|

Bakan Ağbal'dan Yılmaz'a cevap: Bilgisizliğini ortaya koydu

Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldığı canlı yayında İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanlığını yapan Merkez Bankası'nın eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "30 milyar lira danışman bütçesi var" iddiasına yönelik Yılmaz'ın kamu maliyesi anlamında bir danışmanlık alması yönünde tavsiyede bulundu. Bakan Ağbal, Yılmaz'ın bu iddiası ile bilgisizliğini de ortaya koyduğunu belirtti.

Yeni Şafak
10:31 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:18 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal Bloomberg HT'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Ağbal Türkiye'nin güçlü yönlerinden birinin kamu maliyesi olduğunu belirterek "
Kamu maliyesi göstergeleri çıpa olmaya devam ediyor. Türkiye'nin kamu borcu düşük ve yönetilebilir seviyelerde
" dedi.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini belirten Ağbal, para politikasına paralel maliye politikasında da benzer sıkılaştırmaya gidileceğini açıkladı.


Ağbal'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Son yıllarda harcama artışı doğuran bazı kararlar nedeniyle bir takım kaygılar ifade ediliyor ama hala kamu maliyesi ekonominin en sağlam göstergelerinden biri Yine bütçe açığı seviyesi yüzde 1'ler seviyesinde devam edecek. 2018 başında 2018 bütçesini dengelemek için bütçe açığında meydana gelecek artışları karşılamak için düzenlemeler yaptık, vergi düzenlemeleri yaptık.

"MALİYE POLİTİKASININ PARA POLİTİKASINA GÜÇLÜ DESTEĞİ OLACAK"

Ekonomi ve maliye politikaları uyum içinde olacakŞu anki koşullarda maliye politikasının her manada para politikasına destek vermesi lazım, daha sıkı duruş oluşturmak gerekiyor, bu konuda sıkıntı yok. Önümüzdeki dönemde de vergi ayarlamaları bakımından enflayonist baskılara neden olmayacak kamu maliyesi çerçevesi oluşturulacak.
Maliye politikasının para politikasına güçlü desteği olacak Ak Parti olarak hiçbir zaman seçim ekonomisi perspektifinden hareket etmedik.

"BAYRAM İKRAMİYESİNİN ETKİSİ 22.3 MİLYAR LİRA OLACAK"

Torba kanunların içerisinde sosyal güvenlik sistemine ilişkin vatandaş lehine düzenlemeler yaptık bunlar kamu maliyesine önemli yük getirmiyor.
Emekliklere bayram ikram düzenlemesinin bütçeye 22.3 milyar lira etkisi olacak.
29 yaşından küçük genç girişimcinin 1 yıl boyunca devlet olarak sosyal güvenlik primlerini biz ödeyeceğiz. Buradan yaklaşık 300 milyon liralık maliyet olacak ama ben bunun genç girişimlerin önünü açacağını düşünüyorum.

"KURUMLAR VERGİSİ ORANI DÜŞECEK"

Kurumlar vergisi oranları düşecek. Son yapılan artışa kalıcı bir düzenleme olarak bakmadık. Bakanlar Kurulu bunu indirebilir.Kurumlar vergisinde yaptığımız 2 puanlık artışı her an geri alabiliriz Kurumlar vergisinde indirime gidilmesi rekabet açısından önemli. Seçimden sonra da Arge, inovasyon konusunda ilave desteklerimiz olur. Ekonominin hem büyümesini, hem olumsuz yan etkilerinin oluşmamasını sağlayacağız, OVP'de büyüme hedefimiz %5.5. Şu anki teknik çalışmalar bu hedefe uygun seyrin ortaya çıktığını gösteriyor. İlk çeyrekte güçlü büyümeyi yakalayacağız.

DURMUŞ YILMAZ'A CEVAP: BİLGİSİZLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

(Merkez Bankası Eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın Maliye Bakanlığı'na yönelik 30 milyar lira danışmanlık ücreti iddiası)

Bu konuyla ilgili kapsamlı değerlendirme yapacağım ama Yılmaz'ın kamu maliyesi tablolarından çok anladığını söyleyemem. Daha fazla açıklama yapması kendisinin bilgisizliğini ortaya koyuyor. Onun danışmanlık gibi gördüğü harcamaların hiçbiri danışmanlık değil.

Yılmaz açıklamayı bilinçli yaptıysa demek ki bu arkadaşlar iktidara gelirse sağlıkta, eğitimde harcamaları kesecekler. Bu harcamalar danışmanlık harcaması değil. Vatandaşın sağlık, eğitim harcamaları..Hiçbir şekilde içerisinde danışmanlık yok.

Mali şeffaflığı bu ülkeye AK Parti getirdi. Bence Sayın Yılmaz Kamu Maliyesi anlamında ya bir danışmanlık alsın ya da sussun. Çünkü böyle konuşmaya devam ederse bilgisizliğini ortaya koymayı sürdürecek.

Bakan Ağbal
Bayburt'ta yaptığı açıklamada ise Yılmaz'a şu sözlerle cevap vermişti;

''Adam kalkmış 'şöyle, böyle yapar, Şuraya, buraya harcarım' diyor. Kaynak nerede? Açıklama yapıyor, 'kaynak Maliye Bakanlığı'nın bütçesi var ya. 30 milyar lira danışman bütçesi var. O bütçe kaynak. Bakın nasıl buldum' diyor. Çok akıllı ya. Ben 16 yıldır o bütçenin başındayım. Maliye Bakanlığı'nda, 30 milyar lira diye danışmanlık bütçesi yok. Vatandaşı kandırmak için bu kadar uydurma, bu kadar ezbercilik, bu kadar cehalet olabilir mi? Senin bütçedeki rakamları toplayacak kabiliyetin yok. Kalkıyor 'bütçede 30 milyar danışman bütçesi var' diyorsun. Yok öyle bir şey"

#Naci Ağbal
#Maliye
#Para politikası
#Durmuş yılmaz
6 yıl önce