|

Bakan Albayrak: Koronavirüs krizine rağmen bu yılı büyüme ile kapatmayı düşünüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ekonomideki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, "Hazirandan itibaren normalleşmenin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de başlayacağı bir döneme giriyoruz. Türkiye açık ara dünyanın gıpta edeceği performans sergiledi." ifadelerini kullanırken koronavirüs krizine rağmen yıl sonunu büyüme hedefi ile kapatacağımızı dile getirdi.

21:28 - 27/05/2020 Çarşamba
Güncelleme: 23:31 - 27/05/2020 Çarşamba
AA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki gelişmelere ilişkin konuştu. Bakan Albayrak, koronavirüs salgınının küresel ekonomiye etkisine karşın Türkiye'nin bu yılı pozitif büyüme ile kapatacağını düşündüklerini söyledi.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-Dünyada her şeyin durduğu bir sürecin içerisine girdik. İlk tepkimiz şu oldu: Öncelikle sürecin ağır etkisini minimize edecek şekilde, yoğun likidite ihtiyaçlarını karşılayacak bir paketle yüklerini aldık.

-Türkiye yaşadığı tüm zorluklara rağmen siyasi ve ekonomik olarak bir bağımsızlık mücadelesi veriyor.

Saldırılar bizi daha da motive ediyor, doğru bir iş yaptığımızı ortaya koyuyor

Faik Öztrak'a verdiği cevapta Bakan Albayrak:

"2000 yılında %12 faizle 30 yıllık dolarla borçlanmış bir hazine müsteşarından bahsediyoruz. Hâlâ o faizi ödüyoruz. Biz aslımızı inkar etmedik, doğduğumuz topraklarla bağımızını koparmadık. Elitist zihniyet, Hacı Ahmet Albayrak'ın torunu bu koltuğa geldiği için rahatsız olabilir." ifadelerini kullandı.

  • -Bu faiz sarmalına, kur manipülasyonlarına izin vermeyecek güçlü bir ekonomi yönetimi var. Bu ülkenin anahtarı iktidardadır, başkalarında değil.

Türkiye ekonomik ve finansal güvenliği için tedbirler alıyor

-Artık bu ülkedeki finansal güvenliğe tehdit oluşturabilecek delikleri kapatıyoruz. Önümüzdeki süreçte çok daha iyi anlaşılacak.

  • -Dünyada hiçbir ülke finansal güvenlikten bahsediyorsa piyasasını manipüle edecek süreçleri kontrolsüz bırakmaz.

-İki ülke ticaret yaptığında bir üçüncü ülkenin parasını değil birbirinin parasını kullanmalı. Birçok ülke ile görüşüyoruz.

Manipülasyonlara karşı tedbir alıyoruz. Swap da bunun bir parçası

-Yılbaşından itibaren gelişmekte olan ülkelerin tamamına baktığımızda sermaye çıkışı noktasında Türkiye çok daha pozitif ayrışan bir ülke.

- Özellikle 13 Ağustos macerasının olduğu süreç, bugüne kadar geldi. Önemli konu şu: Dünyada hiçbir ülke finansal güvenlikten bahsediyorsa, piyasasını manipülatif süreçleri kontrolsüz bırakmaz.

-Türkiye kur ve faiz konusunda uzun yıllar tam bağımsız bir ülke olamadı ve manipülatif saldırılara maruz kaldı.

  • -Ekonomide paradigma değişikliğinin arkasında yatan sebep, Türkiye'nin farklı bir yola girmesidir. Yani milli bir ekonomidir.

-
Biz burada olduğumuz sürece bu ülkenin anahtarı bu milletin elinde olacak. Bunun için saldırıya maruz kalıyorsak demek ki doğru iş yapıyoruz.

-Dünyaya kıyasla birçok alanda Türkiye diğer ülkelere kıyasla en az etkilenen ülke olacak.

  • -Dünyada hiçbir ülke Türkiye kadar vatandaşına sağlık sisteminde hiçbir bedel ödetmeden Covi-19 tedavisi uygulamadı.

Hazirandan itibaren normalleşme başlayacak.

-Türkiye'nin ekonomisi de güçlü bir ekonomidir. Altyapısı da güçlüdür. Finansal sistemi de güçlü bir durumdadır.
Bütün sıkıntılara rağmen Mayıs ve Haziran'da çok daha olumluya giden bir sürece gidiyoruz.

- Türkiye ekonomik olarak çok güçlü bir durumda. Biz sağlık sistemi olarak da çok güçlüyüz bu salgın döneminde vatandaşlarımızdan hiç para talep etmedik, yaptığımız tüm testleri ücretsiz gerçekleştirdik, Avrupa bu konuda kötü bir sınav verdi

-İthalat zorlaşacak, ihracat kolaylaşacak. Kambiyo vergisi diyorlar.
Kambiyo vergisi kime var? Oturduğu yerden al-sat'çı üretim yapmayan ve kâr etmeye çalışanlara var.
-Bu ülkede ilk defa %6-%7 faizlere geldik. Son bir yıldır kimse döviz borçlanmıyor.

  • -Normalleşme sürecinde hızlı adımlarla iç piyasa ve iç talebin hızlı bir şekilde normalleşmesi için sosyal ihtiyaç-destek paketleri olacak, finansal paketlerimiz olacak, turizm-seyahat anlamında adımlarımız olacak.


#ekonomi
#büyüme
#berat albayrak
4 yıl önce