|

İki işlemle milyar dolarlık ortaklık

Tayvanlı çimento üreticisi TCC, OYAK Çimento’nun yüzde 40'ını 640 milyon dolara satın aldı. OYAK’ın dün duyurusunu yaptığı ikinci operasyon ise Portekiz çimento devi Cimpor’u satın alması oldu. İki anlaşmanın büyüklüğü 1 milyar doları buldu. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, dünya markası olma hedeflerine vurgu yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 27/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 19:20 - 26/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
OYAK, bir günde iki büyük anlaşmaya imza attı.
OYAK, bir günde iki büyük anlaşmaya imza attı.

OYAK grubu, bu yılın en büyük doğrudan yabancı yatırımına imza attı. Türkiye’nin önde gelen çimento üreticisi OYAK, bir günde iki büyük anlaşmaya imza attı. OYAK Grubu; tamamına sahip olduğu OYAK Çimento AŞ hisselerinin yüzde 40'ını 640 milyon dolara Uzak Doğu'nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Company'e (TCC) sattı. OYAK'tan yapılan açıklamaya göre; şirket, sürdürülebilir büyüme ve dünyaya açılma vizyonu doğrultusunda TCC ile güçlerini birleştirdi. Bu kapsamda TCC, OYAK'ın tamamına sahip olduğu OYAK Çimento AŞ hisselerinin yüzde 40'ını toplam 1,6 milyar dolar bedel üzerinden 640 milyon dolara satın aldı. İki şirket, yapılan iş birliğiyle bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.


BU İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE’YE GÜVENİN GÖSTERGESİ

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, yurt dışı piyasalarca Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. Erdem, "İş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Türkiye çimento tarihinde bir ilke imza attık ve 2018'in en büyük yabancı yatırımını ülkemize çektik. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyor, bu doğrultuda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

DÜNYA ÇAPINDA OYUNCULARA İHTİYAÇ VAR

Cimpor’un satın alınmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye’nin her sektörde dünya çapında oyuncuya ihtiyacı olduğunu belirtti. Erdem, bu doğrultuda Türk çimento sektörünün son yıllardaki en büyük başarısına imza attıklarını ve Avrupa’da sektörün en saygın markalarından olan Cimpor’u satın aldıklarını bildirdi.


Portekiz çimento devini aldı

Türkiye’deki operasyonlarının yüzde 40’ını satan OYAK, ayın gün Portekiz’de büyük bir satın alma gerçekleştirdi. OYAK, Avrupa’nın en eski ve köklü çimento markalarından olan Cimpor’un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldı. Bu satın alma işlemi büyüklüğünün yarım milyar dolar civarında olduğu öğrenildi. İlk fabrikası 1984 yılında kurulan Portekiz pazar lideri Cimpor, yaklaşık 6,5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor’un 3 entegre çimento fabrikası, 2 öğütme tesisi, Cape Verde’de torbalama tesisi ve deniz terminali, 42 hazır beton tesisi, 15 agrega tesisi, 1 kireç, 1 kağıt torba üretim, 2 harç ve 1 travers fabrikası bulunuyor.


Çin pazarı doymak üzere

TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Şeng ise Çin'de doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini bildirdi. Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla iş birliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini aktaran Şeng, şunları kaydetti: “Bu iş birliği, TCC'nin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacak. Bu doğrultuda OYAK'ın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak görüyoruz.”

#Tayvan
#Çimento
#OYAK Çimento
#Süleyman Savaş Erdem
5 yıl önce