|

Karadeniz doğalgazı dengeleri değiştirir

Türkiye’nin doğalgaz arayışında gerçekleştirdiği büyük atılımlar tüm hızıyla sürüyor. Akdeniz’den sonra Karadeniz sularına uzanan arayışlar önemli verileri de gün yüzüne çıkardı.

Talha Menteş
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:01 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Uzmanlar, bölgede tahminen 13 trilyon metreküp doğalgaz olduğuna dikkat çekiyor.
Uzmanlar, bölgede tahminen 13 trilyon metreküp doğalgaz olduğuna dikkat çekiyor.

Petrol ve gaz oluşumu için en ideal anoksik ortamların Karadeniz’de bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bölgede tahminen 13 trilyon metreküp doğalgaz olduğuna dikkat çekiyor.

Karadeniz’in dünyadaki en büyük anoksik denizi olduğuna işaret eden Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, denizdeki gaz hidrat potansiyeli üzerine çeşitli araştırmalar yapıldığını belirterek, “Türkiye Akdeniz ve Karadeniz’de iki büyük hamle yaptı. Eğer doğalgazı çıkartabilirsek Akdeniz’in doğusundaki diğer bütün uluslararası şirketlerin hayallerinin önünü kesmiş olacağız” dedi.

İHRACAT MERKEZİ OLABİLİRİZ

Karadeniz’de bulunan gaz hidratın çok önemli bir kaynak olduğunu söyleyen Kumbaroğlu, “Karadeniz’deki gaz Türkiye’yi ihraçatçı konumuna getirir ve enerji dengelerinde büyük değişiklik olur. Bulunduğumuz konum itibariyle en büyük pazar olan Avrupa ve Asya’ya çok yakınız. İsrail, Rusya ve Ortadoğu’dan çıkan enerji kaynakları Türkiye üzerinden gönderilmeye çalışılıyor. Biz doğal olarak ticaret merkeziyiz, ihracat merkezi olabiliriz” dedi.

#Karadeniz
#Petrol
5 yıl önce