|

TSK 220 km derinliğe inebilir

Mehmetçik ve ÖSO, Münbiç, Tel Abyad ve Resulayn operasyonlarından sonra Rakka ve Deyrizor’a inerek PKK ile birlikte DEAŞ kalıntılarını bölgeden temizleyecek. ÖSO’nun eski Deyrizor Askeri Meclis Komutanı Fayez Esmer, “TSK-ÖSO operasyonu 220 kilometre derinliğe kadar inebilir” dedi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:54 - 26/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Münbiç, Tel Abyad ve Resulayn operasyonları sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Rakka ve Deyrizor’a inerek PKK varlığı ile birlikte DEAŞ kalıntılarını bölgeden temizleyecek. ÖSO’nun Deyrizor eski Askeri Meclis Komutanı Fayez Esmer, “TSK ve ÖSO operasyon kapsamında 220 kilometre derinliğe kadar inebilir” dedi.

Suriye halkının DEAŞ ve PKK teröründen kurtarılması ve siyasi müzakere sürecinin başlaması açısından bu sürecin hayati önem taşıdığını kaydeden Fayez Esmer, Trump’ın “Suriye’yi Erdoğan’a bıraktık” açıklamasının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. “ABD’nin terör angajmanı ile sonuç alınamayacağını görmesi önemli bir aşama” diyen Albay Esmer, bu sürecin kazanımlar yanında bazı riskler de barındırdığına dikkat çekti. Batılı güçlerin türettiği DEAŞ terör örgütünün Suriye krizini derinleştiren başat unsur ve yeni harita projesinin gerekçesi olduğunu kaydeden Esmer, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

DEAŞ TİYATROSU BİTECEK

  • “ABD ve PKK 4 yıldır DEAŞ’ı göstererek paralel bir devlet ve terör yapılanmasına zemin hazırlıyor. Trump ve Erdoğan arasında varılan anlaşmayla bu 4 yıllık şantaj süreci sona eriyor. Haseke, Deyrizor ve Rakka bölgelerine inilmesiyle birlikte hem PKK silahları toplanacak ve örgütün varlığına son verilecek hem de DEAŞ tiyatrosu bitmiş olacak. Türkiye’nin daha etkin inisiyatif almasıyla birçok çevre korkuya kapıldı. Ben ve binlerce arkadaşım Türkiye’ye, operasyona destek vermeye hazırız.”

HIZLI HAREKET EDİLMELİ

“Türkiye’nin bölge genelinde istikrar sağladıktan sonra DEAŞ ve PKK başta olmak üzere çıkarları sarsılan unsurlar yeniden ‘terör’ kozuna sarılacaktır. Çünkü bölge her açıdan büyük bir potansiyel barındırıyor. Yeraltı zenginlikleri, su ve tahıl açısından olduğu kadar insan potansiyeli bakımından da bu bölgeden kolay vazgeçmezler. Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi ahlaki tutumdan vazgeçmeyerek bu riskleri de göz önüne alarak adım atacağını düşünüyorum. Türkiye hızlı hareket ederek tüm karanlık planları boşa çıkarabilir. Tüm halk Suriye muhalefetiyle birlikte ve bu çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Türk ordusu ve ÖSO sahada ilerledikçe büyük çapta katılımlar da olacaktır. En az 50 bin savaşçının bu bölgelerden Türk ordusuna destek amacıyla ÖSO’ya dahil olacağını düşünüyorum.”

Körfez tuzağına dikkat

Türkiye’nin Rusya ve ABD ile Suriye’ye ilişkin yaptığı anlaşmalar, 8. yılına girmiş iç savaşın bitmesi adına umutları yeşertti. PKK’ya yönelik harekâtın hazırlıkları tamamlanırken, Türk askerinin Tel Abyad, Resulayn, Münbiç ve Ayn el-Arab sonrası taarruz planı yaptığı Rakka, Haseke ve Deyrizor hattının, Suriye’de aşiret yapısının halen çok güçlü olduğu bölgeler olması dikkat çekiyor. ÖSO Komutanı Fayez Esmer, Esed rejimiyle ve Körfez ülkeleri arasında kurulan ilişkiler çerçevesinde Türkiye’ye karşı aşiretler üzerinden kurulacak tuzaklara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ankara’nın bölgede etkin olmasını istemeyen bloğun içerisinde DEAŞ, PKK ve Esed’in dışında bazı uluslararası güçler olduğuna da işaret eden Esmer, “BAE bu konuda öncü güç durumunda ve önümüzdeki hafta bu kapsamda ilk adımı atacak. Şam’da BAE büyükelçilik açma hazırlıklarını tamamladı. Suud bu süreçte perde arkasından Şam’a destek verecek. Ahmet Carba ve Nevaf Beşir isimlerine dikkat edilmeli. Şuaydad, Baggara, Ageydat, Cubur, Busereya, Luheyb Afadil ve Şemmar aşiretleri ise operasyonlar süresince kilit rol oynayacak” diye konuştu.

#Münbiç
#Tel Abyad
#Resulayn
#Operasyon
#ÖSO
#TSK
5 yıl önce