|

Ovaköy yüzyılın fırsatı

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Ankara ziyaretinde de gündeme gelen Ovaköy sınır kapısının bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini söyledi. Ovaköy-Bağdat hattını ‘yüzyılın fırsatı’ olarak nitelendiren Kazancı, ‘Amerika projeyi engelleme konusunda bazı adımlar atabilir’ uyarısında bulundu.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:45 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kazancı, Ovaköy-Bağdat hattını ‘yüzyılın fırsatı’ olarak nitelendirdi.
Kazancı, Ovaköy-Bağdat hattını ‘yüzyılın fırsatı’ olarak nitelendirdi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Ankara ziyaretinde başta DEAŞ, PKK olmak üzere terör unsurlarına karşı işbirliği ve ekonomi-ticaret alanında atılacak ortam adımlara ek olarak Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması da konuşuldu. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Irak ve Türkiye arasında teknik alt yapı ve güzergahın güvenliği konusunda somut adımların atılması konusunda mutabık kalınan Ovaköy-Bağdat hattının açılmasını 'Yüzyılın fırsatı' olarak nitelendirdi. Kazancı projenin tatbiki konusunda acele edilmesi gerekiyor, ABD, projeyi engelleme konusunda bazı adımlar atabilir’ uyarısında bulundu.

ABD BÖLGEDE 2 ASKERİ ÜS KURACAK

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı Ovaköy-Telafer-Musul-Bagdat ticaret yolunun açılması yönünde atılan adımların Irak ve Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: "ABD'nin bu hat üzerinde farklı planları var. Kuzeyde 5 ayrı havalimanı ve askeri üs kurma hedefleri var. Süleymaniye- Köysancak, Erbil, Duhok ve Kerkük Altınköprü bölgeleri ile birlikte Telafer-Musul hattında 2 askeri üs inşaa edecekler. Bu üsler aynı zamanda havalimanı olarak faaliyet gösterecek. Esas amaç Barzani ve Talabani’yi by pass eden, Sincar hattında terör koridoru projesini zora sokacak kara Ovaköy-Bağdat bağlantı hattının zora sokulması. Bu konuda tüm tarafların dikkatli olması gerekiyor.

İSLAM DÜNYASI İLE KÖPRÜ NİTELİĞİ TAŞIYOR

Ovaköy-Bağdat hattı sadece Irak’tan ibaret bir hat olarak görülmemeli. Türkiye bu yoldan onlarca İslam ülkesi ile yeni bir köprü kuracaktır. Ovaköy hattı şayet Kerkük Havalimanı’nında yeniden uçuşa açılması ile desteklenirse bu durum tüm dengeleri etkiler. Ne zaman Ovaköy güzergâhı konusunda gerçekçi adımlar atılsa bölgede birçok olağanüstülük yaşanıyor. Terör, sokak olayları, ekonomik sorunlar ve projeyi akamete uğratacak birçok gelişme yaşanıyor.


ABD BAĞLANTI KESİLSİN İSTİYOR

Bunlar tesadüf hadiseler olarak görülmemeli ve kararlılıkla proje hayata geçirilmeli. Kerkük Havalimanı’nın açılması konusunda 10 milyon dolar bütçe ayrıldı. Bu konu ile ilgili yüksek komisyon kuruldu. Türkmenlerin Erbil’e mahkum kılınmaması ve daha güçlü bir konum elde etmesi Ovaköy-Bağdat Yolu ve Kerkük Havalimanı’nın açılması ile sağlanabilir. ABD Bağdat ve Kuzey bağlantısını kesmek istiyor. Bu projeye karşı bölge halkının menfaatine olan Ovaköy kapısı açılmalı ve Kerkük Havalimanı faaliyete geçmeli.

  • Sınıra M60T tank sevkiyatı
  • ASELSAN tarafından modernize edilen M60T tanklarının yüklü olduğu çok sayıda tır, Hatay'a ulaştı. Güvenlik önlemleri altında ilerleyen tank yüklü çok sayıda tır, merkez Antakya ilçesine ulaştıktan sonra sınır hattındaki Yayladağı'na hareket etti. Tanklar Yayladağı’na ulaştıktan sonra Suriye sınırındaki karakollarda konuşlandırılmak üzere karakollara sevk edilecek. Bu arada, tırlarda yüklü tankların, ASELSAN tarafından modernize edilen M60T tankları olduğu öğrenildi.

#Ovaköy
#Irak
#Türkiye
6 yıl önce
default-profile-img