|

Suriye Devlet Başkanı Esad devlet televizyonunda

Aa
00:00 - 21/08/2011 Pazar
Güncelleme: 22:11 - 21/08/2011 Pazar
Yeni Şafak
Suriye Devlet Başkanı Esad devlet televizyonunda
Suriye Devlet Başkanı Esad devlet televizyonunda

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ülkesinde yaşanan son durumu Suriye Devlet Televizyonu'nda değerlendirdi. 


Beşar Esad devlet televizyonunda katıldığı programda, ABD ve Avrupa'dan kendisine yönelik tepkileri, ülkesine yönelik yaptırımları ve ülkenin geleceğine yönelik reform adımlarını değerlendirdi.


Bu televizyon programıyla birlikte Esad, ülkede olayların başlamasından bu yana 4. kez halkın karşısına çıkmış oldu.


EL CEZİRE: HUMUS'TA SON 24 SAATTE 15 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye'nin orta kesimindeki Humus kentinde son 24 saatte 15 kişinin öldüğü bildirildi.

El Cezire televizyonu, uzun zamandan beri yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Humus'ta son 24 saatte 15 kişinin ordunun açtığı ateşte yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Haberde, askerlerin kentte onlarca kişiyi tutukladığı belirtildi.

Öte yandan Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, dün akşam, yönetim yanlılarının Beşşar Esad'ı destekleyen gösteriler düzenlediğini kaydetti.


İRAN, SURİYE'DEKİ BÜYÜKELÇİSİNİ DEĞİŞTİRDİ

Suriye'de yaşana rejim karşıtı halk gösterileri karşısında Beşşar Esad yönetimine destek veren İran, Şam'daki büyükelçisini değiştirdi. İran basınında bugün yer alan haberlere göre Büyükelçi Ahmad Mousavi'nin yerine Muhammed Raouf Sheibani atandı. Sheibani, İran Dışişleri Bakanlığı'nda Ortadoğu işlerinden sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.


Öte yandan İran'ın muhalif sitelerinden Kaleme'de geçtiğimiz hafta yer alan bir iddiada Ahmad Mousavi'nin, Mart ayında gerçekleştirilecek parlamento seçimlerinde aday olacağı belirtilmişti. Yasalara göre aday olabilmek için, Mousavi'nin devletteki görevinden istifa etmesi gerekiyor.


SURİYE MUHALEFETİ İSTANBUL'DA GEÇİCİ KONSEY KURACAK

Suriye muhalefeti, Beşşar Esad rejiminin çökmesi halinde bir otorite boşluğu oluşmaması için İstanbul'da bir araya gelerek bir Geçici Ulusal Konsey kurmayı planlıyor. İstanbul'da toplanan muhalifler, konseyin Suriye'deki göstericilerin rejimi devirmesine yardımcı olmasını ve hükümet düştüğünde de otorite boşluğunu doldurmasını hedefliyor.


Ulusal Geçiş Konseyi'nde Suriye'deki bütün etnik, dini, ideolojik ve coğrafi gruplardan temsilcilerin yer alması planlanıyor. Önde gelen muhalif isimlerden Amr El Azm, ABD'den İstanbul'a yola çıkmadan önce İsrail'in Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada “Bütün dahili ve harici muhalefetin burada birlikte olduğundan emin olmalıyız, aksi takdirde çalışmaz” diye konuşuyor.


Suriyeli muhalifler, rejime karşı güç birliği yapmak için daha önce de ikisi Türkiye birisi Brüksel'de olmak üzere 3 kez bir araya gelmişlerdi. Azm, bu sefer muhaliflerin bir konsensüs sağlayacaklarını ve bunu mümkün olduğunca hızlı yapacaklarını dile getiriyor. Amr El Azm, “Türkler bu konsensüsün mümkün olduğunca kısa sürede sağlanması için bastırıyorlar. Pazar günü (bugün) bir deklarasyon yayınlamayı umuyoruz” diye belirtiyor.


Geçtiğimiz Cuma günü bir grup Ortadoğu uzmanı, ABD Başkanı Barack Obama'ya Esad'a yaptığı çekil çağrısını öven bir mektup göndermişlerdi. Mektuba imza atanlar arasında olan Amr El Azm, 1998-2006 yılları arasında Suriye'de yaşamış bir antropolog. Azm, halen Ohio'daki Shawnee Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.


Amr El Azm, geçen yıl Esma Esad tarafından kültürel miras ve kalkınmaya ilişkin bir proje için Suriye'ye çağırılmıştı. Ancak Şam'a dönen Azm, daha sonra bu kararından pişman olmuştu.


Azm, Antalya'da düzenlenen muhalifler toplantısına da katılmıştı. Ardından Suriye yönetiminin “hain” olarak ilan ettiği Azm, kendisine iki kez FBI ajanlarının ziyaret ettiğini belirtiyor. Suriye yönetimine göre ise “hainler” FBI tarafından korunuyor.

13 yıl önce