|

Kritik faiz kararı sonrası dolar kuru sert dalgalandı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti.ABD Merkez Bankası politika faizini, 25 baz puan artırarak yüzde 1,25 - 1,50 aralığına yükseltme kararı aldı. FED ayrıca 2018 ve 2019 yıllarına yönelik 25 baz puanlık üçer faiz artışı beklentisini korudu.Ekonomistler, Merkez Bankası karar metninde büyük bir değişim olmadığını ifade ederek, FED faiz kararının da gelişen ülke piyasalarını desteklediğini açıkladı. Merkez Bankası'nın kararı sonrası Dolar/TL kuru 3.82 seviyelerinden 3.89 seviyesine doğru hızlı bir yükseliş kaydetti.

Yeni Şafak ve
14:00 - 15/12/2017 Cuma
Güncelleme: 15:52 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
TCMB ve FED kararı sonrası dolar kurunda sert dalgalanma meydana geldi.
TCMB ve FED kararı sonrası dolar kurunda sert dalgalanma meydana geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 ve marjinal fonlama oranını yüzde 9,25 düzeyinde sabit bırakırken, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e yükseltti.



  • ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini yüzde 1,25 - 1,50 aralığına yükseltme kararı aldı. Fed ayrıca 2018 ve 2019 yıllarına yönelik 25 baz puanlık üçer faiz artışı beklentisini korudu.

"Merkez Bankası karar metninde büyük bir değişim yok"

Karar metninde büyük bir değişiklik olamadığını ifade eden İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Ekonomik faaliyetlerdeki iyileşmeye daha güçlü vurgu yapıldığı dikkat çekilirken, enflasyon konusundaki ve sıkı duruş hakkındaki görüşlerin aynen korunduğu görülmekte" dedi.

Karadağ, "TCMB bugün yapmış olduğu bu artışla kendisine fonlama maliyeti açısından yukarıda 50 baz puanlık bir alan yaratmış oldu. Kasım ayında, piyasadaki oynaklığın önüne geçmek için yapmış olduğu hamleleri arasında en son 21 Kasım tarihindeki hamlesinde yüzde 12.25 fonlama maliyeti ile piyasadaki oynaklığı azaltmıştı. Dolayısıyla, bugünkü bu kararın ardından fonlama maliyetindeki seyri izlemeye devam etmeliyiz" açıklamasında bulundu.

  • Merkez'in son dönemdeki beklentileri göz önünde bulundurarak faiz hamlesini gerçekleştirdiğini vurgulayan Karadağ, "
    Yapmasaydı, piyasaların Merkeze olan güvenini zedeleyebilirdi.
    TCMB, enflasyonla mücadeleye devam ediyor ve
    agresif bir şekilde faizi arttırmadı.
    2018 için kendisine konfor alanı açmış oldu. Yeni yılda da, piyasaları yakından takip edecek özellikle enflasyon için mücadelesinden vazgeçmeyecektir.
    Zorunda kalmadıkça faizlerle oynamak istemeyebilir
    " dedi.

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası kurdaki sert dalgalanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karadağ, "Merkezi hareketi, sürpriz değildi aksine piyasaları tatmin etmediğini TL varlıkların karar sonrası verdiği tepkiyle ölçmekteyiz.
Karar sonrası USD/TL kuru 3.82 seviyelerinden 3.89 seviyesine doğru hızlı bir yükseliş kaydetti.
Kur için 3.8380 bölgesi 50 günlük hareketli ortalamasının denk geldiği bölge olarak takip ediliyor. Bu destek noktasının altındaki kapanışlar kurda rahatlama göstergesi olarak yorumlanabilir. Ancak,
USD/TL kurundaki oynaklık yüksek dolayısıyla yukarı yönde sert tepkilere karşı dikkatli olmakta yarar var
" açıklamalarında bulundu.

FED sonrası piyasalar sakin

Dün açıklanan FED'in faiz kararı sonrası piyasaların sakin olduğunu belirten Karadağ, TL varlıklarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Piyasalarda güçlü Dolar algısını oluşturmadığı için şanslı olduğumuzu düşünüyorum.
Eğer, FED dış piyasada Doları hareketlendirseydi ve kurlarda TCMB öncesi yukarı yönde sert tepkiler izlenseydi bu durum TCMB’nin 50 bp üzerinde bir artışa gitmesine bile neden olabilirdi. Dolayısıyla, FED’in piyasaları hareketlendirmemesi ve gelişmekte olan ülke piyasalarının nefes almasını kolaylaştırmış durumda. En azından, TL o sepetten şimdilik olumsuz etkilenmiyor.

Merkez, 18 Ocak tarihine kadar piyasaları yakından izlemeye devam edecektir. Eğer, enflasyondaki artış devam eder ve TL varlıklardaki oynaklıkta sürerse bu durum Merkezin yine küçük bir miktarda faiz artırımına bile gitmesine neden olabilir. Ancak, bunun kararını önümüzdeki bir aylık süreç belirleyecektir.

Fed’e baktığımızda, dün akşam beklentiler doğrultusunda bir faiz artırımına gitti. Dolayısıyla bu hamle sürprizle karşılanmadı hatta aylar öncesinden fiyatlamalarda hissedildi. Ancak, projeksiyonlarda 2018 yılında 3 faiz artışı beklentisini koruması piyasaları memnun etmemiş durumda. Bu tablo, Doların zayıflamasına neden oldu. Kısacası, güçlü bir Fed çıkmadı karşımıza.
2018 yılının ilk FED toplantısında komitede Yellen olacak ancak 31 Ocak 2018 tarihindeki toplantıda Yellen’ın konuşması bulunmuyor. Dolayısıyla, dün akşamki toplantı önemliydi ancak Yellen fırtına yaratmadı.
Piyasalarda bir FED rüzgarı esmedi ve bu durum gelişmekte olan ülke piyasalarının nefes almasını şimdilik destekliyor.
Yeni yıla günler kala, Trump’ın vergi ile ilgili gelişmesinde yeni bir durum oluşmazsa güçlü Dolar algısı 2018 yılına ötelenebilir."

