|

İş dünyası Tahran yolcusu

Doğu komşumuz İran ile en çok iş yapma potansiyeli olan sektörlere yeni dönemin neler getireceğini sorduk. Petrokimya, mobilya, hazır giyim, inşaat, gıda ve turizm sektörleri yeni dönemde en çok heyecan duyan kesimler. Tahran yolcusu girişimcilerin bavulu dünden hazır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:38 - 19/01/2016 Salı
Yeni Şafak

İran'a yönelik ambargonun kaldırılması birçok sektör için umut olurken, birçoğu şimdiden kolları sıvadı. Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ambargosunun olası zararlarını en aza indirmek isteyen farklı sektörler şimdiden Tahran yolcusu. Sektör temsilcileri ve firmalar yaşanan gelişmeden memnun. Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ambargosuna karşı İran'ın alternatif olabileceğini söylüyor. Eken, özellikle tüketime aç durumda olan İranlıların gıda ve tarım ürünlerini coğrafi ve geleneksel yakınlıktan dolayı Türkiye'den talep edebileceğini belirtti.



EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ


İran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasını değerlendiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, "Yeni dönem dünya ekonomi piyasasında ve iş ilişkilerinde bir sinerji doğuracaktır. Türkiye için ise muhakkak ki ilişkiler ve görüşmeler daha hızlı şekilde güçlenecek. Sahip olduğumuz ortak noktalar Türkiye açısından önemli bir avantaj. Bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.



İNŞAAT VE TAAHHÜTTE ÖNEMLİ


İran'da özellikle 5 yıldızlı otel ve turizm yatırımları konusunda çok önemli projeler bulunduğunun altını çizen Hinginar, "Henüz somut bir gelişme olmasa da bu işin uzun vadeli olacağını unutmamak gerekiyor. Özellikle Rusya pazarının zorlandığı bu dönemde İran inşaat ve taahhüt açısından önemli bir pazar. Malzeme kalitesi ve müteahhitlik açısından İran'da pay alma şansımız yüksek'' dedi.



20 mağazanın 8'ini İran'da açacak




Orka Holding, bu yıl ilk yurt dışı mağazasını İran'da açtı. Başkent Tahran'ın en önemli alışveriş caddelerinden Mirdamad'da yer alan D'S Damat mağazasının açılışını gerçekleştiren Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu bu yıl yurt dışında 20 mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyerek, “İran'da hedefimiz bu yıl 8 mağazaya ulaşmak. Yıl sonunda ihracatımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.



'En çok biz zarar görüyorduk'




İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ise İran'ın kimya sektörünün katma değeri en yüksek ihracatı gerçekleştirdimiz bir ülke olduğuna dikkat çekti. Akyüz, "İran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan en fazla zarar gören sektörlerden biriydik'' diye konuştu. Akyüz, "İran'ın Çin ile olan ticaret potansiyelini göz önünde bulundurarak bu sürecin Çin'e karşı rekabet avantajımızı da artıracağını söyleyebiliriz'' dedi.



İran'da şube açmaya devam




Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek ise konuya ilişkin olarak, ''Biz Çilek olarak son 2 yılda İran'da üretim konularında çalışmalar başlattık çünkü bu anlaşmanın eninde sonunda olacağını biliyorduk. Avrupa ve Rusya'da kriz varken İran gibi yükselen bir pazarın Türkiye ve dünyaya açılması çok önemli. Herkes fırsatı dolu dolu değerlendirmeli. İran'da mağazalaşmamıza tam hızla devam ediyoruz'' dedi.









#Tahran
#iran yaptırımları
#küresel ekonomi
8 yıl önce