
Aytaç Gıda bu yılın eylül ayında Avrupa'nın en büyük et fabrikasını Belçika'da açacak. Şirket bu fabrikadan AB ülkeleri, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerine İslami usullere göre kesilmiş et satacak.
Türkiye'nin önde gelen gıda üreticisi Aytaç'ın grup başkanı Halit Ziya Eranay ile yaptığımız röportajda ilginç bir tespit ortaya çıktı. Türkiye et ihraç edemiyor. Sebebi ise Türkiye'deki et fiyatlarının dünya fiyatlarına göre oldukça pahalı olması. İşte bu yüzden olacak Çin'de ortaya çıkan Sars hastalığı bizi pek etkilemedi diyor. İşte Aytaç grup başkanı Halit Ziya Eranay ile gündemdeki diğer konularla ilgili yaptığımız röportajdan önemli başlıklar.
Toplam 560 barkot ürünümüz var. Bunlar kırmızı et ürünleri, beyaz et, süt ve süt ürünleri, su ve meyve suyu ve temel mutfak ürünleridir.
Aytaç kırmızı ve beyaz et ürünlerini Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde kurulu Avrupa'nın en büyük entegre et tesisleri unvanına sahip tesislerinde üretir. Tokat'ın Turhal ilçesindeki Aytaç Süt Fabrikasında her türlü Beyaz Peynir çeşitlerini üretir. Çankırı merkezdeki Aytaç Süt Fabrikasında her türlü Kaşar Peyniri - Tereyağı ve Yoğurt çeşitlerini üretir. Bursa / Gemlik'te Aytaç Zeytin İşletmeleri vardır ve burada da her türlü Zeytin Ürünleri işlenir. Yozgat'ta 2000 Ton/Ay kapasiteli Sıvıyağ Fabrikamız vardır. Burada da her türlü ayçiçek-mısırözü ve zeytinyağı ürünleri üretilir. Adapazarı /Hendek'te Aytaç Akyudum Su Fabrikamızda Su - Soda ve Meyve Suyu üretilir. Kayseri'de Aytaç Bisküvi Fabrikasında ise her türlü Bisküvi ve Çikolata çeşitleri üretilir. Aytaç'ın private label olarak üretimini yaptırdığı UHT sütü-margarini-makarnası ve kahvaltı seti ürünleri bulunmaktadır.
Aytaç hızla dünya markası haline gelme çalışmaları yapmaktadır. Aytaç'ın su-meyve suyu-bisküvi ürünleri başta olmak üzere, birçok üretimi dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. Özellikle K. Irak ve Ortadoğu ülkelerine yüklü miktarlarda et mamulleri ihraç etmekteyiz. Avrupa'da ise, Eylül 2004 tarihinde Belçika'da bir et fabrikası açacağız. Belçika'da açacağımız bu fabrika Avrupa'nın an büyük et fabrikalarından birisi olacaktır. Bu fabrikadan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri'ne helal et satacağız. Aynı şekilde Türkiye'deki gibi Aytaç markamızla sucuk-salam-sosis-jambon-pastırma ve ileri işlenmiş donuk et ürünleri üretip, tüm Avrupa ülkelerine satış ve pazarlamasını yapacağız.
Aytaç üretimini hijyen ve kalite bakımından tamamıyla Avrupa Birliği normlarına göre yapmaktadır. Aytaç'ın ISO 9001 TUV gibi ulusal ve uluslar arası kalite ve sistem sertifikaları vardır. Aytaç'ın kalitesi 2003 yılında Tüketici Kalite Ödülü almasıyla da belgelenmiştir. Ayrıca çevre bakanlığından çevreyi korumadaki yatırımları ve başarıları nedeniyle takdir belgesi almıştır. Aytaç'ın ürettiği bütün ürünlerindeki en önemli kriteri İslam-i kurallara uygunluk kriteridir. Fabrikalarımızın tamamı istenildiği zaman gezilmeye, incelenmeye açıktır.
Aytaç'ın ürünleri tüm Türkiye'de satılmaktadır. Yimpaş Mağazalar Zincirinin Aytaç içindeki cirosu yüzde 10'lar civarındadır. 560 çeşit Aytaç ürününün satış ve dağıtımı Aytaç Et Süt Paz. Tic. A.Ş. ismindeki şirketimizce yapılır. Bu şirketimizin Antalya'da, İzmir'de, Adana'da, Ankara'da ve İstanbul'da olmak üzere 5 tane bölge müdürlüğü vardır. Bu bölge müdürlüklerimize bağlı 110 tane Türkiye geneli bayiimiz bulunmaktadır. Aytaç'ın et mamullerindeki pazar payı yaklaşık yüzde 12-15 arasındadır. Türkiye'de ciddi satış noktaları olan Migros-Bim-Carrefour-Real-Metro-Gima gibi bütün ulusal zincir mağazalarında Aytaç et mamullerimiz bulunmaktadır.
Çin'de ortaya çıkan SARS hastalığı Türk besiciliğini ve hayvancılığını olumlu yada olumsuz etkilememiştir. Çünkü, Türkiye dünya rekabet kuralları nedeniyle zaten hiçbir ülkeye doğrudan et ihracatı yapamamaktadır. Et'in dünyada en pahalı satıldığı ülkelerin başında Türkiye gelir. Bu yüzden dışarıda rekabet edilemediği için zaten ihracatı yoktur. Ayrıca Türkiye'deki damızlık hayvanlarda ve et besiciliğinde de böyle bir hastalık bulgusu yoktur.
2004 yılında beklentilerimizin başında bütçelerimizi gerçekleştirmek gelmektedir. 2004 yılında Aytaç olarak 150 milyon dolarlık bir bütçemiz vardır. 2004 yılında yeni ürüne girmeyip, mevcut ürünlerimizde derinlik kazanıp müşteri profillerine göre ayrıştırılmış ürün üretmek vardır.
Aytaç grubu olarak marketlerle ilgili yasa taslağını olumlu ve hayırlı bir adım olarak değerlendiriyoruz. AB ülkelerinde gıda sanayicilerini marketlerin baskısından koruyacak mevzuatlar var. Bu konularda gereken adaptasyonların yapılarak zaten verimlilik sorunu olan sektörümüzde minimize olmuş kârların yukarıda anlattığımız sebeplerle ve marketlerin satın alırken bu haksız rekabeti kullanarak aşırı taviz vermek zorunda bırakılarak yok edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. 1kg etin 10 milyon TL olduğu markette 3 milyon TL'ye sucuk-sosis vb. satılıyor ise denetim otoritesi hem üreteni hem de satanı mercek altına almalıdır. Çok zor şartlarda üretim yapıyoruz. Ulusal zincirlerin toplamda aldıkları pay yüzde 30'u geçmiştir. Satış yaptığımız zincir marketlerden anlaştığımız vadede paramızı almakta zorlanıyoruz. Bu yasa ile biz sanayicilerin yükünün kısmen rahatlayacağını umuyoruz. Diğer adımların daha süratli ve kararlı olarak atılacağını umuyoruz.






