|

33 ülkeden misilleme

Trump’ın başlattığı ticaret savaşında korkulan gerçekleşerek birçok ülke ithalat vergisi getirme yarışına girdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke ulusal çıkalarını korumak için ABD’ye misilleme yapmış durumda. Trump’ı destekleyen eyaletleri hedef alan misillemelerden etkilenecek ABD ürünlerinin değeri 23 milyar dolara yaklaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:36 - 30/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke ulusal çıkalarını korumak için ABD’ye misilleme yapmış durumda
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke ulusal çıkalarını korumak için ABD’ye misilleme yapmış durumda

ABD Başkanı Donald Trump'ın fitilini ateşlediği ticaret savaşı, Çin'den AB'ye sıçradıktan sonra 33 ülkenin de ithalattaki gümrük vergilerini yükseltmesine sebep oldu. Bu misillemeden etkilecek ABD ürünlerinin değeri 23 milyar dolar civarında. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bu 33 ülke onlarca kalemdeki vergilerini yükselterek Trump vergilerinin olumsuz etkilerine karşı kendilerini korumaya çalışıyo. Uzmanların bu yöndeki başlıca kaygısı ise bu vergi yarışının dünyayı bir ateş topu gibi sarması.

DTÖ'DEN ÇIKABİLİR

Öte yandan, Trump’ın ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) çıkarmak istediği iddiasının dün yerli ve yabancı internet sitelerinde yer alması ticaret savaşının yönü hakkında da endişeleri artırdı. Beyaz Saray yetkililerine defalarca DTÖ'den çıkmak istediğini belirttiği iddia edilen Donald Trump'ın çıkış fikrini gündeme getirdiğinde ekonomi danışmanlarının da buna karşı çıktığı belirtildi. Konunun gündeme gelmesinin ardından Dow Jones, S&5 500 endeks geriledi. Stoxx 600 Endeksi ise eksiye geçti. Ülkemizde ise söylentinin ortaya çıkmasıyla birlikte Türk Lirası dolar karşısında yükselişe geçti. Günün ortalarında 4,55'e kadar gerileyen dolar daha sonra 4,57 seviyelerine yükseldi.

Müttefiklerarası Ticaret Savaşı

Dünyada sadece Arjantin, Avustralya, Güney Kore ve Brezilya olmak üzere 4 ülkenin muaf tutulduğu söz konusu vergilerin, Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de uygulanmaya başlaması ve alınan karşı tedbirler dünya tarihine “Müttefiklerarası Ticaret Savaşı" terminolojisini kazandırdı. Bu çerçevede, 28 AB üyesi ülke, Beyaz Saray'ın çelik ve alüminyum vergilerine karşılık motosiklet, yat, tekne, tüp, mısır, barbunya, pirinç ve mısır gevreği gibi yüzlerce Amerikan menşeli ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya 22 Haziran'da başladı.

  • ÇİN’İN TOKADI SERT OLDU
  • Çin ise Washington’ın korumacı tedbirlerine belki de en sert karşılık veren ülke oldu.Pekin hükümeti, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila 25 tarife getirdi. Nisan başında hayata geçirilen tarifelerin, 3 milyar dolar değerindeki ürünü etkileyeceği bildirilmişti. Türkiye de, ABD’nin 8 Mart’ta yürürlüğe giren gümrük vergilerine, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) yaptığı müracaatla 21 Haziran’dan itibaren değeri yaklaşık 270 milyon dolara ulaşan 22 adet ABD menşeli ürüne yüzde 5 ila 70 arasında ek vergi getirdi.

#Ticaret
#Ekonomi
#ABD
#Çin
6 yıl önce