|

60 milyon turist 60 milyar $

Siyasi istikrarın devamına karar verilen 24 Haziran seçimleri, turizm sektöründe hedef büyüttü. Yeni dönemde 60 milyon turist 60 milyar $ turizm gelirinin mümkün olduğuna işaret eden turizmciler; desteklerin sürmesini isteyerek; birçok alanda düzenleme talep ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 00:41 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
İstikrara sevinen turizmcinin beklentisi büyük
İstikrara sevinen turizmcinin beklentisi büyük

24 Haziran seçimlerini geride bırakan Türkiye, belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte güçlenerek yoluna devam etmekte kararlı. İstikrarın devam etmesini memnuniyetle karşılayan turizm sektör temsilcileri gözü; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çevirdi. Bakanlık koltuğuna oturacak ismi merakla bekleyen turizmcilerin beklentileri de büyük. Cari açığın azaltılmasında ihracatın ardından en büyük katkıyı veren turizmde desteklerin devamını isteyen sektör yetkilileri, yeni dönemle birlikte 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefliyor.

DAHA GÜÇLÜ BİR BAKANLIK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması ve en üst düzeyde temsil edilmesini isteyen turizmciler; bakanlığın daha da güçlendirilmesi, karar alma ve kararların uygulanması sürecinde daha etkili ve yetkili olması gerektiğini ifade ediyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tüzel kişiliğiyle temsil edilmesini isteyen temsilciler; tanıtıma ayrılan bütçenin artırılması ve yurtdışı örneklerinde olduğu gibi sektör paydaşlarının yer alacağı Ulusal Tanıtma Ajansı’nın kurulmasını talep ediyor.

TEŞVİKLER GELİŞTİRİLMELİ

“Sektörün dijitalleşmesi yönünde özel sektöre destek sağlanmalı” diyen yetkililer, uluslararası kültür, sanat etkinlikleri ile müzelerin sayılarının artırılması ve zenginleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Turizm Bakanlığı’nda sektörden gelen profesyonellerin aktif olarak görev almasının önemine vurgu yapan turizmciler; turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması hususunda özel sektöre sağlanan teşviklerin de geliştirilmesini arzuluyor.

“FARKLI ALANLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARA AĞIRLIK”

Turist deneyimleri ve gelirleri arasında; etkinlik, sinema, tematik müze ve parklar ile tasarımın ön plana çıktığını anlatan yetkililer; bu alanlara yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca; gastronomi, özgün ve kişiye özel turizm ürünlerin oluşturulması ve bu alandaki çalışmaların desteklenmesi de talep ediliyor.

“HIZLI KARAR ALIP UYGULAMAK GEREKİYOR”

Seçimlerin ilk turda sonuçlanmasıyla belirsizlik ortamının dağıldığına vurgu yapan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, “Sektörümüz içerisinde bekleyen birtakım konular var. Bunlar konusunda hızlı kararların verilmesi ve uygulamaya geçilmesi gerekiyor” dedi. Yeni sistemle karar alıp verme sisteminin hızlanacağını kaydeden Ayık, “Türkiye’de bu birikim ve altyapı mevcut. Bunu yetkiyle donattığınız takdirde çok hızlı bir şekilde 60-70 milyon misafir ağırlayacak, 60-70 milyar dolarda turizmden gelir elde eden bir ülke olabiliriz” yorumunu yaptı.


REFORMLAR HIZLANMALI

Belirsizlik ortamının kalkması ile ekonomi ve turizm sektöründe canlılığın artacağını belirten Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, şunları söyledi: “Yeni dönemde kurulacak hükümet ile uyumlu ve daha da yüksek bir motivasyonla çalışarak kamu-özel sektör işbirliğinde turizmde atılım dönemini başlatacağımızı umuyoruz. Bu dönemde yapısal reformlar hızlandırılmalı ve ekonomi ana gündem maddesi olmalıdır. Ekonominin ve sektörümüzün büyümesi için elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız.”

BEKLENTİLERİMİZ VAR

Turizmin; Türkiye’nin en önemli döviz girdisini oluşturan sektör konumunda bulunduğunu ifade eden Bayındır, “Turizmde hedefimiz büyük. 2018 yılında 40 milyon ziyaretçi 32 milyar dolar turizm gelirine ulaşmayı öngörüyoruz. 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm gelirini rahatlıkla aşacağız. Sektör adına bazı beklentilerimiz mevcuttur. Bu noktada üzerinde önemle durulmasını temenni ettiğimiz hususlar var” şeklinde konuştu.


‘REKOR KIRMAYA DEVAM’

2017 ve 2018 yılındaki istikrarın devam etmesini beklediklerini aktaran, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya ise; “Hükümetimiz zaten turizme gereği kadar önem veriyor. Aynı önem ve ihtimamı gösterip; aynı huzur ve güven ortamı devam ettiği müddetçe bu sektör rekorlar kırmaya devam edecek. Cari açığa katkımız da her geçen gün artacaktır” diye konuştu.

‘KAFA KAFAYA VERİP ÇALIŞACAĞIZ’

Sektörün cari açığı tek başına kapatma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Bağlıkaya; “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada hükümetimizin turizmcinin yanında olacağına inancımız tam. Dolayısıyla artık önümüz açık. İşimize gücümüze bakıyoruz. Bundan sonra daha fazla turist ve dövizi nasıl getiririz buna bakacağız. Yeni yapının içinde kimler yetkili olacaksa onlarla kafa kafaya verip çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.

#EKonomi
#Turizm
#Turist
6 yıl önce