
30 ülkeye ihracat yapan Hazer Baba firması, lokumu İngiltere'de en gözde yılbaşı hediyesi yapmayı başardı. Firma şimdi de, Türkiye'de hediye denilince ilk akla gelen ürünün yeniden lokum olması için çalışıyor
İstanbul Sarıgazi'deki üretim tesisinde görüştüğümüz Hazer Baba'nın sahibi Şahin Elmas, Türkiye'de lokumun ikinci sınıf hediye ürünü olarak görülmesinden yakınarak, "Türkiye'de hediye götürürken lokum almak ayıp sayılıyor adeta. Bu çok yanlış bir algılama. Ancak sağlıksız şartlarda dökme lokum üretiliyor. Biz 20 yıldır ihracat yapıyoruz. Birleşmiş Milletler bize Türkiye'de sizden temizi yok deyince şaşırdık" dedi.
Türkiye'den ihraç edilen her 100 lokumun 75'ini kendilerinin sattığını vurgulayan Elmas, başta İngiltere olmak üzere Amerika, Kanada, Avustralya, Güney Afrika ve Şili gibi ülkelere lokum sattıklarını bildirdi. 20 yıldır yurtdışına çalıştıklarını artık iç piyasada da etkin olmak istediklerini ifade eden Elmas, iç pazarda Carrefour, Migros, Bim, Diasa ve Şok mağazalarına Hazer Baba markasının yanında Somuncu Baba ve Bey Baba markaları ile ürün verdiklerini dile getirdi. Elmas, 2 sene önce yeniledikleri fabrika için 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, yıllık 150 kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.
Gerçek lokumun boğazı yakmadığını ve dişe kesinlikle yapışmadığının altını çizen Şahin Elmas, "Biz glikoz ve frutoz katkısı kullanmıyoruz. Geleneksel lokumun hiçbir şeyini değiştirmedik. Yani, yüzyıl önceki lokum tadı ile şimdiki lokumun tadı aynı" diyor.
Hazer Baba'nın danışmanı Osman Dinç, dünyada İngilizler'in verdiği Turkish Delight (Türk Tadı) adıyla tanınan Türk Lokumu'nun İngiltere'de yılbaşının gözde hediyeleri arasında yer aldığını söyledi. İngiliz mağazalar zinciri Harrods'a 5 pounda verdikleri 800 gramlık lokumu Harrods'un 25 Pounda rahatça sattığını belirten Dinç, Türkiye'de ise 350 gramlık Hazer Baba lokumunun 4 YTL olduğunu bildirdi.
Türkiye'de genelde sadece güllü ve sade tadında bilgdiği lokumu tam 65 farklı tadda üretiyor. Hazer Baba firması, fıstıklı fındıklı lokum başta olmak üzere menekşe kokulu, ananaslı, böğürtlenli, ballı bademli gibi aklınıza gelebilecek bütün meyve tadlarında lokum yapıyor. Türk Lokumu'nu en temiz şekilde üretebilmek için 2,5 milyon dolar yatırım yapan Hazer Baba'nın sahibi Şahin Elmas, lokum üretiminin çok zor olduğuna dikkat çekerek Ülker ve Kent gibi büyük gıda firmalarının bile bu işe girmeye çekindiğinin altını çiziyor.
----------------- imza------------------







