|

Bu vergi Atlantik’i bitirir

ABD ile AB arasında bir süredir devam eden dış ticarete vergi getirme yarışı, şimdi de araba ithalatına sıçradı. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana küresel piyasalara birlikte yön veren Atlantik’in kârlı ortakları, büyük savaşa doğru son hızla ilerliyor. Zira otomotiv sektörü, her iki taraf ekonomisinin can damarını oluşturuyor. ABD'ye yıllık 48 milyar avroluk otomobil satan AB için otomotiv ve yan sektörleri hayati önemde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:25 - 27/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
AB-ABD ticaret savaşı arabaya sıçradı
AB-ABD ticaret savaşı arabaya sıçradı

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya ekonomisinin kaymağını yemek için kol kola giren müttefikler, ABD ve AB arasındaki ticaret savaşı yoldan çıkmak üzere. Bir süredir karşılıklı misillemeler ile devam eden ek vergi getirme yarışı, tarafların adeta can damarı olan otomotiv sektörüne sıçradı. Çin ile ABD arasında geçeceği düşünülen rekabet, şimdi Transatlantik’in iki yakasında yaşanıyor.

KARŞILIKLI YATIRIMLAR 3,7 TRİLYON DOLAR

Dünya Bankası verilerine göre, küresel ekonominin yüzde 46,7 ve ticaretinin yüzde 30,5’ini gerçekleştiren bu iki gücün çelik tartışması ile başlayan rekabeti, uluslararası arenada endişeyle izleniyor. Öte yandan karşılıklı yatırımlar, 3.7 trilyon doları buluyor. Yüzlerce üründeki karşılıklı vergilerin, şimdi de otomotiv sektörüne sıçramasının olumsuz etkilerinin büyük olacağı belirtiliyor. Zira her iki blok da dünyanın en önemli otomotiv ve yedek parça üreticisi konumunda.

48 MİLYAR $’LIK MÜŞTERİ

AB istatistik Ofisi Eurostat verilerine göre, 2016 yılında yapılan ihracatta 48 milyar avro ile ABD ilk sırada yer aldı. AB'nin 192 milyar avroluk toplam otomotiv ihracatının en önemli pazarı olan ABD'nin getireceği vergiler en çok Almanyayı vuracak. Bu satışın yarıdan fazlasını Alman firmaları gerçekleştiriyor. Sektörün 12 milyon kişiye istihdam sağladığı da düşünülürse, AB genelinde olası işsizlik artışından korkuluyor. Otomotiv endüstrisi, AB GSYH'sinin yüzde 4'ünü sağlıyor ve yan sanayisi ile birlikte onlarca iş kolunu besliyor. Sürecin olumsuz etkilerinin tahminlerin de üzerinde olacağı düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl küresel pazardaki Mercedes-Benz ve BMW satışlarının yüzde 15’i ABD'ye yapıldı. Volkswagen'in yüzde 5’i ve Audi ticaretinin de yüzde 12’si ABD'ye gerçekleştirildi. Bu gelişmeleri takip eden Trump, geçtiğimiz ay kurmaylarına otomotiv ticaretinin ulusal güvenliğe zarar verip vermediğini araştırılmasını istemişti.


PİYASANIN KABUSU TRUMP TWEET'LERİ

Küresel piyasaların kabusu haline gelen tweet'lerine bir yenisini ekleyen Trump, “Bu gümrük vergileri yakın zamanda kaldırılmazsa ABD'ye gelen tüm otomobillere yüzde 20 ek vergi uygulamasına geçeceğiz. Otomobilleri burada üretin!” mesajını göndermişti. Alman otomotiv üreticileri Volkswagen, Daimler ve BMW, ABD'nin güneyinde bu ülkeye ihraç ettiklerinden daha fazla araç üretiyor. Trump, yabancı yatırımcılara savaş açmasa da özellikle ülkesi dışında üretim yapan yerli sanayisini eve döndürmeye çalışıyor. Söz konusu vergilerin bir nedeninin de bu durum olduğu söyleniyor.

Harley’e mesaj ‘Ülkeni satma’

AB ile bu gerilim sürerken Trump, Harley-Davidson’ı AB’ye teslim olmakla eleştirdi. Trump, “Harley-Davidson’ın teslim bayrağını açan ilk şirket olmasına şaşırdım. Ben onlar için çok savaştım. Bize ticarette zarar veren AB’ye, 151 milyar dolar açığımız var, sattıklarının vergisini onlar ödemeyecekler. Sabırlı olun” mesajını verdi. AB tarafı da, kısa bir süre önce ticari misillemeyi de başlatmış ve sorunu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) taşımıştı. ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda den AB, ABD'den ithal edilen yüzlerce farklı ürüne yüzde 25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.


Misillemeler devam ediyor

AB, ABD'nin ürünlerine yönelik toplam 2,8 milyar avroluk bir ilave gümrük vergisi getirdi. Brüksel yönetimi ayrıca, 3,6 milyar avroluk ilave dengeleyici tedbirlere de gelecekte başlanacağını bildirdi. AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.

% 20 GÜMRÜK YOLDA

Trump, "AB tarafından ABD'ye, büyük şirketlerine ve çalışanlarına uygulanan tarifeler kaldırılmazsa, ülkemize gelen tüm AB arabalarına yüzde 20 gümrük vergisi getireceğiz. Burada üretsinler"mesajını verdi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise ABD'nin bu adımı atması halinde yeni bir ticari misilleme yapılacağını belirterek, "Eğer ABD, Avrupa’dan ithal edilen arabalara yönelik gümrük vergilerini yükseltmeye karar verirse bizim de karşılık vermek dışında bir seçeneğimiz olmaz" dedi.

#ABD
#Çin
#Avrupa
#Vergi
6 yıl önce