|

YILMAZ KARIŞTIRDIDIŞİŞLERİ TOPARLADI

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın desteğini alarak Türkmen doğalgazının önünü Mavi Akım projesi ile kesmeye çalışan Moskova, Türk Dışişleri'nin engeline takıldı. Dışişleri Ecevit'e sunduğu raporda, projenin kabul edilmesi halinde Türkmen Gazı projesinin ortadan kalkmış olacağına dikkat çekti.

Yeni Şafak
00:00 - 30/10/1999 Cumartesi
Güncelleme: 11:50 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ANKARA- Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren dev enerji yatırımları konusunda devletin zirvesinde yaşanan iki başlılık Dışişleri Bakanlığı'nın müdahalesi ile şimdilik son buldu. Ecevit'in Rusya gezisi öncesinde olaya el koyan Dışişleri Bakanlığı, Başbakan'a bir rapor sunarak, Mavi Akım Projesi'nin sakıncalarına dikkat çekti ve Rusya'nın siyasal amaçlarına vurgu yaptı. Rus yetkililerin yoğun isteklerine rağmen, Ecevit'in Moskova ziyaretinde Mavi Akıma proje süresi boyunca vergi muafiyeti tanınmasını öngören anlaşmanın imzalanmayacağı, Türk tarafının "teknik çalışmaların sürdürülmesi" isteyeceği bildirildi.

Öncelik Türkmen gazına

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın amacı anlaşılamayan Moskova ziyaretinde yaptığı "Önceliğimiz Mavi Akım projesidir" şeklindeki açıklamasından sonra ortaya çıkan karışıklık, Dışişler Bakanlığı tarafından düzeltildi. Ecevit'in ABD'deki resmi görüşmelerinde Türkiye için öncelikli olan projenin Hazar Geçişli Türkmen Doğalgazı olduğunu bildirmesine ve bu tercihin ABD tarafından da desteklendiğinin açıklanmasına rağmen Mavi Akım'ı kendi projelerine rakip olarak gören Türkmenistan ve Azerbaycan liderlerinin rahatsızlığı giderilemeyince, devreye Dışişler Bakanlığı girdi. Dışişleri yetkilileri, Rusların Mavi Akım'ı kendi ekonomik ve siyasal çıkarları açısından çok fazla önemsediklerine dikkat çekerek: "Rus tarafı, proje ile ilgili vergi muafiyeti protokolünün Başbakanımızın ziyareti sırasında imzalanması için ısrarlı girişimlerde bulunmaktadır" dediler.

"Rusya prestij meselesihaline getirdi"

Projenin Türkiye açısından sakıncalarına dikkat çekilen raporda, "Rusya, Mavi Akım Projesini prestij meselesi olarak görmektedir" denilerek, Duma'da yapılan tartışmalarda, Mavi Akım projesine öncelikli devlet projesi statüsü kazandırılmasıprojenin Rusya'da bir devlet politikası çerçevesinde izlendiği değerlendirilmektedir" görüşüne yer verildi.

"Amaç Türk pazarı"
Dışişleri'nin raporunda, Rusya'nın Mavi Akım projesi ile enerji kaynaklarını Türkiye üzerinden Batı'ya pazarlamak isteyen Türkmenistan'ın önünü kesmeyi ve Türkiye pazarında egemenlik kurmayı amaçladığı da ifade edildi. Bu iddialar ile ilgili yaklaşımları raporda dile getirirken ABD'nin tezlerine atıfta bulunan Dışişleri yetkilileri, şu görüşleri kaleme aldılar: "ABD, Mavi Akım ve Türkiye-İran doğalgaz anlaşmalarına ilişkin endişelerini hemen hemen her vesile ile bildirmektedir. ABD yetkilileri, söz konusu hatlarda sağlanacak gelişmelerin Doğu-Batı koridoru kapsamında destek verdikleri Hazar geçişli Türkmen Doğalgaz projesinin gerçekleştirilmesini engelleyeceğini ve Bakü- Ceyhan Boru hattını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtmektedirler. "



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce