’nın ‘mutlak bir gereklilik’ olduğunu vurguluyor.

#Irak
#Ovaköy Sınır Kapısı
#ABD
#PKK
#Barzani
#Fuad Hüseyin
5 yıl önce