|

Batık krediye fon

Bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredileri satın almak üzere Özel Varlık Yönetim Şirketi kuruluyor. Şirket dönmeyen kredileri satın alacak.

Yeni Şafak
23:00 - 22/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 19:52 - 25/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Yeni oluşturulan, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı "Finans ve Üretim Danışma Kurulu" ilk toplantısını dün gerçekleştirirken, toplantıda Türkiye'deki son ekonomik krizin menfi etkileri değerlendirildi, alınabilecek olası tedbirler üzerinde duruldu. Reel sektör ve bankacılık sektörünün en üst düzeyde katıldığı toplantının ayrıntılarını açıklayan Hazine Müsteşarlığı Kurul'un Başkanlığı'nı Hazine'nin yürüteceği bildirilen bildirdi. Hazine'nin açıklamasında, Kurul'un ayda bir, ayrıca oluşturulacak Teknik Çalışma Grubu'nun da sürekli çalışma halinde olmasının öngörüldüğü ifade edildi.



Açıklamaya göre Bankalar Birliği'nin önderliğinde oluşturulacak olan Teknik Çalışma Grubu'nda, TÜSİAD, TOBB ve BDDK temsilcileri yer alacak. Hazine açıklamasında, Finans ve Üretim Danışma Kurulu'nun, krizden olumsuz etkilenen reel sektör kuruluşlarının, ekonomik faaliyetlerini idame ettirmelerinin yanı sıra bu kuruluşların kredi borçlarını geri ödeme konusunda yaşadıkları sıkıntıların hafifletilmesi yoluyla da bankacılık sisteminin rahatlatılması amaçlarına yönelik çalıştığı vurgulandı.



Çözümde uzlaşma sağlandı


İlki dün gerçekleştirilen Finans ve Üretim Danışma Kurulu toplantısında, ortaya çıkan sonuçlar bağlamında, temel çözüm yaklaşımları üzerinde uzlaşma sağlandığı belirtilen açıklamada, bunlar şöyle sıralandı:



* Bankacılık sektöründeki geri dönmeyen kredileri satın almak üzere bir Özel Varlık Yönetim Şirketi gereği üzerinde duruldu. Söz konusu şirket aracılığı ile finansal sisteme likidite sağlanması ve bankaların mali yapılarının güçlendirilmesi amaçlanmakta. Özel bankalar, Kamu bankaları, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve TMSF tarafından fonlanacak bu şirket, elindeki aktifleri likit hale çeviebilmek için borç/hisse takası veya halka arz gibi yöntemlerle başvurabilecek.



* Kriz dolayısıyla finansal sıkıntı çeken, firmaların bankalara olan borçlarının faiz indirimi ve ilave işletme kredisi temini gibi yöntemlerle yeniden yapılandırılarak, bu firmaların ticari ve ekonomik hayatlarının idame ettirilmesi,



* KOBİ'lere yönelik, ağırlıklı olarak Halk Bankası kanalıyla sağlanan kredi imkanlarının daha etkin kullanılması üzerinde çalışıldı.


#Özel Varlık Yönetim Şirketi
#Bankacılık sektörü
#TMSF
#TOBB
#TÜSİAD
#BDDK
23 yıl önce