|

Rusya'dan kapatma yorumu

İha
00:00 - 31/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 18:45 - 31/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Rusya'dan kapatma yorumu
Rusya'dan kapatma yorumu

Rusya'nın ünlü siyaset uzmanlarından Duma Milletvekili Sergey Markov, Türk Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmamasına ilişkin aldığı kararı "olumlu" buldu.

Türk Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar konusunda görüşlerini İHA'ya açıklayan Sergey Markov, "Alınan karar Türkiye'nin yeni kargaşa ve belirsizliklere doğru sürüklenmesini önemli ölçüde engelledi" dedi. Türkiye'de AK Parti'nin kapatılması talebiyle açılan dava ve Ergenekon operasyonu arasında bir paralellik bulunduğunu savunan Sergey Markov, "Türkiye'deki asıl sorun, bu ülkedeki iki karşı grubun ulusal stratejik gelişim politikası konusundaki görüş farklılığından kaynaklanıyor. Bu gruplardan birisi Türkiye'nin dış politikada ABD ile askeri ve siyasi müttefikliğinin devam etmesi gerekliliğini savunuyor. Halbuki ABD ile müttefikliğin Türk çıkarlarına uymadığı Irak savaşında görüldü. Ayrıca bu grup Türkiye'nin AB üyeliğini de desteklemekte. AB ise günümüzde Türkiye'nin üyeliğini kabul etmeye hazır değil. Zaten Fransa anayasasında yapılan son düzenleme de bundan böyle AB üyeliğine alınacak ülkeler için halk referandumuna gidilmesini öngörüyor ki Fransız halkının Türkiye aleyhine oy kullanacağı kimsede kuşku uyandırmıyor. Türk siyasi liderleri AB üyeliğine giden yolun bir çıkmaz olduğunu artık bilmeliler. Şu an için en doğru politika Türkiye'nin Rusya ile yaklaşmasıdır. Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında imzalanan ve yakında Ukrayna'nın da katılması, beklenen ortak ekonomik bölge sözleşmesine Türkiye'nin de katılması çok akıllı bir yaklaşım olur. Buraya AB'ye üye olma şansı bulunmayan birkaç bölge ülkesini daha ekleyerek çok güçlü bir bölgesel ekonomik güç oluşturabiliriz. Bunun için Rusya ile Türkiye toplam ticaret hacmini daha da yükseltmeli ve AB ile olan ilişkilerdeki rakamları geride bırakmaları gerekiyor. Bu ortak oluşumun AB'ye karşı bir cephe olmayacağın da özellikle belirtmek istiyorum. Biz AB ile eşit şartlar altında ilişkiler kuracağız. Bu önemli konunun Rusya ve Türkiye liderleri arasında bir an önce masaya yatırılması gerekiyor" diye konuştu.

AK Parti'nin laik düzene karşı bir tehdit oluşturmadığını da kaydeden Markov, "Rusya'da da yaşlı kadınlar Türk kadınları gibi başörtüsü kullanır. Kiliselerde de başörtü kullanılır. Fakat Rusya'da üniversiteli kızlar bu konuda bir yasak bulunmamasına rağmen başörtüsü kullanmazlar. Türkiye'de AK Parti'nin faaliyetlerinde şu an için laikliğe aykırı bir şey görmüyorum. Ama bu partinin halkın çoğunluğu tarafından desteklenen bir parti olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türk halkı içinde İslamlaşma süreci

hızlanırsa bu partinin de laik düzene karşı tehdit haline gelebileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

16 yıl önce