|

Kar yağışı tezgahı vurdu

Soğuk hava şartları, sebze ve meyve fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 artışı da beraberinde getirdi. Elma 4-5 liradan 7-8 liraya, pırasa 4-5 liradan 10-12 liraya, maydanozun demeti 2 liradan 4-5 liraya, ıspanak 5-6 liradan 12 liraya, kıvırcık 4-5 liradan 10 liraya kadar çıktı. Arz sıkıntısı yaşanan patlıcan pazar tezgahlarında 30 liraya kadar çıkıyor.

Hamide Hangül
00:00 - 27/01/2022 Perşembe
Güncelleme: 00:05 - 27/01/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Soğuk hava sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 50 artışa neden oldu.
Soğuk hava sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 50 artışa neden oldu.

Tüm yurdu etkisi altına alan yoğun kar yağışı, sebze ve meyve fiyatlarında artışı da beraberinde getirdi. Tarlada ve seralarda yetişen bazı ürünlerin soğuk kış şartlarından etkilendiğine işaret eden halciler ve pazarcı esnafı, bu durum arzı azalan ürünlerde yaklaşık yüzde 50 fiyat artışını beraberinde getirdiğini vurguladı.

SOĞUKTA ÜRÜN AZALIYOR

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, soğuk ve karlı havanın sebze ve meyve üretimi ve fiyatlarıyla doğru orantılı olduğunu söyledi. Tavşan, “Çünkü seralardaki ürünlerin soğuktan üretimi azalıyor. Ürün çıkmıyor, ürün çıkmayınca da fiyatlar yükseliyor” dedi. Tarlada yetişen pırasa, ıspanak, karnabahar gibi kış sebzelerinin de yoğun kar ve don olduğunda üreticinin tarlaya girmekte zorlandığına işaret eden Tavşan, bunun da ürünlerin soğuk havadan etkilenmesini beraberinde getirdiğini ifade etti.

MUZ KÖKLERİ DONDU

Üreticilerle de görüştüklerine işaret eden Tavşan, “Aldığımız haberlerde ‘köklerde don yaptı’ diyor. Özellikle muzda. Böyle devam ederse sorun olabilir. Çünkü yeni ürünlerin yetişmesi zaman alır” ifadelerini kullandı. Kış şartlarından dolayı fiyatların da şimdiden etkilenmeye başladığına işaret eden Tavşan, “Son bir haftada yüzde 50’ye kadar artışlar oldu. Elma 4-5 liradan 7-8 liraya çıktı. Limon, portakal sorun değil ancak mandalina bitti sayılır. Ürünlerin taşınmasında sorun yok ancak sera ürünleri yükseliyor. Biber, patlıcan, domates, kabak, sivri biber de örtü altı ürünler arasında. Hava açınca talep artıyor, ancak üretim yetişmezse bu durum fiyat artışlarını beraberinde getirebilir” diye konuştu.

KIVIRCIK 10 ISPANAK 12 LİRA

  • İstanbul Asya yakasında 25 yıldır tezgah açan pazar esnafı Yusuf, yoğun kar yağışında ürünün bahçeden toplanamadığını, toprak altından kurtarılabilen sebze meyvenin de ürün azlığından dolayı fiyat yükselişini beraberinde getirdiğine işaret etti. Bu durumun sebze ve meyve fiyatlarını yarı yarıya artırdığına işaret eden esnaf, şimdiden 4-5 liraya aldıkları pırasının hallerde 7-8 liraya yükseldiğini, pazar tezgahlarında da 10-12 liradan satıldığını söyledi. Pazarcı esnafı, “Özellikle yeşilliklerde kar yağışı etkili oluyor. Maydanozun demeti 2 liraydı şu anda 4-5 lira, roka 2-3 liraydı şimdi 5 lira. Ispanak 5-6 liradan 12 liranın üzerine çıktı. Kıvırcığın tanesi 4-5 liradan 10 liraya çıktı. Tatlı biber 30 liraydı, halen 30 lira. Domates 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar çıkıyor” dedi.

#Türkiye Halciler Federasyonu
#Yüksel Tavşan
#İstanbul
2 yıl önce