|

Sincar için ilk hamle

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’ndan sonra Sincar ve Kandil’deki terörist unsurlara karşı harekete geçti. Sincar harekatı öncesi İHA’larla PKK’lıların yaz tertiplenmesine imkan tanınmayacak. Daha önce “Gir, imha et ve çekil” şeklindeki emir, “Gir ve imha et” olarak uygulanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2018 Pazar
Güncelleme: 06:21 - 25/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
TSK Sincar ve Kandil’deki terörist unsurlara karşı harekete geçti.
TSK Sincar ve Kandil’deki terörist unsurlara karşı harekete geçti.

Afrin’de hezimete uğrayan terör örgütü PKK, bu yıl karlar erken eriyince Irak kuzeyinde ana karargahlardan Türkiye sınırına yakın kamplara yönelik intikallerini erken başlattı. Daha önce Nisan ayında başlayan bahar hareketliliği, Afrin hezimetinin de etkisiyle birlikte Mart ayına çekildi. Yine Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’ndan kaçan ve Sincar üzerinden Kandil bölgesine geçen teröristlerin de buralardaki hareketliliği arttı. İHA ve SİHA görüntüleriyle tespit edilen hareketlilik üzerine TSK harekete geçti. Bölücü terör örgütünü sınır ötesinde durdurmak üzere gerekli planlamalar yapıldı ve düğmeye basıldı.

PKK’NIN ANA LOJİSTİK BÖLGELERİ

23. Tümen emrinde bulunan birliklere verilen emirle, Türkiye-İran-Irak üçgeninin bulunduğu bölgede Hacıbey Çayını geçerek Hakurk bölgesi ve Türkiye sınırına yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Kani Rash bölgesine operasyon düzenlendi. Türkiye’nin Irak ile sınır anlaşmaları ve uluslararası anlaşmalar kapsamında terörle mücadele faaliyeti olan sınır ötesi operasyon hava harekatıyla da desteklenmek suretiyle yapıldı. Kandil’in Türkiye’ye çıkış kapısı olarak bilinen Hakurk ve Kani Rash bölgeleri teröristlerin ana lojistik bölgeleri olarak görülüyor ve terörist örgüt haraç, uyuşturucu madde ve diğer gelirlerini de bu bölgeden elde ediyor.

GİR-İMHA ET-EMNİYETE AL

Irak kuzeyinde terörist örgütün Türkiye’ye sızmak üzere yerleştiği kamplara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, yeni güvenlik konseptine göre önceki operasyonlardan farklılık gösteriyor. Daha önce “Gir-imha et-çekil” şeklindeki operasyon konsepti, “Gir-imha et-emniyete al-sahibine teslim et” olarak uygulanıyor. Hendek terörünü sonlandırdıktan sonra Güneydoğu’da terörle mücadeleyi kış aylarında da sürdüren ve daha önce kış aylarında çekildiği bazı üslerdeki varlığını da sürdüren güvenlik güçleri, bölücü örgütün sızmalarına izin vermemek üzere bu yıl önlemleri Irak kuzeyine genişletti. Halen Kandil-Sincar hattı boyunca terörist örgütün, Türkiye sınırına 3.5 ila 10 km uzaklığında 20’ye yakın kampı bulunuyor. TSK, bölgeyi 24 saat esasına göre izliyor. TSK’nın tedbirleri ile birlikte artık terörist örgüt artık bundan sonra Türkiye sınırlarına lojistik ikmal, silah ve personel kaydırması yapamayacak. Bölge halkı da böylelikle yaylalarda güvenli tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürütebilecekler.

SİNCAR HAREKATININ ÖN SAFHASI

TSK’nın Irak sınırında 10-15 km derinlikte başlattığı teröristleri imha harekatı, yaz tertiplenmesi ve Türkiye’ye sızmaları engellemek üzere gerçekleştirilen faaliyetler olmasının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Sincar harekatının da bir ön safhası olarak görülüyor. Güvenlik kaynakları, Kuzey Irak derinliklerine yapılacak Irak ile ortak bir operasyon için şuan en uygun zaman olduğuna işaret ediyorlar. Kaynaklar, terörist örgüt tertiplenemeden, sınırlara yığınaklanma ve personel kaydırması yapamadan ve lojistik hattını tesis edemeden Türkiye’nin sadece Türkiye’ye değil Suriye kuzeyine de terörist ikmali kesecek adımları atması gerektiğine işaret ediliyor.

#Sincar
#Itak
#TSK
6 yıl önce