|

İş’te güvenlik işte kazanç

Ülkemizde her yıl binlerce çalışan iş kazası geçiriyor veya işle ilgili sağlık sorunları yaşıyor. Türkiye’nin bu yarasına teknoloji ile fayda sağlamak için yola çıkan girişimci Alp Timurhan Çevik, masa başı çalışma pozisyonlarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için bir yazılım geliştirdi. Çevik, ayrıca hayata geçirdiği PerShare uygulamasıyla da zaman ve bilgi kaybının önüne geçerek, bununla ilgili maliyetleri neredeyse tümüyle ortadan kaldırdıklarına işaret ediyor.

Arzu Kurum
04:00 - 22/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 04:14 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye’de başta inşaat ve madencilik sektörleri olmak üzere binlerce çalışan iş kazası geçiriyor veya işle ilgili sağlık sorunları yaşıyor. Yaşanan bu kazalar topluma, firmalara ve özellikle de çalışanlara büyük maliyetler getiriyor. Ülkemizde ölümlü iş kazalarında dünyadaki en yüksek oranlardan birisine sahip. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre, 2019’da en az bin 736 işçi iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye’nin bu yarasına teknoloji ile bir fayda sağlamak için yola çıkan girişimci Alp Timurhan Çevik, iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin yönetimi için kurumsal çözümler üreten TürkGüven firmasını hayata geçirdi.


KAZALARIN AZALTILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Firma olarak bireysel uzmanlar, hekimler, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) ve büyük kurumsal markalara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan TürkGüven Kurucu Ortağı Alp Timurhan Çevik, “Şirket olarak iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin daha etkin bir şekilde yürütülerek iş kazalarının azaltılması için çalışmalar yapıyoruz. Kullanılabilirliğin ön planda olduğu, sürekli yenilikler getirdiğimiz, yalnızca Türkiye mevzuatıyla sınırlı kalmayan aynı zamanda dünyadaki iyi uygulamaların dahil edildiği, farklı profildeki kullanıcılara hitap eden ‘Perfektive’ isimli bir ana ürünümüz var” bilgisini paylaştı.

HEDEF SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE İŞE DEVAM

Ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (IBYS) ve e-reçete sistemi ile tümüyle entegre olan yazılım içerisine sürekli olarak iş sağlığı ve güvenliği alanında karar desteği sağlayacak yenilikler üzerinde çalıştıklarını aktaran Çevik, çalışanların eklem ve omurga rahatsızlıklarına sebep olan masa başı çalışma pozisyonlarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için, bir takım egzersiz hareketlerinin yer aldığı bir yazılım geliştirdiklerini belirtti. Çalışanların sağlıklı bir şekilde işlerine devam etmelerini amaçladıklarını işaret eden Çevik, “Yazılım kullanıcının bilgisayarına yüklendikten sonra egzersiz saatleri geldiğinde otomatik aktive oluyor ve kullanıcıyı egzersiz hareketleri ile yönlendiriyor. Uygulama 8 dilde ve 13 farklı seste sunuluyor” diye konuştu.

PROFESYONELLERİN SAYISI 120 BİNİ AŞTI

İş sağlığı ve güvenliğinin özellikle 2012’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile büyük önem kazandığına dikkat çeken Çevik, “Kanun, tüm işyerlerini ve tüm çalışanları kapsadığı gibi İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinin sayısı da bugün 120 bini aştı. Dolayısıyla, sürekli gelişen ve yenilenen bir sektör olarak zorlukları var” dedi. Firmaların bu alanda teknolojik yatırım yapma isteğinin az olduğunu keydeden Çevik, “Firmaları yatırım yapmaya ikna edebilmek için önceliğimizi müşteriyi anlamaya verdik” diye konuştu.

MALİYET SORUNU ORTADAN KALKIYOR

PerShare isimli bir uygulama daha geliştirdiklerini bildiren Çevik, çalışanların, işlerini etkileyen karar ve faaliyetlere hızlı, güvenli bir şekilde dahil olmalarını amaçladıklarını aktardı. Çevik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “PerShare ile zaman ve bilgi kaybının önüne geçerek bunlarla ilgili maliyetleri neredeyse tümüyle ortadan kaldırıyoruz. Uygulamanın sağladığı diğer bir kolaylık ise bürokratik zaman kaybını ortadan kaldırması. Çalışanlar doğrudan işyeri hekiminden randevu alabiliyor, izin taleplerini ve sağlık raporlarını yahut diğer farklı belgeleri gerekli birimlere gönderebiliyor.”

7 KİŞİLİK EKİPLE 10 ÜLKEYE HİZMET

  • 7 kişilik bir ekiple, şu an 10 ülkeye hizmet verdiklerini kaydeden Çevik, “Aralarında A101, ETİ, LC Waikiki ve Philip Morris’in de yer aldığı çok farklı sektörlerden 200’ü aşkın markayla çalışıyoruz. Bu markaların sistem içerisinde yönettikleri çalışan sayısı da 600 bini aşıyor. Böylelikle 600 bini aşkın kişiye temas ediyoruz. 2019’u 2 milyon TL ciro ile kapatıyoruz” açıklamasında bulundu. Bu yıl hizmet verdikleri ülke sayısını 30’a çıkartmayı planladıklarını anlatan Timurhan Çevik, 2020’de 5-8 milyon lira aralığında ciro yapmayı hedeflediklerini söyledi.
#Alp Timurhan Çevik
#PerShare
#İş sağlığı
4 yıl önce