|

Kiracılarda milli paraya dönüş sevinci

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın AVM’lerde dövizle kira ve satın almaların önüne geçmek için çalışma başlatacaklarını açıklaması farklı sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan çalışmanın milli para ile kiracıların korunması açısından sevindirici olduğunu belirtti.

Haber Merkezi
04:00 - 30/08/2018 الخميس
Güncelleme: 00:42 - 30/08/2018 الخميس
Yeni Şafak
AVM kiralamasındaki yeni dönem farklı sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.
AVM kiralamasındaki yeni dönem farklı sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın birçok kişiyi yakından ilgilendiren, başta alışveriş merkezleri olmak üzere gayrimenkullerde dövizle kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli çalışmaların yapılacağına yönelik açıklamaları sektör temsilcilerince olumlu karşılandı. Son zamanlarda dövizde meydana gelen dalgalanmalar, sözleşmeleri yabancı para cinsi üzerinden olan kiracıları mağdur etti. Bakan Albayrak'ın başta alışveriş merkezleri olmak üzere gayrimenkullerde dövizle kiralama ve satışın önüne geçmek için çalışmaların yapılacağına yönelik açıklamaları bu konuda sıkıntı yaşayanları rahatlattı.


SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken dövizle kira sözleşmelerinin sona erdirilmesinin milli paranın korunması açısından sevindirici olduğunu belirtti. Palandöken, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda kiralamalarda yabancı para kullanımının sürdürülebilir bir yanının olmadığını ifade ederek, "Dolar bazında kira ödeyenlerin yaşam şartlarında değişiklik olmazken kiraların 2-3 günde birden 3 katına çıkması normal değildi" dedi.

FİYATLARI REGÜLE EDECEK

Döviz kuru nedeniyle esnafın maliyetlerindeki artışın ürün fiyatlarına yansıdığına dikkati çeken Palandöken, "Bu karar gecikmiş olsa bile fiyatı regüle etme açısından da önemli. Ödemelerin döviz yerine Türk lirası üzerinden yapılacak olması piyasalarda istikrarı sağlayacak" dedi.


AYD: Her zaman TL’nin yanındayız

Konunun şimdiye kadar sürüncemede bırakılmasına seyirci kalan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) de çalışmayı olumlu bulduklarını bildirdi. Sektör olarak kararı çok önemli bulduklarını söyleyen AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Alışveriş merkezi yatırımcıları olarak her zaman milletimiz, devletimiz ve milli para birimimiz Türk Lirası’nın yanındayız.”


MALİ YAPIMIZ DÜZELİR

Dövizle kira sözleşmelerinin sona erdirilmesi konusunu dernek üyeleriyle birlikte olumlu karşıladıklarını belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Dövizdeki hızlı artışlar bizim bütün maliyet yapımızı etkiliyordu. Bunun bir düzene girecek olması bizi çok mutlu ediyor. Sayın bakana konuyu birinci ağızdan en üst noktada değerlendirdiği için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

GÜÇLÜ REKABET FIRSATI

UFRAD Franchising Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Aydın, Türk marklarının daha büyüyerek dünya pazarında diğer markalar ile rekabet etmesinin Türkiye’ye döviz kazandırıcı en önemli faktör olduğunu belirtti.

YENİ PAZAR İÇİN

Aydın, “AVM’ler Türk markalarının büyüme tarlasıdır. Mağaza kiralarında bir an önce dolardan TL’ye geçilmesini talep ediyoruz. Bu markalarımızın daha da güçlenmesini sağlayarak, bizlere dünya pazarlarında diğer markalar ile daha güçlü rekabet etme fırsatı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

PİYASAYA OLUMSUZ YANSIMAZ

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan da, artan döviz kurlarından en fazla alışveriş merkezlerindeki işyerlerinin etkilendiğini dile getirdi. Konutta dövizle kiralamanın yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Taylan, “Kanuni bir düzenlemeyle dövizle yapılan kira sözleşmeleri Türk lirasına çevrilebilir. AVM’lerden de bu konuda bir tepki gelmez çünkü bu hususta çok sıkıntı yaşanıyor. Bunun piyasalara ve sektöre de herhangi bir olumsuz yansıması olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

  • Yabancı da yerli kadar önemli
  • Yabancı markaların da TL üzerinden kira ödemelerini ve bu konuda yerli markalardan ayrılmamaları gerektiğine de değinen Aydın, “Yerli ve yabancı diye bir ayrım yapmıyoruz. UFRAD olarak bünyemizde yaklaşık 200 büyük marka yer alıyor. Türkiye’deki franchising sektörü 40 milyar dolara yakın bir ticari hacme sahiptir. Yabancı markaların da ekonomimize katkı sağladıklarına inanıyoruz. Aynı kolaylığı onlar için de sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Yerli markaların TL, yabancı markların ise döviz ödemesi gibi bir iddiada bulunmuyoruz. Yabancı markalarda en az yerli marklar kadar ticari hayatımız için oldukça önemlidirler” dedi.

#Kira
#Döviz
#Kiracı
#AVM
٪d سنوات قبل