|

Sandığa git hesabını sor

Irak’ta DEAŞ ve Barzani terörü sonrası yapılacak seçim, dış projelerle hesaplaşma olarak görülüyor. Musul Milletvekili Adayı Nureddin Polat, Iraklılara “sandığa gidin” çağrısı yaptı: Kumpasları ancak irademize sahip çıkarak bozabiliriz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:41 - 9/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Muhabirimiz Yılmaz Bilgen’e konuşan Musul Milletvekili Adayı Nureddin Polat, seçimlerin Irak’ta Türkmenlerin var olması ya da yok olması anlamı taşıdığını söyledi.
Muhabirimiz Yılmaz Bilgen’e konuşan Musul Milletvekili Adayı Nureddin Polat, seçimlerin Irak’ta Türkmenlerin var olması ya da yok olması anlamı taşıdığını söyledi.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılacak parlamento seçimleri için geri sayım sürüyor. DEAŞ ve Barzani terörü sonrası yapılacak seçim, Iraklılar için harici unsurlarla görülecek hesap olarak nitelendiriliyor. Musul Milletvekili Adayı Nureddin Polat Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, “Irak halkının iradesinin sandığa yansımasının önündeki engeller bertaraf edilirse, 13 Mayıs günü tüm Kürt, Arap, Türkmen ve azınlıklar için zafer günü olacak” dedi.

İRADEMİZE İPOTEK KOYMAK İSTİYORLAR

Irak’ın 2003 yılında ABD eliyle uzun soluklu bir bilinmezliğe sürüklendiğini söyleyen Nureddin Polat, ülkede 2003'te başlayan krizin hala devam ettiğini belirtti. Irak halkının iradesine ipotek koyma girişimlerinin sürdüğüne dikkat çeken Polat şunları söyledi: “Katılım yüksek olur da sonrasında halk olarak kenetlenebilirsek, bu seçim bize Irak üzerinde karanlık emelleri olanlardan hesap sorma fırsatı verecektir.”

VAR OLMA YA DA YOK OLMA SEÇİMİ

Irak Türkmenlerinin dağınıklığının kendileri için birincil sorun olduğunu ifade eden Polat, “Milletimiz Irak’ta Türkmenlerin var olmak ya da yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bilmek, bu durumun farkına varmak zorunda. Adaylarımızın tek bir listeden girememesi ciddi sorun. Türkmen Cephesi çatısı altında tek bir listeden giremiyor olmamız, bizimle ilgili politik, askeri, siyasi kararlarda olumsuz etki sebebi” diye konuştu.

HERKESE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Yeni Şafak aracılığı ile Türkiye ve başka ülkelerde yaşayan Türkmenlere seçime katılma çağrısı yapan Polat, “Herkes üzerine düşeni yapmak zorunda. Sadece Türkiye’de 40 ilde Iraklı seçmen var. Bunların büyük çoğunluğu da Türkmen. Lütfen sandığa gidin ve istikbalinize sahip çıkın. Hem Irak halkı, hem de Irak Türkmenleri olarak bize karşı kurulan kumpasları irademize sahip çıkarak bozabiliriz. Dış projeler ancak bu yolla çökertilir” dedi.

6 İLDE SANDIK KURULACAK

12 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler için Türkiye'deki Iraklılar 10-11 Mayıs'ta sandığa gidecek. İstanbul, Ankara, Yalova, Sakarya, Çorum ve Mersin olmak üzere 6 ilde ve 16 merkezde sandık kurulacak. Irak Hükümetinin seçimlere katılımın düşük olması için sadece 6 ilde sandık kurulmasına müsaade ettiğini belirten Nureddin Polat şöyle konuştu: “Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bu konuda yardım istiyoruz. Eğer gerekli girişimlerde bulunulursa sandık sayısı arttırılabilir.”

  • Seçmen kütüğü listesi yok
  • Irak’ta halen güncellenmiş bir seçmen kütüğü listesi yok. Listeler 1992 yılında Saddam döneminde hazırlanan Gıda Karnesi üzerinden hazırlanıyor. Temsili adalet konusunda ciddi sıkıntılar var. Bu çerçevede en büyük mağduriyeti Türkmenler yaşıyor. 200 binden fazla Türkmenin kamplarda ve ülke dışında seçim hakkından mahrum durumda olduğu göz önünde bulundurulduğunda; 328 sandalyeli Irak Parlamentosunda Türkmenlerin temsil edilmesi ciddi bir sorun.

40 bin Kerküklüye seçim şoku!

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler öncesi Kerkük'ün güneyinde DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerde yaşayan 40 bin kişiye seçmen kartı verilmedi. Kerkük'teki Ubeyd Aşireti Başkanı Gassan Asi, bunun ardında siyasi hedefler olduğunu ve seçimlere etki etmesinden endişe duyduklarını söyledi. Asi, söz konusu seçmen kartlarının başkaları tarafından kullanılarak seçimde ihlallerin meydana gelmesinden endişe ettiklerini de belirtti. Kentteki Araplar ise kartların verilmemesinden Irak Seçim Komiserliği Kerkük Bürosunu sorumlu tuttu. 24 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Irak'ta nüfus bazındaki dağılıma göre Kerkük 13 milletvekili çıkarabiliyor.


Oy vermek milli görev

Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi Türkiye’de yaşayan Iraklı Türkmenlerin oy kullanmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Iraklı Türkmenleri sandık başına gitmeye çağıran Hürmüzlü, “Türkiye’de mevcut 18 yaşın üstündeki herkesin sandığa gitmesi milli bir görevdir diye bakıyoruz. Bu milli görevi yerine getirmelerinden çok ümitliyiz. Sandığa gitmemek gerçekten bu davaya çok büyük zarar verir” dedi.

#Irak
#Seçim
#Musul
#Nureddin Polat
6 yıl önce