|

Katarlılar ortaklık istiyor

Katarlı işadamları yapı malzemeleri, gıda, plastik, sanayi, kağıt, elektrik, ilaç ve turizm alanında yeni işbirlikleri imzalamak için İzmir'e geldi. Görüşmelere Katar’dan 88, Türkiye’den 200’e yakın firma katıldı. Katar'ın heyet başkanı Mohamed Al Ahbabi işadamlarından gerçek ortaklık istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2017 Cuma
Güncelleme: 01:05 - 4/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Katarlılar ortaklık istiyor
​Katarlılar ortaklık istiyor

Türkiye’den ambargo sonrası Katar’a ilk geminin kalktığı İzmir’de bugünlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Dün ilk kez her iki ülkenin işadamları ve üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Milyar dolarlık anlaşmalara ev sahipliği yapması öngörülen İzmir’de Türk ve Katar şirketleri ikili görüşmeler için masaya oturdu.

DERİNCE LİMANI'NDAN KARŞILIKLI SEFER

Özellikle gıda sektöründe bazı firmaların anlaşmaya vardığı, Kocaeli Derince Limanı ile Doha Hamad Limanı arasında karşılıklı ticari gemi seferlerinin başlatılması için de mutabakata gidildiği belirtildi. Ekonomi Bakanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri ile Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ve Katar Ticaret Odası iş birliğiyle İzmir’de düzenlenen ikili görüşmelerin ilk gününe, Katar’dan 88, Türkiye’den ise 200’e yakın firmadan temsilciler katıldı. Katar Ticaret Odası üyesi ve heyet başkanı Mohamed Mahdi Al Ahbabi yeni işbirliklerine dikkat çekti. Al Ahbabi, “Gelişen ilişkilerimizin özel sektöre yansımasını ve ticari ortaklıklar kurulmasını arzuluyoruz. Kendi gıdamızı ve kendi ilaçlarımızı üretmek istiyoruz. Bunu da çevre ülkelerin yardımlarıyla yapacağız. İş adamlarına tüm kapılarımız açıktır. Hem tarım hem de sanayinin geliştiği ve en büyük fuarların düzenlendiği bu kentte ortaklıklar istiyoruz. İzmir ve Katar bu fırsatları iyi değerlendirmeli. Gıda, yapı malzemeleri, plastik sanayi, kağıt, ilaç, turizm gibi alanlarda bu işbirliğini yapabiliriz. Yarın bir çok iş alanında ortaklıklar imzalanacağına inanıyoruz. Katarlı iş adamlarına Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda destek olacağız” bilgisini verdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise iki ülkenin birbirine verdiği karşılıklı desteğin ticari ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını söyledi.

5 Haziran Katar'ın
'15 Temmuz'uydu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar’a 5 Haziran’da uygulanmaya başlayan ambargonun Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimine benzeterek, “5 Haziran Katar’ın 15 Temmuzu idi” derken, Katar Ekonomi Bakanı Ahmet Bin Jassim Al Thani “Bize karşı yapılan ambargoyu saatler içinde Türkiye sayesinde büyük oranda kırdık” dedi.

#Türkiye
#Katar
#Ekonomi
#Yatırım
7 yıl önce