"FED faiz arttırımlarına devam edeccek"

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, FED faiz kararına ilişkin, "GSYH beklentisindeki yukarı yönlü değişim Trump’ın mali ajandasından ileri geliyor, ancak tam anlamıyla beklentilere yedirildiğini söylemek de zor" dedi.

Erkan, "Çekirdek PCE’yi referans alırsak, enflasyon beklentisi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 2 seviyesinde tutulmuş, yani FED hedefe 2019 yılında varmayı bekliyor. 2018 ve 2019 için yüzde 3,9’a, 2020 için ise yüzde 4’e indirilen işsizlik oranı beklentileri çerçevesinde istihdam piyasasında iyileşme devam edecek görünüyor. Ancak düşük işsizlik oranının Philips kuralı gereğince neden enflasyona halen yansıyamadığını Fed açık seçik bir şekilde ortaya koyamıyor. Ancak görünen o ki, teori eninde sonunda galip gelecek ve enflasyonda artış zaman içinde gerçekleşecek.
Özellikle Trump paketi etkisi büyümeye yansıdığında, ekonomideki bu ivme ile enflasyonda da artışın eninde sonunda gerçekleşeceği düşünülüyor.
" ifadelerinde bulundu.

"2017’ye girişte 3 faiz artırımına piyasayı inandıramayan FED’in, bu sefer ekonomik gerçekler ve beklentiler ışığında piyasa açısından daha ikna edici olduğunu, bu yüzden piyasa beklentisi dışına çıkmamakla güvercin, açıklama bazlı olarak ise şahin olduğu yorumunda bulunuyorum" diyen Erkan, "Fed opsiyonları Mart 2018 FOMC’si için yüzde 63 faiz artırım ihtimali ortaya koyuyor. Hatırlarsak bu toplantı için de Eylül’de beklentiler aşağı yukarı bu seviyedeydi. Özetle
ABD ekonomisi daha iyi durumda ve FED gelecek yıl kademeli sıkılaşma patikası çerçevesinde faiz artırımlarına devam edecek görünüyor
" dedi.

"Merkez Bankası'nın kararı manevra alanını daralttı"

TCMB açısından ise enflasyonun ulaşmış olduğu noktalar baz alınacak olursa Merkez Bankası’nın yaptığı faiz artışının yetersiz bir miktarda olduğu teoride bile anlaşılabilir. Bu biraz da yetersiz iletişim kanalları ve karmaşık para politikası yapısının bir sonucu desek yanlış olmaz. Çünkü biz Fed’in ne yapacağını 3 ay öncesinden söyleyebilirken, TCMB’nin bugün atacağı adım için ise bu sabaha kadar her kafadan bir ses çıkıyordu. Sonuç; oldukça yetersiz bir adım, ne fiyat istikrarına katkı sağlayacak, ne de enflasyona bir etki edecektir. GLP’yi artırmaktan ziyade, GLP’yi devreden çıkartarak tek bir politika faizinin belirlenmesi daha olumlu karşılanırdı.
GLP’nin sınırlı arttırılması, bir sonraki toplantıya kadar manevra alanını da bence daraltmıştır
" ifadelerini kullandı.

Erkan, "Yüksek oranda bir faiz artırımı sonrasında GLP’deki artışın yüzde 75’i kadar bir oran ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtılarak, piyasa koşullarındaki değişime göre hareket marjı bırakılabilirdi. Merkez Bankası’nın GLP’de attığı kısıtlı adımın tamamını ay sonuna kadar ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtmasını bekliyorum" dedi.

Yurt içi piyasaları değerlendiren Erkan, "TCMB kararından önce 3,83 olan USDTRY kuru kararın açıklanmasının ardından 3 dakikada 3,89’a kadar yükseldi. Bu yükseliş şimdilik yeterli gibi, çünkü kur 3,90 üzerinde seyrederken destek bölgesi aşağı yukarı burasıydı, haliyle şu anda da direnç. Fed’in beklentilerin dışına çıkmayan ve nokta grafiğini yukarı hareket ettirmeyen faiz kararı ve politika açıklamalarının şu anda bizim için ne kadar olumlu olduğunu görüyoruz. Yoksa kur bugün 4’ün üzerini görebilirdi. Kurun 3,84 altında kalıcı olmasını beklememekle birlikte, 3,91 ve üzerinde 3,98 ve 4,05 seviyelerinin radarda olacağını belirtelim. 3,80 üzerinin normalleştirildiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"Para politikalarında sıkı duruş devam ediyor"

Muammer Demir, Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı, FED toplantısı sonrasında özellikle, TL varlık fiyatlamaları açısından TCMB’nin faiz oranı kararı piyasalar açısından yakından takip edildiğini vurgulayarak, "Özellikle, yeni eklenen metinde kredilerde yaşanan artışa ve toplam talepte yaşanan güçlü seyre değinilirken, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin beklenti ve fiyatlamalar üzerinde ki riskleri arttırdığı ve bu çerçevede Para Politikası Kurulu’nun parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verildiği belirtilmiştir" dedi.

#TCMB
#ABD
#FED
#Faiz
#Ahlatcı Yatırım
#Muammer Demir
6 yıl önce