|

Yine vurdular

İdlib’deki 4 milyon sivilin durumu endişe verici boyutlara ulaştı. Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçakları İdlib ve Hama’yı dün de vurdu. 5 sivil hayatını kaybederken 7 sivil de yaralandı. Han Şeyhun’da sivil savunma merkezi, Has kasabasında bir hastane saldırılara maruz kaldı. Son 8 gün içinde 26 sivil hayatını kaybetti.

Haber Merkezi
04:00 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 03:32 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
2 bin Suriyeli daha sınırda
2 bin Suriyeli daha sınırda

Tahran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı zirveden ‘silah bırakma’ çağrısı yapılırken, bir taraftan da TSK, Suriye sınırına askeri sevkiyatını sürdürüyor. Rus uçakları da İdlib kırsalındaki bazı hedeflere hava saldırısı gerçekleştiriyor. Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı İdlib’e kara operasyonundan çekinen Suriyeliler Türkiye sınırına göç ediyor.

RUSYA VE ESED’DEN HAVA SALDIRISI

Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve orta kesimindeki Hama illerinde hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçakları ile rejimin helikopterleri, dün sabah İdlib’in güneyindeki Marratinnuman ilçesi, Habit beldesi, Sirce, Huveyin, Abidin ve El Hülübbe köyleri ile Hama’nın kuzeyindeki Latamne ilçesindeki sivil yerleşimlerle askeri muhaliflerin ve rejim karşıtı askeri grupların cephe hatlarına saldırdı. Muhaliflere ait uçak gözlemevi yetkilileri, saldırılara ilişkin “Hımeymim askeri üssünden kalkan Rusya’ya ait 3, Esed rejimine bağlı 2 helikopter Hama ve İdlib’in güneyindeki sivil yerleşimlere ve muhaliflerin cephe hatlarına hava saldırıları düzenledi” açıklamasında bulundu.

5 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

İdlib’in Han Şeyhun ilçesindeki bir sivil savunma merkezi de saldırılara maruz kaldı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, “Sabah saatlerinden bu yana düzenlenen hava saldırılarında Abidin’de 4, El Hülübbe köyünde 1, toplam 5 sivil hayatını kaybetti, 7 sivil yaralandı” dedi. Sivil savunma kaynaklarına göre, bu ayın başından itibaren İdlib’in batısı, güneybatısı ve Hama’nın kuzeyine düzenlenen hava ve kara saldırılarında 26 sivil hayatını kaybetti. En az 51 kişi yaralandı. Saldırılar devam ediyor.

  • 2 bin Suriyeli daha sınırda
  • Esed rejimi ve Rus savaş uçakların bombaladığı İdlib’den kaçan çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 2 bin kişi, Türkiye sınırına 200 metre mesafede, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin Aslanyazı, Görentaş ve Güveçci mahallelerinin karşısına kurulan çadırlara yerleştirildi. Türkiye sınırında kendilerinin daha güvenli olacağını belirten Suriyeliler, İdlib’e huzur getirilmesini istedi.
#Suriye
#İdlib
6 yıl önce