|

Suud’da sahte alarm

Suudi Arabistan’da ortaya atılan darbe iddialarının perde arkası aralanıyor. Yeni Şafak’ın konuştuğu Suudi kaynaklar, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın son muhalif isimleri tasfiye etmek için zemin hazırladığını aktardı. Darbe iddiasının ardından kaynayan ülkede çok sayıda kanaat önderi ve alim cezaevlerine yollandı. Basın faaliyetlerinin tamamına sansür uygulanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 01:15 - 24/04/2018 Salı
Yeni Şafak
İddiaların arıdndan Selman’ın son muhalif isimleri tasfiye etmek için zemin hazırladığını aktardı
İddiaların arıdndan Selman’ın son muhalif isimleri tasfiye etmek için zemin hazırladığını aktardı

Suudi Arabistan Kraliyet teamüllerine aykırı bir yöntemle Veliaht Prenslik makamına getirilen Muhammed bin Selman, 4 Kasım gecesi düzenlediği şok operasyon dalgası ile aralarında 11 Prens ve çok sayıda işadamı, gazeteci, alim ve bürokrattan oluşan 140 ismi gözaltına aldı. Veliaht Prens’in ABD ve Avrupa gezisi dönüşü Riyad’ta gerçekleşen darbe girişimi ise Muhammed bin Selman ve BAE Veliaht Pensi Muhammed Bin Zayed tarafından hazırlanan yeni tasfiye dalgasına zemin hazırlama amaçlı tezgah olarak yorumlanıyor.

MISIR KASABI BAŞROLDE

Mısır Eski İç İşleri Bakanı Habib Adli, Suudi Arabistan’da yaşanan provokasyonların başrolünde yer alan bir isim. Riyad’ta yaşanan 4 Kasım saray darbesini de yöneten Habib el Adli, ülkenin önde gelen isimlerinin sorgu işlemlerine doğrudan katılarak işkence seanslarını yönetti. Selman el Avde, Ali el Ömeri, Muhammed Şerif, Avad el Karni, Ali Badahdah gibi Suudlu alimlerin gözaltına alınma ve sonrasında yapılan sorgu süreçleri Mısır Kasabı Habib el Adli tarafından yönetildi. Suudi Arabistan’da 2017-2018 döneminde tutuklanan alimlerin tamamı Suriye direnişi ve Mısır devrimini destekleyen isimlerden oluşuyor.

HUZURSUZLUK TIRMANIYOR

Hişam Ali, 21 Nisan gecesi yaşanan darbe kurgusundan 4 gün önce de Cizan bölgesinde 4 subayın öldürüldüğü bilgisini verdi. Ülke genelinde huzursuzluk dozunun her geçen gün artırıldığını anlatan Hişam Ali, kanaat önderleri ve alimler cezaevlerine dolduruluyor, basın faaliyetlerinin tamamına sansür uygulanıyor Suudi Arabistan genelinde huzursuzluk dozu her geçen gün artıyor’ dedi. Hişam Ali Veliaht Prensin İsrail açılımına ek olarak son Batı ziyaretleri sonrası Vatikan’dan bir heyetin Riyad’a gelerek, ‘Dinlerarası Diyalog’ faaliyetleri kapsamında bir dizi işbirliği anlaşması yaptığını kaydetti.


BAE REHİN ALDI

Suudlu araştırmacı Hişam Ali, Muhammed Selman’ın ABD ve Avrupa bağlantılarının tamamı BAE emiri tarafından sağlanıyor, son ABD ve Avrupa ziyaretlerinde yapılan görüşmeler Muhammed bin Zayed el Nahyan sayesinde gerçekleşti’ diye konuştu. Hişam Ali, Yeni Şafak’a yaptığı değerlendirmede El Zayed’in emperyal güçler hesabına Suudi Arabistan’ı rehin aldığını ve 32 yaşındaki Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkenin kodları ile oynayarak Suudi Arabistan’ı büyük bir belirsizliğe sürüklediğini’ anlattı.

#Suudi arabistan
#BAE
#Prens bin Selman
6 yıl önce