|

Ağustosta test pistinde

Projesi tamamlanın Türkiye’nin ilk milli otomobilinin prototipi ağustosta sahnede olacak. 2016’da test filoları üretilecek yerli otomobil, 2020’de seri olarak üretilecek. ‘Menzili Arttırılmış Elektrikli’ ve ‘Tamamen Elektrikli’ tiplerinde üretilecek otomobilin alt yapısı 4 farklı model olarak geliştirildi. Ayda 50-100 lira şarj ücretiyle kullanılabilecek yerli otomobilin makam ve arazi tipleri de olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 19:26 - 1/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

19 milyonluk bir araç parkı bulunan Türkiye'nin milli otomobili için sona iyice yaklaşıldı. Hükümetin diğer milli projeler gibi üzerinde titizlikle durduğu ilk yerli otomobil için ilgili kurumlar arasında ilk imzalar atıldı. Türkiye'yi otomotiv alanında dünyada söz sahibi bir konuma yapacak “Yerli Elektrikli Araç Geliştirilmesi Projesi” için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzun zamandır çalışma yapıyordu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın “İlk fazı tamamlandı ve imzalar atıldı” dediği projenin bazı detaylarına Yeni Şafak ulaştı.



2 TİP VE 4 FARKLI MODEL


TÜBİTAK tarafından yürütülen yerli otomobilin ilk prototipi ağustos ayında test pistine çıkarılacak. 2016'da test filolarının üretimine başlanacak Türkiye'nin ilk yerli otomobili 2020'de seri olarak üretilecek ve piyasaya sunulacak. Günümüzün araç teknolojilerinin içten yanmalı motor tiplerinin ötesine geçmiş olması dikkate alınarak yapılan çalışmada, daha verimli ve çevreye daha duyarlı olan elektrikli tahrik teknolojisi benimsendi. 'Menzili Arttırılmış Elektrikli' ve 'tamamen elektrikli' tiplerinde üretilecek milli otomobilin alt yapısı 4 farklı model olarak geliştirildi. Ayda 50-100 lira arasında şarj ücretiyle kullanılabilecek milli otomobilin makam ve arazi tipleri de olacak.



2 AY SONRA TEST PİSTİNDE


Öncelikle özerinde çalışılan “Menzili Arttırılmış Elektrikli Araç” teknolojisiyle üretilen ilk prototip; Ağustos 2015'te, yani 2 ay sonra


test pistine çıkarılacak. İlk önce üretilecek araç, menzili artırılmış elektrikli araç teknolojisine sahip olacak. Bu araç içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az yakıt harcayacak, daha çevreci ve konforlu olacak.



Makam aracı yerli olacak


Milli otomobil projesinin ilk fazının tamamlandığını belirten Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, milli otomobilin makam aracı olarak da kullanılabileceğini söyledi. Işık, “Arazi aracı da olacak makam aracımız da yerli olacak. Bu geldiğimiz aşama, babayiğitlere çağrı için gerekli olan adımdı, şimdi asıl babayiğitlere çağrıyı bundan sonra yapacağız. Otomotiv sektöründe teknolojiyi üreten ve geliştiren ülke konumuna yükseleceğiz. Oluşturacağımız milli markamız ile katma değeri yüksek özgün ve yerli ürünler geliştirecek, uluslararası rekabet gücümüzü artıracak aynı zamanda otomotiv yan sanayiimizi de tedarikçi konumundan stratejik ortak konumuna çıkaracağız” bilgisini verdi.


#Yerli Elektrikli Araç Geliştirilmesi Projesi
#yerli otomobil
#yerli araba
9 yıl önce
default-profile-img