|

Sırp kasabı Karadziç yakalandı

Binlerce Boşnağın ölüm emrini veren Bosnalı Sırp savaş suçlusu Radovan Karadziç, 12 yıl kaçtıktan sonra Sırbıstan'da yakalandı.

Yeni Şafak
00:00 - 22/07/2008 Salı
Güncelleme: 03:41 - 22/07/2008 Salı
Yeni Şafak
Sırp kasabı Karadziç yakalandı
Sırp kasabı Karadziç yakalandı

Sırbistan Devlet Başkanlığı, Bosna Savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla dünyada en fazla aranan isimler listesinde üst sıralarda yer alan Sırp askeri lideri Radovan Karadziç'in yakalandığını duyurdu.

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sırasında meydana gelen katliamlar, tecavüzler ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında Sırp askeri lideri olması sebebiyle baş aktörlerden biri olan Radovan Karadziç'in yakalandığı bildirildi. Sırbistan Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karadziç'in yerinin tespit edildiği ve düzenlenen operasyonla ele geçirildiği kaydedildi. Bosna'nın doğusundaki Srebrenitza'da BM'nin "güvenli bölge" olarak ilan ettiği alanda 8 bin Müslüman erkeğin katledilmesinden sorumlu tutulan Karadziç'in nasıl ve ne şekilde yakalandığına dair herhangi bir açıklamada bulunulmazken, dünyada en fazla aranan savaş suçluları arasında üst sıralarda bulunan Karadziç'in çok kısa bir süre sonra Lahey'de bulunan BM Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderileceği açıklandı.

1995 yılı Temmuz ayında Saraybosna'da çok sayıda sivilin öldürülmesi olayında da emir veren isim olarak tarihin karanlık sayfalarına geçen Karadziç, 12 yıldan bu yana aranmaktaydı. 1997 yılında gücünü kaybetmesinin ardından kayıplara karışan ve o tarihten bu yana aranan tilki lakaplı Karadziç'in yakalanması tüm dünyada geniş yankı buldu.



İlk kez 24 Temmuz 1995'te hakkında suçlamada bulunulan Karadziç, 12 yıldan beri adaletten kaçıyordu. Karadziç'e yöneltilen suçlamalar arasında; "soykırım yapmak", "soykırıma suç ortaklığı yapmak", "yoketme", "cinayet", "kasıtlı adam öldürme", "insanlara eziyet etme", "zorla göç ettirme", "insanlık dışı fiilleri işleme" ve "1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek'te, Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve Bosna'daki Sırp olmayan diğer sivillere karşı diğer suç fiillerini işleme" bulunuyor.

Avrupa Konseyi, Srebrenitsa katliamının 13'üncü yıldönümünde savaş suçlusu zanlıları eski siyasi lider Radovan Karadziç ve General Rako Mladiç'in hala serbest olmasının utanç verici bir durum olduğunu açıklamıştı.


SARAYBOSNA'DA BAYRAM HAVASI


Kaçak savaş suçlusu sanığı Radovan Karadziç'in tutuklanması haberi, Saraybosna'da sevinç gösterileriyle kutlandı.

Saraybosna'nın 43 ay süren kuşatması sırasında ölen 11 bin Saraybosnalı nedeniyle soykırımı suçu işlemekle suçlanan Karadziç'in tutuklanmasının öğrenilmesi üzerine halkın akşam saatlerinde Saraybosna caddelerinde bir araya gelerek kutlamalar yaptığı gözlendi.

Ajanslar, konuya ilişkin haberlerinde Saraybosnalıların konu hakkındaki duygularını "Bu olabilecek en iyi şey. Gördüğünüz gibi insanlar her yerde bunu kutluyor" şeklinde dile getirdiklerini belirttiler. Saraybosna radyolarında, Belgrad Hükümetince desteklenerek Müslümanlar ve Hırvatlara karşı üstün bir ateş gücüne kavuşan Karadziç'in 1992-1995 savaşı sırasında yaptığı çeşitli konuşmalardan bölümler yayınlanırken, araçlarıyla caddelere akın eden Saraybosnalılar, araçlarının klaksonlarını çalarak duydukları mutluluğu dile getirdiler.


NATO VE AB BAŞKANLIĞI MEMNUN

Kaçak savaş suçlusu Radovan Karadziç'in yakalanarak tutuklanmasının NATO ve AB Başkanlığı tarafından memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

NATO'nun konuya ilişkin açıklamasında, Bosna'da işlenen savaş suçlarının sanığı Karadziç'in tutuklanması "uzun bir süreden beri beklenen iyi bir haber" olarak nitelendirildi.

Bir NATO sözcüsü, "Eğer bu bilgi doğrulanırsa, bu uluslararası toplum için gerçekten de çok iyi bir haber olur. Bu uzun zamandan beri duymayı ümit ettiğimiz bir haber. Bu, Sırbistan'dan beklentilerimiz açısından iyi bir haber. Bu olumlu bir ışık olarak görülmelidir" dedi. Öte yandan, dönem başkanlığını Fransa'nın yönettiği AB Başkanlığından konuyla ilgili yayınlanan bildiride, Karadziç'in tutuklamanın "yeni Belgrad Hükümetinin, Balkanlar bölgesinde barış ve istikrara katkı yapmaya kendisini adadığının bir göstergesi olduğu" dile getirildi. Açıklamada, Karadziç'in tutuklanması aynı zamanda "Sırbistan'ın AB ile yakınlaşması yolunda atılmış önemli bir adım olarak" nitelendi.



Srebrenitsa katliamından bir kesit: Genç erkekler kurşuna diziliyor...


16 yıl önce